Δευτέρα, Μαΐου 25

Παντελής Θαλασσινός: «Θα πεινάσουμε χωρίς κατσίκες, κότες και κήπο – Κάντε στρατιωτικό νόμο»

- Αποθέωση Κραουνάκη - Τρέλα για Αγιά Σοφιά!

"Πείνα χωρίς κότες και κήπο - Κάντε στρατιωτικό νόμο" - Αποθέωση Κραουνάκη - Τρέλα για Αγιά Σοφιά!
Στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο Π. Θαλασσινός. Ο καλλιτέχνης μίλησε στο sportdog για τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα μέτρα στήριξης, σχολίασε τον θόρυβο που προέκυψε από την κινητή συναυλία της Πρωτοψάλτη, τις αξιώσεις Κραουνάκη, ενώ η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην εχει και ποδόσφαιρο.

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης είναι οπαδός της ΑΕΚ, για την οποία έχει γράψει και τραγούδι. Από τα λεγόμενά του θα καταλάβετε ότι μόνο ένα πράγμα έχει στο μυαλό του, την Αγιά Σοφιά.

Πώς πέρασες στην καραντίνα;
«Ήμουν στην Πάρο. Όταν είσαι κλεισμένος δεν ξέρεις τι να κάνεις. Έτσι περιποιήθηκα τον κήπο μου. Φύτεψα ντομάτες, κρεμμυδάκια, αμπελοφάσουλα, μελιτζάνες, πιπεριές, καρπούζια, πεπόνια. Δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται. Μπορεί να έρθει νέο κύμα τον Οκτώβριο».
Οίστρο είχες για να γράψεις τραγούδια;
«Έγραψα τραγούδια. Έκανα και δύο ιντερνετικές συναυλίες. Η μία ήταν για τον Δήμο Βέροιας και η άλλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Ποια είναι η θέση σου για τις καλλιτεχνικές αντιδράσεις για τα μέτρα στήριξης;
«Οι καλλιτέχνες περνούν μία τρομερή κρίση. Έχει γίνει ένα παγκόσμιο κραχ. Των καλλιτεχνών η δουλειά είναι να εμφανίζονται και να πληρώνονται. Έφτασαν στο σημείο και οι καλλιτέχνες που έπαιρναν μεροκάματο να είναι σαν τους στιχουργούς και τους συνθέτες, οι οποίοι δεν περιμένουν πια και πολλά, γιατί δεν τους υπολογίζει κανείς. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα. Παίζουν όλη την ημέρα τα τραγούδια τους και υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνονται καθόλου. Τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένα. Μιλάμε για πολιτισμό υπό του μηδενός. Δεν σεβόμαστε τους δημιουργούς, οι οποίοι δεν πληρώνονται. Εγώ το βοήθημα το πήρα γιατί είμαι νόμιμος. Δεν είναι όμως τίμιο να λαμβάνουν στήριξη μόνο όσοι κόβουν αποδείξεις. Οι πνευματικοί δημιουργοί γιατί να μην πάρουν βοήθημα; Αυτοί έχουν δώσει πνευματικοί τροφή στον κόσμο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να παίρνουν οι παρουσιαστές στην τηλεόραση και να μην παίρνουν οι ηθοποιοί που τα έργα τους παίζονται 10 φορές. Είμαι πολύ αντίθετος με το όλο σύστημα. Γιατί κάποια στιγμή όταν κόψουν το χρήματα από τις τράπεζες θα πεινάσουν όλοι. Δεν θα πεινάσουν μόνο αυτοί που έχουν κατσίκες, κότες ή καλλιεργούν».
Πώς σχολιάζεις τη συναυλία της Πρωτοψάλτη πάνω σε φορτηγό στους δρόμους της Αθήνας;
«Θα το σχολίαζα θετικά αν έβγαινε στους δρόμους και τραγούδαγε στα μπαλκόνια. Βγήκε και τραγούδησε. Και τι έγινε; Και άλλοι ήθελαν να το κάνουν και δεν το έκαναν. Και εμείς καθόμασταν σπίτι και τραγουδούσαμε από το ίντερνετ για να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο».
