Δευτέρα, Αυγούστου 31

Κορονοϊός: Έρχονται νέα, αυστηρότερα μέτρα - Τι θα ανακοινωθεί

Κορονοϊός: Έρχονται νέα, αυστηρότερα μέτρα - Τι θα ανακοινωθεί 
Ακόμα και εντός της ημέρας ενδέχεται ν’ ανακοινωθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση.
Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολλά, κι έτσι η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη ν’ ανακοινώσει νέα μέτρα, ακόμα και εντός της ημέρας, για τη διαχείριση της κατάστασης.
Ειδικότερα, το Mega ανέφερε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι το κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ, κι εστιατορίων τα μεσάνυχτα, σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό καθότι έχει παρατηρηθεί πως πολλοί φεύγουν από τα αστικά κέντρα (όπου υπάρχει απαγόρευση) και μεταφέρονται σε άλλους νομούς ή πιο περιφερειακά, ώστε να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους.

Υπενθυμίζεται πως η ενημέρωση για τον κορονοϊό θα γίνει σήμερα στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η καθολική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Υπέρ αυτού τάχθηκε εις εκ των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια. Μην ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα». Προσέθεσε, δε, πως έχει ήδη γίνει σχετική εισήγηση επ’ αυτού, για την περίπτωση που δούμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

Το νέο σενάριο για τα σχολεία

Επιπλέον, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στις συζητήσεις των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου έχει βρεθεί στο τραπέζι εδώ και αρκετό καιρό. Ο παράγοντας που θα κρίνει, τελικά, την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, πρόσθεσε, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.
Πέραν του χρονικού ορίζοντα επιστροφής των μαθητών στα θρανία, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο ταχύτητες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, για παράδειγμα, «τα δημοτικά να ανοίξουν άμεσα και τα Γυμνάσια και Λύκεια αργότερα», όπως δήλωσε στο ίδιο Μέσο.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ο καθηγητής σημείωσε πως μπορεί το «το ιδανικό να ήταν 5 παιδιά σε μια τάξη», όμως έθεσε θέμα δυνατοτήτων. «Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα δεδομένα που έχουμε» είπε.
Ο καθηγητής θύμισε, τέλος, πως η επιδημία φουντώνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 «θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων». «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» και «πολύ γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους», επεσήμανε.

 .ieidiseis.gr