Πέμπτη, Αυγούστου 27

Πόση ακτινοβολία απορροφάτε από το κινητό σας τηλέφωνο;

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο
Υπάρχουν φόβοι ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, είναι δυνατόν να έχει αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και να είναι η αιτία διαφόρων νόσων.Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων ήταν αιτία πονοκεφάλων, δυσκολιών στη συγκέντρωση και κούρασης. Επίσης διατυπώθηκε η άποψη ότι η ακτινοβολία που απορροφάται από τα κύτταρα του σώματος και ιδιαίτερα από αυτά του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλεί καρκίνο, νόσο του Αλτσχάϊμερ και άλλες ασθένειες.
Ένα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε αφορά την ανάγκη να γνωρίζει ο κάθε χρήστης, την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό του τηλέφωνο και ως εκ τούτου την ακτινοβολία που απορροφάται από το σώμα του κατά τη διάρκεια χρήσης του κινητού του τηλεφώνου.

Σήμερα ενώ είναι γνωστή για κάθε τύπο και μάρκα τηλεφώνου, η ειδική τιμή απορρόφησης ακτινοβολίας από το σώμα (SAR, Specific Absorption Rate), εντούτοις δεν αναγράφεται στο κινητό τηλέφωνο.

Έτσι ο αγοραστής και στη συνέχεια ο χρήστης, δεν μπορούν να γνωρίζουν εύκολα και άμεσα τη συγκεκριμένη τιμή.
Για να μπορέσει ο χρήστης να μάθει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που απορροφάται από το σώμα του κατά τη διάρκεια χρήσης του κινητού του, είναι υποχρεωμένος να κάνει έρευνα στο διαδίκτυο.

Ακόμη και στους δικτυακούς τόπους των κατασκευαστών όπου υπάρχουν οι πληροφορίες, η αναζήτηση των τιμών αυτών και η σύγκριση μεταξύ διαφόρων τύπων κινητών τηλεφώνων δεν είναι εύκολη.
Είναι γεγονός ότι πολλές σοβαρές έρευνες από ανεξάρτητους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, δεν μπόρεσαν με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία, να διαπιστώσουν ότι τα σύγχρονα  τηλέφωνα ψηφιακής τεχνολογίας προκαλούν προβλήματα στην υγεία.
Όμως όλοι τονίζουν ότι υπάρχουν επιφυλάξεις στα συμπεράσματα τους. Πρόκειται για νέες τεχνολογίες. Δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα συμβεί μετά από μακροχρόνια χρήση των εν λόγω συσκευών. Επίσης κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν κινητά τηλέφωνα αυξάνεται συνεχώς όπως επίσης αυξάνεται και ο ολικός χρόνος χρήσης των συσκευών αυτών από τα παιδιά.
Το κρανίο των παιδιών είναι πιο λεπτό, ο εγκέφαλος τους βρίσκεται σε περίοδο γρήγορης ανάπτυξης και ως εκ τούτου είναι περισσότερο ευάλωτος σε νοσηρούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ποια θα είναι η επίδραση στον εγκέφαλο, της μακροχρόνιας χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά; Η συνολική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα απορροφήσουν τι μπορεί να τους προκαλέσει;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι άγνωστες και αποτελούν πηγή ανησυχιών.
Το όριο που τέθηκε για την τιμή απορρόφησης ακτινοβολίας από το σώμα λόγω κινητού τηλεφώνου, είναι τα 2 βαττ ανά κιλό. Δεν επιτρέπεται η εμπορία κινητών τηλεφώνων που έχουν SAR μεγαλύτερη από 2 βαττ ανά κιλό.
Είναι λοιπόν σημαντικό για τους χρήστες των τηλεφώνων να γνωρίζουν την ακτινοβολία που απορροφάται από το σώμα τους κατά τη διάρκεια που τηλεφωνούν με το δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Πρέπει να τονίσουμε ότι έστω και εάν το ανώτατο επιτρεπτό όριο του SAR είναι 2 βαττ ανά κιλό, εντούτοις υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων κινητών τηλεφώνων. Οι διαφορές αυτές πιθανόν να έχουν μια σημασία για μεγάλους χρόνους χρήσης και για το αθροιστικό αποτέλεσμα της απορροφούμενης ακτινοβολίας διαχρονικά.
Όταν οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων θα βλέπουν στο κινητό τους, την ακτινοβολία που απορροφάται από το σώμα τους, είναι πιθανόν ότι θα ευαισθητοποιηθούν περισσότερο.
Εάν παράλληλα θα μαθαίνουν και τη συνολική ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διαχρονικά δέχθηκαν είναι τότε πολύ πιθανόν ότι θα περιορίσουν το χρόνο χρήσης των εν λόγω συσκευών. Εξ άλλου οι συστάσεις των ειδικών σήμερα, είναι ο περιορισμός του χρόνου που μιλούμε στα κινητά τηλέφωνα.
Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε και να επαναλάβουμε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία λόγω χρήσης κινητών τηλεφώνων, δεν αποκλείεται η κατάσταση να αλλάξει λόγω νέων δεδομένων που θα προκύψουν..medlook.net