Η Τουρκία ψάχνει τρόπο για νέο θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο....

Οι κινήσεις που μαρτυρούν τις προθέσεις της...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
-Επιφυλακή για τη navtex του Καστελόριζου
-Το «κρυφτούλι» του Oruc Reis
-«Κόκκινος συναγερμός» όχι ακόμη, επιφυλακή όμως ναι στις Ένοπλες Δυνάμεις…
Μέσω navtex για έρευνες εντός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή μήπως η Άγκυρα προετοιμάζει ένα θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων ή κάτι παρόμοιο;
Στο ελληνικό Επιτελείο και πάλι άγρυπνοι οι Αρχηγοί και οι Επιτελείς στο κέντρο Επιχειρήσεων, βλέπουν τις κινήσεις και με απόλυτη ψυχραιμία, όπως και τον Ιούλιο, κινούν σιωπηρά ό,τι μέσο είναι απαραίτητο ή θέτουν κάτι επιπλέον σε αυξημένη επιφυλακή.
Ήδη, οι κινήσεις της Τουρκίας που καταγράφονται και αναλύονται από το ελληνικό Επιτελείο δείχνουν την πρόθεση της κλιμάκωσης.
«Κόκκινος συναγερμός» δεν υπάρχει, σημειώνουν Επιτελείς, αυτό όμως- όπως εξηγούν- μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί, αναλόγως των παραβατικών βημάτων της Τουρκίας.
Η νέα αυξημένη επαγρύπνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις έρχεται ως «συνέπεια» του θυμού που έβγαλε προς τα έξω η Τουρκία, μετά την κίνηση «ΜΑΤ» Ελλάδας και Αιγύπτου.
Ίσως η επόμενη navtex από την υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας θα δείξει τον τρόπο με τον οποία θα θελήσει η Τουρκία να προκαλέσει δημιουργώντας καθεστώς «αντιποίνων» απέναντι στην υπογραφή ΑΟΖ από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Επιφυλακή για τη navtex του Καστελόριζου
Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται ήδη σε αναμονή των κινήσεων πλοίων του τουρκικού στόλου για την άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου (10 & 11 Αυγούστου), μια ναυτική εκπαίδευση που έχει προαναγγελθεί μέσω navtex (1016/20) αρκετές ώρες πριν γίνει γνωστό το ταξίδι αστραπή του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και την υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Τουρκία εκδίδει ναυτικές οδηγίες για ασκήσεις με πυρά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.
Πολλές από αυτές μένουν απλώς αναγγελίες γιατί κανένα πολεμικό πλοίο δεν εμφανίζεται στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες για να κάνει πυρά.
Αυτή τη φορά όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά κι αυτός είναι ο λόγος της αυξημένης ετοιμότητας που υπάρχει τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις δυνάμεις φρούρησης του νησιού και των φυλασσόμενων νησίδων, Ρω και Στρογγύλη.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι «σημαδεμένη» από την Τουρκία κι αποτελεί «κλειδί» για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
 
Οι πυραυλάκατοι είναι τα πλοία του Στόλου που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο, πολλές από αυτές ήδη βρίσκονται αγκιστρωμένες σε νησίδες και περιμένουν εντολές από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Στόλου. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Σε τακτικό επίπεδο ένα επεισόδιο πέριξ του Καστελόριζου, θεωρητικά, βοηθά την Τουρκία λόγω του ότι οι ακτές της είναι εγγύτερες για θέματα υποστήριξης.
Τα σχέδια προσπέλασης ναυτικού αποκλεισμού περιοχής δεν είναι λίγα που υπάρχουν στην φαρέτρα του Πολεμικού Ναυτικού.
Μάλιστα ανάμεσα σε όλες τις ασκήσεις ναυτικού πολέμου που εκτελούνταν έως τα τέλη Ιουνίου, ήταν και αυτό, δηλαδή πως θα προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θ’ απομακρύνουν τις τουρκικές αξιώσεις.
Η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει σταματήσει να μελετά και ν’ αναδιατάσσει τα σχέδια, εξετάζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια που θα κάνει την μεγάλη διαφορά με την εφαρμογή του τρόπου αντίδρασης.
Το Στοίχημα του Επιτελείου είναι πάντοτε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται το λιγότερο ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις που τρέχουν τα τελευταία 24ωρα με ραγδαίους ρυθμούς.
Οι δε εξετάσεις που δόθηκαν πολύ πρόσφατα από την ηγεσία μέχρι και τον πιο νέο στρατιώτη, έδειξαν περίτρανα πως και η προετοιμασία ήταν απολύτως σωστή σε χρόνους αλλά και το στήσιμο των δυνάμεων στη «σκακιέρα» του Αιγαίου.
Το «κρυφτούλι» του Oruc Reis
Το ερευνητικό Oruc Reis ενώ ήταν δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας και πάλι έλυσε κάβους.
Βρίσκεται ξανά αγκυροβολημένο, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο που ήταν τις προηγούμενες ημέρες ενώ δίπλα του έχει τα δυο βοηθητικά σκάφη.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν τον Ιούλιο, όταν δηλαδή το σεισμογραφικό ετοιμάζονταν για τον απόπλου του, ήταν ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχαν τουρκικές φρεγάτες.
Τα πλοία αυτά βρίσκονται στα νότια της Τουρκίας κι αυτά δεμένα σε λιμάνια.
 
Εμφανή είναι η φρούρηση και η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού με πυραυλακάτους κλάσης “Ρουσσέν” στο ακριτικό Καστελόριζο.
Πηγή: Hellas Journal
Πάντως η κίνηση λίγων μέτρων του ερευνητικού της Τουρκίας, θυμίζει έντονα την προηγούμενη τεχνητή κρίση που δημιούργησε η Τουρκία με την έκδοση της navtex.
Και τότε η Άγκυρα περισσότερο θέλησε να εκβιάσει αλλά και να παίξει με τα νεύρα και τ’ αντανακλαστικά του Πολεμικού Ναυτικού.
Πιθανό η μετακίνηση αυτή στο αγκυροβόλιο να είναι κάτι παρόμοιο και γι’ αυτό παρακολουθείτε.
Τις επόμενες ώρες ή λίγες ημέρες, όπως εκτιμούν στην Αθήνα, ο σχεδιασμός του Τουρκικού στρατιωτικού Επιτελείου και κυρίως οι εντολές που θα δώσει η Τουρκική κυβέρνηση θα φανούν.
Άλλωστε οι προθέσεις της Τουρκίας με τις προπαρασκευαστικές κινήσεις που κάνει είναι για να φτάσουμε σε κάποιου είδους επεισόδιο.
Ο στόχος αυτός για την Άγκυρα είναι διαχρονικός κυρίως επειδή πιστεύει πως ύστερα από κάποιο θερμό επεισόδιο, η Αθήνα θα συρθεί σε διάλογο, όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα αλλά για ένα «σεντόνι» αξιώσεων που θέτει η Τουρκία.
Το νέο crash test στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας βρίσκεται εν εξελίξει, με την Αθήνα να θέτει σε πλήρη εγρήγορση γι’ ακόμη μια φορά τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε στην περίπτωση που αυτή τη φορά η Άγκυρα αποφασίσει να υλοποιήσει τις απειλές της, να υπάρχει η ανάλογη άμεση και ιδιαίτερα σκληρή απάντηση.