Ανησυχητική η κατάσταση με τον κορωνοϊό: Συνωστισμός και νέοι τα προβλήματα

Ανησυχητική η κατάσταση με τον κορωνοϊό: Συνωστισμός και νέοι τα προβλήματα
Ανησυχία έχει προκαλέσει στη χώρα μας η έξαρση του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δίνουν δύο εβδομάδες προθεσμία στη χώρα για να αλλάξει επιδημιολογική πορεία και για να απομακρυνθεί από τον μεγάλο κίνδυνο της ολικής επιστροφής στην επιδημία κορωνοϊού, κίνδυνο ορατό καθώς ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει φτάσει το 1, που σημαίνει αρχή επιδημίας.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή, άκρως συμβολική επανεμφάνισή του στην αίθουσα συνεντεύξεων τύπου του υπουργείου Υγείας αλλά και τους τηλεοπτικούς δέκτες, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, υπογράμμισαν την κρίσιμη επιδημιολογικά κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και απηύθυναν έκκληση προς όλους τους πολίτες, και ιδίως στους νέους, να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και να συμμορφωθούν με τις συστάσεις και τις οδηγίες για τις αποστάσεις, την υγιεινή και κυρίως τη χρήση μάσκας.
"Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο" είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε ιδιαιτέρως τους νέους, και ως πατέρας όπως επισήμανε, "να μπουν μπροστά και να περιφρουρήσουν ό,τι επιτεύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, να γίνουν οι μικροί μας ήρωες".
"Βρίσκομαι εδώ σήμερα λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στη χώρα μας" είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στα 121 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, αποτελώντας μάλιστα μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων σε όλη την περίοδο της πανδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να μεταφέρει και την ανησυχία των συναδέλφων του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που όπως τόνισε "συνεδριάζουν συνεχώς και εισηγούνται πολύ δύσκολα μέτρα για την επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα".
Ο (στιγμιαίος) δείκτης μετάδοσης Rt έχει ανεβεί στο 1, που αποτελεί το όριο συναγερμού για τις επιστημονικές και τις υγειονομικές αρχές. Χρειάστηκαν όπως αποδεικνύεται πια από τα στοιχεία μόλις δύο εβδομάδες για να σκαρφαλώσει ο δείκτης Rt από το 0,5 που ήταν στα μέσα Ιουλίου στο 1, κάτι που σημαίνει πως πλέον ένα θετικό στον κορωνοϊό άτομο μεταδίδει σε άλλο ένα, όπως ακριβώς συνέβαινε τον περασμένο Απρίλιο, μέσα στο lockdown. Με την κατάσταση να είναι τόσο οριακή ως προς την εξέλιξη της επιδημίας, ουδείς εξεπλάγη που άκουσε τον Σωτήρη Τσιόδρα να παραδέχεται σε άλλη αποστροφή του λόγου του, πως "το κόκκινο καμπανάκι κινδύνου το κρούουμε σήμερα και με τη δική μου παρουσία".
"Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή για συνεχόμενη ανοδική καταγραφή κρουσμάτων. Τώρα το κρίσιμο είναι να διατηρήσουμε και να μειώσουμε το 1, να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να κινηθεί ανοδικά”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. "Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε" τόνισε, δίνοντας το στίγμα του δύσκολου διαστήματος που ακολουθεί αναφορικά με τον έλεγχο της επιδημίας κορωνοιού.
"Αρκούν δύο εβδομάδες για να υπάρξει μια τεράστια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων όπως το ειδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ορατός, αλλά εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας να μην φτάσουμε στην εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Αν δεν αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, θα φτάσουμε στο δεύτερο κύμα”, πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Πάντως, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε θετικό μέσα στη μελανή εικόνα των τελευταίων ημερών ότι το καλοκαίρι αποδεικνύεται σύμμαχος στην αντιμετώπιση του κορωνοιού καθώς όπως είπε "είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους όπου αν δεν υπάρχει συγχρωτισμός, μειώνεται ο κίνδυνος της μετάδοσης" ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των γιατρών που έχουν πλέον πολύτιμη εμπειρία και διαχειρίζονται πολύ καλύτερα πλέον τα περιστατικά.
"Σαν ιατρική επιστήμη έχουμε μία δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον ιό. Έχουμε περισσότερη γνώση από αυτή που είχαμε”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

121 νέα κρούσματα

Χθες, επιπλέον 121 περιστατικά κορονοϊού προστέθηκαν στη μακρά λίστα των μολυσμένων με τον ιό στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η χώρα μας είναι ακόμη πολύ μακριά από το να αποκτήσει ανοσία, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι ποσοστό μικρότερο του 1% του ελληνικού πληθυσμού έχει νοσήσει.
Σε εστίες υπερμετάδοσης εξελίσσονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο καθηγητής, από το γάμο στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 45 θετικοί στον ιό, από το γάμο της Αλεξανδρούπολης ήδη 22 έχουν διαγνωστεί ως θετικοί, ενώ κρούσματα καταγράφηκαν και σε μία βάφτιση στη Χαλκιδική – πέντε μέχρι χθες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών νέων περιστατικών έχει ως εξής: Δώδεκα είναι «εισαγόμενα», 26 εντοπίζονται στην Αττική, 47 στη Θεσσαλονίκη, οκτώ στη Χαλκιδική (τα πέντε από τη βάφτιση), οκτώ στη Λάρισα, επτά στην Κέρκυρα, από δύο κρούσματα στην Ημαθία και τις Σέρρες και από ένα κρούσμα σε Αρκαδία, Καβάλα, Αχαΐα, Δράμα, Έβρο, Κοζάνη, Πέλλα, Χίο και Εύβοια,.
Από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μέχρι και τις 2 Αυγούστου, τα 650 είναι ενεργά, τα 1.108 έχουν λάβει εξιτήριο και 2.696 ασθενείς έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον.