Τετάρτη, Μαΐου 6

Τραπεζάκια έξω

Τραπεζάκια έξω
Αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα την εστίαση με σαφείς κανόνες, ώστε και ο πλυθυσμός να διοχετευθεί με ασφάλεια σε κέντρα αναγκαίας ψυχαγωγίας κι όχι άναρχα σε αυτοσχέδια πάρτυ και η δημόσια υγεία να προστατευθεί κατά το δυνατόν.

Κάθε ημέρα που περνά αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση πόσο λάθος ήταν να «απελευθερωθούν» οι μετακινήσεις των πολιτών, ενώ η οικονομική δραστηριότητα να παραμένει «όμηρος του κορωνοϊού».
«Στο μυαλό όλων είναι να πάμε καλά και να μπορούμε να πούμε σε δυο βδομάδες ότι όλα πήγαν καλά και μπορούμε να φέρουμε πιο κοντά την εστίαση και τα εμπορικά.
Αλλά προέχει να κάνουμε πρώτα τα βήματα που προηγούνται στο σχέδιο που έχουμε ανακοινώσει με ασφάλεια» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα τους ειδικούς.
Η τοποθέτηση αυτή αποκαλύπτει ότι όχι μόνο υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για το άνοιγμα καφέ, μπαρ κι εστιατορίων, αλλά ίσως να έχει ήδη «ακυρωθεί» ως ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης η 1η Ιουνίου.

Πάντως μέχρι στιγμής οι βασικές γραμμές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εστίαση είναι οι εξής:
-Περισσότερα «τραπεζάκια έξω», χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών
-Μείωση των δημοτικών τελών για όσα καταστήματα αδυνατούν για πρακτικούς λόγους να αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματα.
-Τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων, διαφορετικών για τα τραπέζια των τεσσάρων και τα τραπέζια των δύο ατόμων, τουλάχιστον 1,60 μ.
-Να επιτρέπεται η χρήση τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστά μέρος του καταστήματος, που θα θεωρηθεί ημιυπαίθριος εφόσον «φύγει» η τζαμαρία. Το βάθος που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί, σχετίζεται με το άνοιγμα του καταστήματος μπροστά, ώστε να διασφαλίζεται φυσικός αερισμός και φωτισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, καθώς δεν θα επιτρέπεται κλιματισμός.
-Τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο διάστημα, δηλαδή εν προκειμένω για τους θερινούς μήνες.
Οι δήμοι χωρίς γραφειοκρατία από το υπουργείο ή έγκριση από την περιφέρεια, θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα και θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής με ευελιξία του νέου προσωρινού πλαισίου.
Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.
Βασικό κριτήριο στο σχεδιασμό του Ανάπτυξης, πέραν προφανώς του υγειονομικού, είναι το πλαίσιο ανοίγματος της εστίασης να προσπεράσει γραφειοκρατικές διαδικασίες, πάνω στο μοντέλο που εφαρμόστηκε και στις παραγωγικές βιομηχανίες και επέτρεψε τη γρήγορη παραγωγή αντισηπτικών και μασκών. Στόχος είναι οι δήμαρχοι να παίρνουν τις αποφάσεις άμεσα και οι μαγαζάτορες να μην χρειάζεται να περιμένουν υπογραφές και άδειες, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Στο ίδιο μοντέλο θα κινηθεί και ο σχεδιασμός για τα ξενοδοχεία. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του κάθε μέτρου και θα προχωρά στο επόμενο στάδιο, εφόσον θα έχει επιτύχει το προηγούμενο.
Πιέζουν οι επιχειρηματίες
Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs», η οποία θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 20.00 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχει η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).
Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ίδια μέρα και ώρα στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών.
Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης, θα υλοποιηθεί από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των συναδέλφων του Κλάδου. Αίτημα της ΠΟΕΣΕ είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης.
Στη Θεσσαλονίκη η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 20.00 στο Λευκό Πύργο.
Εκατοντάδες άδειες καρέκλες εστιατορίων της πόλης θα στηθούν γύρω από τον Λευκό Πύργο με τα μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης να δηλώνουν πως η «η εστίαση απαιτεί-δεν επαιτεί».
Οι εστιάτορες αναφέρουν ότι τα καταστήματά τους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν με τους περιοριστικούς όρους και τις συνθήκες που υπαγορεύονται στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης για τον κορονοϊό.ζougla.gr