Οι Έλληνες γίνονται βίαια Νορβηγοί μέσα από την κρίση

Η χώρα και οι πολιίες ανατοποθετούνται--Η νέα κανονικότητα είναι πιο κοντά στην «βόρεια» κουλτούρα και συμπεριφορά

Εντείνονται οι συζητήσεις για επικείμενη δύσκολη περίοδο στην οικονομία. Μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν στις προβλέψεις τους ένα δύσκολο τετράμηνο με εκκίνηση τον Σεπτέμβριο.
του Γιάννη Βερμισσώ
Παραδοσιακά ο ίδιος μήνας θεωρείται και ο πιο δύσκολος του έτους από άποψη εξόδων για τα νοικοκυριά που μετά το καλοκαίρι ξεκινούν να πληρώνουν διάφορες εν εξελίξει (φόροι) αλλά και νέες (δίδακτρα, φροντιστήρια, βιβλία κ.α) υποχρεώσεις.
Εκείνη της εποχή, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά, εκπνέει και η θερινή διάθεση ενώ οι επιχειρήσεις κάνουν «ταμείο». Και εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες να διαφαίνονται.

Ας δούμε πώς έχουν οι πραγματικές συνθήκες: η φετινή χρονιά, στο επίπεδο, των εξόδων-εσόδων δείχνει να είναι συγκρατημένη.
Δεν είναι μόνο ο τουρισμός είναι και ο λαός. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις είναι και τα νοικοκυριά.
Η πίεση, το στένεμα, ο εγκλεισμός, κάτω από τις έκτακτες συνθήκες πριν από λίγο καιρό, αλλά και τώρα σε πιο ελαστική εκδοχή ο φόβος, ο περιορισμός των κινήσεων, η διαρκής προσήλωση στο να προσέχεις, να κυκλοφορείς με μάσκα, και να σκέπτεσαι τα αντισηπτικά, δεν δημιουργεί «κλίμα» και «ψυχολογία».
Δηλαδή τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να ανοιχτεί κάποιος, να επενδύσει, να ξοδέψει, να αγοράσει.
Και όσο ο κορονοϊός και τα μέτρα που τον περιβάλλουν υφίστανται τόσο η «ψυχολογία» και το «κλίμα» θα βρίσκονται σε καταστολή η οποία έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Η ευφορία δε μπορεί να πάρει θέση παρά μόνο ευκαιριακά, συγκυριακά ή τεχνητά.
Η νέα κανονικότητα είναι πιο κοντά στην «βόρεια» κουλτούρα και συμπεριφορά.
Συνεπώς η Ελλάδα οδηγείται εκ των συνθηκών πλέον σε αυτή την έως σήμερα οριοθετημένη, επαγγελματική, σφιχτή, λογικοκρατούμενη συμπεριφορά που επιχειρηματικά ερμηνεύεται ως διστακτική στα ανοίγματα και σε επίπεδο καταναλωτών ως λιτότερη διαβίωση. Η ασφαλιστική αγορά δεν είναι αμέτοχη όλων αυτών.
Προβληματίζεται και κρατά επιφυλάξεις για οποιαδήποτε πρόωρη εκτίμηση.
Η παραγωγή του κλάδου, η ανάπτυξή του, όσο και να επιχειρείται να αποσυνδεθεί από το σύνολο της οικονομίας τελικά συνδέεται με το «κλίμα» και την «ψυχολογία».
Η λογική επιτάσσει προσεκτικές κινήσεις, και κυρίως ισχυρή εργασιακή προσήλωση και υψηλή αποδοτικότητα.
Η χώρα και οι πολίτες ανατοποθετούνται και γνωρίζουν αυτό που οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί το έχουν εμπεδώσει εδώ και χρόνια. Η δική τους καθημερινότητα έρχεται και εδώ και φέρνει ανακατατάξεις.

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/oi-ellines-ginontai-viaia-norvigoi-mesa-apo-tin-krisi/