Κυριακή, Αυγούστου 16

Με απώλειες έκλεισαν Dow και S&P 500, παρά την αισιοδοξία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν Dow και S&P 500, παρά την αισιοδοξία για την απασχόληση στις ΗΠΑ
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης στην Wall Street βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ενσωματώσουν στις εκτιμήσεις τους τα τελευταία, μάλλον ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 80,12 μονάδες ή 0,29%, στις 27.896,72 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 6,92 μονάδες ή 0,20%, στις 3.373,43. Ο τεχνολογικός Nasdaq αποτέλεσε θετική εξαίρεση, κινούμενος σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενος κατά 30,27 μονάδες ή 0,27%, στις 11.042,50 μονάδες.
Η μετοχή της Cisco Systems υποχώρησε κατά άνω του 11%, εξαιτίας του απογοητευτικού guidance που ανακοίνωσε για τα κέρδη της, βαρύνοντας έτσι αρνητικά στην πορεία του Dow. Μετοχές εταιρειών που εξαρτώνται απόλυτα από την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία, όπως εκείνες των Gap (-2,1%), American Airlines (-1,5%) και  Southwest (-1,5%) υποχώρησαν επίσης. Οι μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Facebook και η Netflix, αντίθετα, σημείωσαν κέρδη, με την πρώτη να σημειώνει και ιστορικό υψηλό.
"Δεν βλέπουμε μια διεύρυνση της αγοράς", τόνισε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος αγοράς στην Spartan Capital Securities. "Εάν ο κύκλος των εταιρειών που συμμετέχουν στο ανοδικό κρεσέντο διευρυνθεί, τότε θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα του τρέχοντος ράλι", πρόσθεσε.
"Χωρίς κάποια ιδιαίτερα σημαντικά νέα τα οποία να οδηγούν την αγορά υψηλότερα, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να φθάσουμε σε νέα ιστορικά υψηλά", κατέληξε.
Ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 1% από το ιστορικό υψηλό του της 19ης Φεβρουαρίου 2020.
Η προσοχή των επενδυτών συνεχίζει να είναι στραμμένη και στην Ουάσινγκτον, όπου συνεχίζονται οι διαξιφισμοί στο Κογκρέσο σχετικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας.
Μολονότι ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τόνισαν εντός της εβδομάδας ανέφεραν ότι βρίσκονται ακόμη μακρυά από μια συμφωνία, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η επίτευξη συμβιβασμού αργά ή γρήγορα είναι απαπόφευκτη.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, πάντως, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι οι συνομιλίες βρίσκονται προς το παρόν σε "τέλμα".
"Η αγορά θέλει και σε μεγάλο βαθμό αναμένει ότι τελικώς ένα νομοσχέδιο για ένα νέο πακέτο τόνωσης τελικώς θα εγκριθεί", αναφέρει σε σημείωμά του ο Tom Essaye, συντάκτης του Sevens Report.
Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών πραγματοποίησαν και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη μιας συμφωνίας, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για το αδιέξοδο.
Η κατάρρευση των συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων για να επεκτείνει ορισμένα από τα μέτρα τόνωσης των οποίων η χρονική περίοδος έληξε.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά νομικά εμπόδια, με αρκετούς βουλευτές να επισημαίνουν ότι παραβιάζει το σύνταγμα των ΗΠΑ.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 10 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Apple, Nike και 3M, ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Exxon Mobil και Walgreens Boots Alliance.

Μάκρο

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο του 1 εκατ. για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι ΗΠΑ κινούνταν στο αποκορύφωμα της κρίσης της πανδημίας.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 963.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα. Τον περασμένο Μάρτιο οι αιτήσεις είχαν εκτιναχθεί κοντά στα 7 εκατ. καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις έκλειναν μαζικά εν μέσω των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή οι συνεχιζόμενες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 15,5 εκατ. μέγεθος υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ στις 6,6 εκατ. το 2009.capital.gr/