Πέμπτη, Ιουνίου 11

Πώς η ισπανική γρίπη άλλαξε τον κόσμο πριν 100 χρόνια και ποια τα μαθήματα για τον κορωνοϊό

Μια πανδημία που συνέβη πριν 102 χρόνια κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα που είχαν οι άνθρωποι για την επιστήμη και την υγειονομική περίθαλψη. Άραγε, τι μαθήματα μπορεί να μας δώσει σήμερα για τον κορωνοϊό;

Για πρώτη φορά το 412 π.Χ. ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, περιέγραψε με επιστημονικά χαρακτηριστικά την επιδημία της γρίπης. Στην ιστορία ακολούθησαν τρεις μεγάλες πανδημίες: η ισπανική γρίπη το 1918, η ασιατική γρίπη το 1957 και η γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968. Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα των ιών της γρίπης και η πιθανότητα εμφάνισης πανδημίας από ένα νέο στέλεχος απασχολούν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια κοινότητα.
Η επιστημονική δημοσιογράφος, Λόρα Σπίνεϊ, μελέτησε την ισπανική γρίπη στο βιβλίο της: «Η ισπανική γρίπη του 1918 και πώς άλλαξε τον κόσμο.» Η δημοσιογράφος εξηγεί τον αντίκτυπο της γρίπης στην κοινωνία του 20ου αιώνα και πραγματεύεται μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρακάτω καταγράψαμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους προσπάθησε να σκιαγραφήσει την ισπανική γρίπη, καταγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο του ξεσπάσματος και αναλύοντας πώς αυτή η πανδημία που «θέρισε» εκατομμύρια ανθρώπους κατάφερε να αλλάξει εντελώς τον κόσμο.
Πηγή: World Economic Forum