Δευτέρα, Ιουλίου 20

Χάκερ απέσπασε τις οικονομίες καθηγήτριας

Πάρτι έστησε ένας χάκερ στον τραπεζικό λογαριασμό μίας καθηγήτριας στο Ηράκλειο, καταφέρνοντας σε μιάμιση ώρα να τον «καθαρίσει» ολοσχερώς.
Η κοπέλα είδε τις οικονομίες της, περίπου 9.000 ευρώ, να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

Σύμφωνα με το cretalive, ο δράστης έκανε τρεις μεταφορές χρημάτων, την τελευταία μάλιστα παρακολούθησαν και ο διευθυντής
και ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος στο οποίο είχε σπεύσει η κάτοχος του λογαριασμού στην αγωνιώδη προσπάθειά της να μπλοκάρει την… αφαίμαξη. Μάταια όμως. Η απάτη, γνωστή ως «sim swap», είχε συντελεστεί, ο λογαριασμός της εντέλει άδειασε και τώρα ζητάει από την τράπεζα να της επιστρέψει τα χρήματα αφού τη θεωρεί υπεύθυνη.

Η κοπέλα δούλευε στον υπολογιστή της όταν ξαφνικά έλαβε ένα mail από την τράπεζα που την ενημέρωνε ότι είχε συντελεστεί ύποπτη συναλλαγή μεταφοράς ποσού περίπου 2.500 ευρώ. Το mail εστάλη στις 13:01 το μεσημέρι. Κάλεσε αμέσως στα αναγραφόμενα τηλέφωνα επικοινωνίας της τράπεζας, ουδείς όμως απάντησε στην κλήση της. Μετά από 20λεπτη αναμονή στο τηλέφωνο, αποφάσισε να μεταβεί αυτοπροσώπως στο πλησιέστερο τραπεζικό κατάστημα. Στις 13:55 ήταν ήδη στην τράπεζα και ενημέρωσε για την ειδοποίηση που είχε λάβει. Παράλληλα διαπίστωσε ότι στις 13:13 είχαν μεταφερθεί μέσα από τον λογαριασμό e-banking ακόμα 4.000 ευρώ.
Στις 14:12 και ενώ παρέμενε στην τράπεζα, διαπιστώθηκε μεταφορά επιπλέον κεφαλαίων ύψους 2.570 ευρώ. Παρόντες ήταν επίσης ο διευθυντής, ο προϊστάμενος και δύο υπάλληλοι. Παρά ταύτα, ουδείς μπόρεσε να αποτρέψει την… επίθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χάκερ κατάφερε, πιθανότατα με πλαστή εξουσιοδότηση, να βγάλει νέα κάρτα sim του τηλεφώνου της παθούσας δηλώνοντας απώλεια της παλιάς. Η ενεργοποίηση της νέας κάρτας σηματοδοτεί την απενεργοποίηση της παλιάς, δηλαδή αυτής που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή. Έτσι όλες οι υπηρεσίες (κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο διαδίκτυο) λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή του δράστη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών (π.χ. λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Μενέλαο Ξυλούρη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της αναπληρώτριας καθηγήτριας, στις 12:45 ο χάκερ πήρε τη νέα sim, στις 13:01 είχε ολοκληρώσει την πρώτη μεταφορά χρημάτων, στις 13:13 τη δεύτερη, ενώ στις 14:13 είχε εξαφανίσει και το τελευταίο ευρώ.
Πηγή: Cretalive.gr
zougla.gr