Δευτέρα, Ιουνίου 22

Μίζα σε πρώην Πρωθυπουργό από τον Παναμά

Νέα τροπή έλαβε από την Δευτέρα το πρωί 22 Ιουνίου το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην  Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Από τη μία οι αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του συζύγου της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου ο οποίος φέρεται με νέα στοιχεία να δραστηριοποιήθηκε παρανόμως
συνταγογραφώντας φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας με αποτέλεσμα να υπάρξει βλάβη του δημοσίου κατά 1,7 εκατ. ευρώ και από την άλλη η αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα ο οποίος προσκομίζει έγγραφο που καταδεικνύει διαδρομές χρημάτων προς πρώην πρωθυπουργό  της ΝΔ μέσω του συμβούλου Σταύρου Παπασταύρου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή Σπύρου Λάππα ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Τα στοιχεία αυτά κάνουν λόγο για διαδρομή μίζας ύψους 2,6 εκατ. ευρώ στον πρώην πρωθυπουργό, μέσω Παναμά.
Για την υπόθεση αυτή, κατέθεσε στις 15 Οκτωβρίου του 2015 ενώπιον του επίκουρου εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Ιω. Δραγάτση η Άρτεμις Νιάρου, η οποία ζει και εργάζεται στη Γενεύη και είναι κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου. Η Άρτεμις Νιάρου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί στη Βουλή αποκαλύπτει το ρόλο του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου.
Η Άρτεμις Νιάρου εργάζεται σε εταιρεία η οποία διερευνά για στοιχεία σε περιπτώσεις διαφθοράς και ξεπλήματος χρήματος και γενικότερα σε ότι έχει σχέση με το οικονομικό έγκλημα. Οπως καταθέτει, οι υποθέσεις αυτές μπορεί να καταλήξουν είτε σε απλή διαιτησία είτε σε ποινική διαδικασία. Κατά την κ. Νιάρου ο Παπασταύρου λειτουργεί ως αχυράνθρωπος του Ισραηλινού μεγαλοεπιχειρηματία Beny Steinmetz ο οποίος ασχολείται με εμπόριο διαμαντιών, ακίνητα και διαθέτει εργοστάσiο νίκελ στα Σκόπια. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Στάινμετζ έχει απασχολήσει τις αρχές διαφόρων κρατών αλλά και έχει πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση σκανδάλου της ΠΑΝΓΑΙΑ.
Τι είναι η υπόθεση ΠΑΝΓΑΙΑ
Ο ισραηλινός εμπλέκεται στο σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ μέσω της INVEL REAL ESTATE, επικεφαλής της οποίας φερόταν επισήμως ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου. Το σκάνδαλο, αφορούσε την απίστευτη υπόθεση της εξαγοράς ποσοστού 65.49% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας,  στην οποία είχαν περιέλθει ακίνητα "φιλέτα" της Τράπεζας για αυτό το σκοπό, επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά. Η εταιρία INVEL είχε εξαγοράσει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πληρώνοντας τίμημα 653 εκατ. ευρώ που προήλθε από εισφορά σε ακίνητα και, κυρίως, από δάνειο 421 εκατ. ευρώ που πήρε εταιρία-όχημα, με προνομιακούς όρους από την ίδια την Εθνική Τραπεζα. Με ασήμαντη αξία της εταιρίας που δεν ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ και επιτόκιο 2,7% όταν η Εθνική δανειζόταν από τις αγορές με 4,5 %, ενώ στη συνέχεια είχε την υποχρέωση να πληρώνει εγγυημένο μίσθωμα στους νέους ιδιοκτήτες 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Διαβάστε το έγγραφο της έκθεσης ένορκης εξέτασης της μάρτυρος Αρτέμιδος Νιάρου:



Πηγές της προανακριτικής Επιτροπής νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας σχολιάζοντας τις εξελίξεις έλεγαν τα εξής: «Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ. σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνή, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ». «Για ποιον λόγο αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρά σε έγγραφο της δικογραφίας», διερωτώνται οι ίδιες πηγές.
Δείτε το διάγραμμα με τις διαδρομές της μίζας, όπου αναφέρεται ο Σταύρος Παπασταύρος:


Στο μεταξύ, ο Σπυρίδων Λάππας βουλευτής Καρδίτσας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το έγγραφο που έφτασε στην Επιτροπή και δείχνει μίζα σε Παπασταύρου, ενώ αναφέρεται και το όνομα του Αντώνη Σαμαρά, δηλώνει: «Προτείνουμε να σταλεί επείγον έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς και να ερωτηθεί:
Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς
Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται
Ποιοι είναι οι ευνοημένοι
Με λίγα λόγια: ποιοι τα πήραν;».
 https://www.zougla.gr/politiki/article/miza-se-proin-pro8ipourgo-apo-ton-panama