Πέμπτη, Αυγούστου 6

Σοκολάτα πλούσια σε κακάο και με φυτικές στερόλες μειώνει τη χοληστερόλη αίματος και βελτιώνει την πίεση

Η σοκολάτα πλούσια σε κακάο, εμπλουτισμένη με φυτοστερόλες μειώνει την ολική και κακή χοληστερόλη LDL.Η μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε κακάο και εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες, πιθανόν να είναι σε θέση να μειώνει όχι μόνο τη χοληστερόλη αίματος αλλά και τη συστολική αρτηριακή πίεση.
Το κακάο της σοκολάτας έχει συσχετισθεί με ευεργετικές δράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ίδιο επίσης ισχύει για τις φυτικές στερόλες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης του αίματος.
Οι φυτικές στερόλες έχουν ανάλογη δομή με τη χοληστερόλη. Ο εμπλουτισμός της διατροφής με φυτικές στερόλες μειώνει τη χοληστερόλη αίματος.
Όταν η συγκέντρωση των φυτικών στερόλων είναι αυξημένη στη διατροφή, αυξάνεται στο έντερο η συγκέντρωση τους. Λόγω του γεγονότος αυτού, προκαλείται κορεσμός των δυνατοτήτων του εντέρου να απορροφά τη χοληστερόλη διότι αντί αυτής απορροφώνται οι φυτικές στερόλες. Ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί να οδηγεί σε πτώση της χοληστερόλης αίματος.
Το κακάο της σοκολάτας περιέχει ψηλές ποσότητες φλαβανολών.
Οι φλαβανόλες είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις που επιδρούν θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλουν σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Με βάση τα εν λόγω δεδομένα, Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, εξέτασαν σε 49 άτομα τις επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη χοληστερόλη αίματος της σοκολάτας που είναι πλούσια σε κακάο και φυτικές στερόλες. Οι συμμετέχοντες είχαν αρχικά λίγο αυξημένη χοληστερόλη αίματος και κανονική πίεση.
Διεξήγαγαν μια διπλά τυφλά, τυχαιοποιημένη, προοδευτική έρευνα. Σε αυτή συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα της μαύρης σοκολάτας με φυτικές στερόλες για τη μείωση της χοληστερόλης με αυτήν της μαύρης σοκολάτας χωρίς στερόλες.
Οι εθελοντές έτρωγαν 1 ράβδο μαύρης σοκολάτας που περιείχε φλαβανόλες (180 mg ανα ράβδο), 2 φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες. Μετά για τις επόμενες 4 εβδομάδες, άλλαζαν και έτρωγαν την ίδια σοκολάτα αλλά εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες (1,1 g στερόλες ανά ράβδο) και πάλιν 2 φορές ημερησίως. Παράλληλα όλοι οι εθελοντές είχαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Μετρήθηκαν στην αρχή της έρευνας, στις 4 και στις 8 εβδομάδες τα λιπίδια αίματος όπως και άλλοι δείκτες που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Κάθε 2 εβδομάδες γίνονταν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης των εθελοντών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι:
  1. Η προσθήκη των φυτικών στερόλων στη μαύρη σοκολάτα μείωνε κατά 2% την ολική χοληστερόλη αίματος.
     
  2. Η κακή χοληστερόλη LDL μειωνόταν κατά 5,3%.
     
  3. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρήθηκε αποδόθηκε στο ψηλό περιεχόμενο σε κακάο της σοκολάτας, δηλαδή στη δράση των φλαβανολών.
Επισημαίνεται ότι παλαιότερες έρευνες έδειξαν επίσης ότι σνακ σοκολάτας πλούσιας σε κακάο που ήταν εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, μείωναν αποτελεσματικά την ολική και κακή χοληστερόλη LDL του αίματος. Μάλιστα είχε βρεθεί ότι η προσθήκη φυτικών στερόλων δεν επηρέαζε την απορρόφηση ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α και Ε. 
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν στηρίζουν την άποψη ότι η κατανάλωση σοκολάτας πλούσιας σε κακάο και εμπλουτισμένης σε φυτικές στερόλες σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι δυνατόν να βοηθά την υγεία της καρδίας και των αγγείων συμβάλλοντας σε μείωση της χοληστερόλης και βελτιώνοντας την πίεση.
www.medlook.net