Για το θέμα που προέκυψε με τον Κραουνάκη γι' αυτήν την κινητή συναυλία ποια γνώμη έχεις;
«Ο Κραουνάκης ζήτησε δικαιώματα όχι γιατί πεινάει, αλλά επειδή δεν γουστάρει τα τραγούδια του να παίζονται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί να μη γουστάρει να χειροκροτεί ο πρωθυπουργός τα τραγούδια του. Εγώ του δίνω χίλια δίκια. Φυσικά και να ζητήσει αποζημίωση που παίχτηκαν τα τραγούδια του χωρίς να τον ρωτήσουν. Τους δημιουργούς τους έχουν στην τελευταία τρύπα της φλογέρας. Ο δημιουργός μπορεί να απαγορεύσει να περιφέρουν τα τραγούδια του εκεί που δεν θέλει. Μπορεί να μη θέλει να τα παίζουν σε σκυλάδικα. Έτσι έκανε και η κόρη του Λοΐζου, η οποία είπε “δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το “Καλημέρα ήλιε καλημέρα” γιατί δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα μου και την ιδεολογία του”. Είναι σαν κάνεις εσύ εκπομπή στην τηλεόραση και το παίζουν 20 και 30 φορές».
Ένιωσες ότι περιορίζονται οι ελευθερίες με την απαγόρευση κυκλοφορίας;
«Αυτό ήταν ένα αντισυνταγματικό πράγμα. Παρακίνησαν τον κόσμο, του το επέβαλλαν, τον εκφόβισαν για να μην αρρωστήσει. Το Άρθρο 5 παράγραφος 4 λέει ότι η ελευθερία της μετακίνησης δεν περιορίζεται. Αν ήθελαν, ας έκαναν στρατιωτικό νόμο. Και όλο αυτό γιατί; Επειδή δεν υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας. Εγώ δεν νιώθω ότι ο κορωνοϊός ήταν κάτι παραπάνω από άσχημη γρίπη. Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουν ειπωθεί και μας έχουν πραγματικά μπερδέψει. Είμαι ένας άνθρωπος όμως που πιστεύει στην ιδιωτική ευθύνη και ότι η πρωτοβουλία του καθενός επηρεάζει το σύνολο. Επειδή πρέπει να είμαστε εντεταγμένοι στο σύνολο ήμουν πάρα πολύ υπάκουος και χρηστός σε ό,τι λέγανε. Δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν. Δεν ήθελα να το παίξω αντιδραστικός. Έμεινα σπίτι, όπως όλος ο κόσμος. Δεν έγινα ταγός σε αυτό το πράγμα. Έγραψα κάτι στο Facebook όμως και έπεσαν να με φάνε. Δεν είμαι ειδικός. Απλά δεν τους εμπιστεύομαι. Είμαι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κανείς δεν έχει σκεφτεί τον λαό. Αν έχεις λεφτά ζεις, αν δεν έχεις πεθαίνεις. Αυτός είναι ο δυτικός κόσμος. Έχουν γίνει τα πάντα εμπόριο, μουσική, παιδεία, υγεία».
ΑΕΚ είδες φέτος;
«Φέτος πήγα σε πολλά παιχνίδια. Σε όσα μας επέτρεψαν. Αυτό το πράγμα με τις τιμωρίες είναι μεγάλο πρόβλημα. Εγώ κάνω υπομονή μέχρι να μπούμε στο νέο γήπεδο. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά».
Έχεις δει τα έργα στην Αγιά Σοφιά;
«Έχω πάει πολλές φορές. Την τελευταία μπήκα και μέσα. Είναι πάρα πολύ ωραίο γήπεδο. Και κάτι σημαντικότατο, είναι γερή κατασκευή. Δεν είναι μόνο πλαστικό και σίδερο. Καλά να είμαστε να το χαρούμε. Είμαστε 17 χρόνια χωρίς γήπεδο. Είναι μία ολόκληρη ζωή. Μία ολόκληρη γενιά χωρίς γήπεδο».
sportdog.gr