Κυριακή, Ιουλίου 26

Συναγερμός από τσιμπήματα «μαύρης χήρας» στη Δυτική Ελλάδα

Συναγερμός από τσιμπήματα «μαύρης χήρας» στη Δυτική Ελλάδα
Δύο περιστατικά τσιμπήματος από το επικίνδυνο αρθρόποδο «μαύρη αράχνη» κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γιατροί της Πάτρας τις τελευταίες ώρες.
Η επονομαζόμενη και «μαύρη χήρα» τσίμπησε ένα κοριτσάκι 10 μηνών στην Αμφιλοχία. Το τσίμπημα προκάλεσε στο παιδί επιπλοκές στην καρδιά, το έντερο και το νευρικό σύστημα.

Άμεσα μεταφέρθηκε στην παιδιατρική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, όπου εισήχθη στη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Παράλληλα στήθηκε γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Πάτρας για να φθάσει άμεσα στο αντίδοτο, που χορηγήθηκε στο παιδί τα ξημερώματα με τη μορφή ορού.
Λίγες ημέρες πριν στο Σταυροδρόμι Τριταίας Αχαΐας, η «μαύρη αράχνη» τσίμπησε μια γυναίκα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.
Η γυναίκα λιποθύμησε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο. Τελικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, όπου της χορηγήθηκε το αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης και πήρε εξιτήριο μετά από 6 ημέρες νοσηλείας.
Η περιπέτεια της Γιώτας Κοκοή 
Όπως αναφέρει το dete.gr, όλα ξεκίνησαν πριν δέκα ημέρες σε κάποιο κτήμα που διατηρεί η οικογένεια της κυρίας Κοκοή έξω από το Σταυροδρόμι Τριταίας. Μάζευαν τριφύλλι και το δεματοποιούσαν. Η κυρία Κοκοή θέλησε να ξεκουραστεί, αναποδογύρισε ένα «δεμάτι», το κοίταξε προσεκτικά για κάποιο έντομο ή φίδι και κάθισε πάνω. Και μετά από λίγο ένιωσε ένα δυνατό τσίμπημα στο πόδι. Είδε μία μαύρη αράχνη με χοντρή κοιλιά και κόκκινη μύτη.  Η γυναίκα αρχικά δεν έδωσε και τόση σημασία, όμως λίγα λεπτά αργότερα άρχισε να μην νιώθει καλά. Είδε ότι το τσίμπημα ήταν σε τρία σημεία στο πόδι της. Αποφάσισε να πάει μέχρι το Νοσοκομείο. Οδήγησε μέχρι το Σταυροδρόμι, στη συνέχεια έφθασε στο Διάσελο και εκεί ένιωσε… ότι όλα σβήνουν. Για καλή της τύχη την είδε ένας κάτοικος του χωριού ο οποίος την μετέφερε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας. Της χορήγησαν κορτιζόνη και μάλιστα σε διπλή δόση, ενώ της έκαναν και περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή. Οι πόνοι της ήσαν αφόρητοι. Η γυναίκα φώναζε «σώστε με πεθαίνω»! Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας της Πάτρας». Οι γιατροί έπεσαν… πάνω της να την σώσουν. Είχαν ήδη διαγνώσει (και από την περιγραφή της γυναίκας) πως επρόκειτο για δάγκωμα από την δηλητηριώδη αράχνη που φέρει το όνομα «μαύρη χήρα».

Νοσηλεύθηκε επί 6 ημέρες σε θάλαμο του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» ώστε να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο που τυχόν θα αντιμετώπιζε. Και τα κατάφερε.

Η αράχνη «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και τον θάνατο.
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το συγκεκριμένο είδος αράχνης υπάρχει στην Ελλάδα και έχουν καταγραφεί κρούσματα και στο παρελθόν. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλα τα άτομα που υπέστησαν τσίμπημα της αράχνης, μέχρι στιγμής προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κάθιδροι με έντονο πόνο στην περιοχή γύρω από το δήγμα, αλλά και στην περιοχή της όσφυος ή των κάτω άκρων, συμπτώματα από το καρδιοναπνευστικό και κλινική εικόνα οξείας κοιλίας.
Όλοι οι ασθενείς μετά την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάρρωσαν πλήρως και εξήλθαν του νοσοκομείου. Ένας μόνο εκ των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ανάρρωσε όμως πολύ σύντομα.
Με πληροφορίες από: patrastimes,dete, patrasevents, εφημερίδα Κόσμος
 https://www.zougla.gr/greece/article/i-mavri-xira-8eti-se-sinagermo-tis-igionomikes-arxes-stin-ditiki-elada