Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε πέντε ανηλίκους στο Θησείο, οι οποίοι ομολόγησαν πως ετοίμαζαν επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια και έτσι οι αρχές εξετάζουν τρία ζητήματα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «στρατολόγησης» νέων από «βετεράνους» αντιεξουσιαστές.




Συναγερμός σήμανε στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς πέντε ανήλικοι ηλικίας 14, 15 και 17 ετών συνελήφθησαν στο Θησείο, το βράδυ του Σαββάτου (06/06), και ομολόγησαν πως ετοίμαζαν επιθέσεις κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια με βόμβες μολότοφ.
Οι ανήλικοι προσπάθησαν να αποφύγουν τον αστυνομικό έλεγχο και πάνω τους, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ που μεταδόθηκε την Κυριακή (07/06), βρέθηκαν άδεια μπουκάλια καθώς και μπουκάλια με βενζίνη.
Δύο από τους συλληφθέντες γνωρίζονταν από πριν, αλλά και οι πέντε συναντήθηκαν τότε για πρώτη φορά ύστερα από διαδικτυακή επικοινωνία που είχαν. Επίσης, ορισμένοι από τους ανήλικους συμμετείχαν και στα επεισόδια που έγιναν τον περασμένο μήνα στην Πλατεία Συντάγματος.
Τι εξετάζει η Αστυνομία
Η προσοχή των αρχών έχει στραφεί σε τρία ζητήματα: στην κατασκευή των μολότοφ, τα ραντεβού που κλείνονται πλέον μέσω διαδικτύου και το ενδεχόμενο «στρατολόγησης» από μεγαλύτερους -σε ηλικία- αντιεξουσιαστές.
Ειδικότερα, ίσως έχει γίνει κάποια αλλαγή στη μεθοδολογία και στην κατασκευή των μολότοφ, καθώς φαίνεται πως παύουν να υπάρχουν συγκεκριμένες τοποθεσίες από τις οποίες αντλούνται και κατασκευάζονται. Επιπροσθέτως, ίσως μεγαλύτεροι -σε ηλικία- αντιεξουσιαστές να «στρατολογούν» νεότερους, οι οποίοι δεν έχουν «χαρτογραφηθεί» και δεν βρίσκονται στο ραντάρ της ΕΛ.ΑΣ.
Ως εκ τούτου, οι «βετεράνοι» αντιεξουσιαστές δεν χρησιμοποιούν πια γιάφκες για την κατασκευή μολότοφ και, μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουν και διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις στο σενάριο της «στρατολόγησης».