Κυριακή, Αυγούστου 23

Παρέμβαση στο zougla.gr από τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, για το νέο εμβόλιο

Παρέμβαση στο zougla.gr από τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, για το νέο εμβόλιο
Του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημητρίου Κούβελα
Ακούγονται πολλά σε σχέση με την τρέχουσα πανδημία.  Υπάρχουν λοιπόν διάφορες απόψεις και όλες είναι ειδικών. Τι σημαίνει όμως ειδικός; Λοιπόν ο ειδικός χαρακτηρίζεται από μεγάλη εξειδίκευση σε έναν τομέα επιστήμης, αλλά έχει την αίσθηση των ορίων του, αλλά και των καλών ειδικών των όμορων αντικειμένων.

Όσον αφορά στα φάρμακα,  ειδικός δεν είναι ο κάθε ιατρός που γράφει συνταγές και χορηγεί φαρμακοθεραπείες.  Ειδικός επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κάθε φαρμακοποιός που και εμπορεύεται φάρμακα.
Ειδικός είναι κάποιος που γνωρίζει σε βάθος τη σχέση χημικής δομής και βιολογικής απόκκρισης, ο οποίος γνωρίζει άρτια την φυσιολογία και την παθοφυσιολογία, την φαρμακολογία και την κλινική φαρμακολογία, αλλά και τη νομοθεσία που διέπει τα φάρμακα, την πολιτική και την οικονομία των φαρμάκων.
Όταν μιλάμε λοιπόν για εμβόλιο για την πανδημία COVID-19, μιλάμε για ένα προϊόν που θα πρέπει ή να μην επιτρέπει τη μόλυνση από τον σχετικό ιό, ή την ελαφρύτερη έκβαση, σε περίπτωση λοίμωξης.  Αυτό για να γίνει εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει κάτι που να διεγείρει τον ειδικό ανοσιακό μηχανισμός μας, για τον συγκεκριμένο ιό, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά χωρίς να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του εμβολιαζόμενου.
Αυτήν τη στιγμή τα προβλήματα με τον ιό είναι πολλά. Το βασικό είναι το διάστημα ανοσίας που αφήνει, αλλά και το ότι ο ίδιος δεν απειλεί άμεσα την υγεία μας, ενώ μάλλον κινδυνεύουμε από μία υπερβολική αντίδραση του ανοσιακού μηχανισμού μας. Αν όμως αυτό ισχύει, ενδέχεται το ίδιο το εμβόλιο να είναι αιτία επιδείνωσης της υγείας, όλων αυτών που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ουσιαστικώς για αυτούς χρειάζεται ένα εμβόλιο.
Το δυνητικώς διερευνόμενο «εμβόλιο» του οποίου η έρευνα έχει προχωρήσει, το λεγόμενο της Οξφόρδης, έχει περατώσει την πρώτη φάση κατά την οποία ελέγχθηκε η ασφάλειά του σε υγιείς εθελοντές.  Δεν έχει ελεγχθεί ακόμη η αποτελεσματικότητά του (έκθεση στον μολυσματικό παράγοντα), ενώ δεν έχουμε ιδέα για το πως θα συμπεριφερθούν οι ευπαθείς ομάδες.  Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα πραγματικά πρώιμο στάδιο έρευνας που δεν εγγυάται καθόλου την επιτυχία του εγχειρήματος.
Αν όμως υποθέσουμε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και το εμβόλιο είναι έτοιμο να πάρει άδεια. Τότε χρειάζονται ακόμη αρκετοί μήνες, όπως δείχνει το γράφημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το γράφημα δείχνει λοιπόν ότι χρειάζονται περίπου 150 ημέρες αν αποφασιστεί να προχωρήσουμε με την γρήγορη διαδικασία και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι χρόνοι απάντησης της φαρμακοβιομηχανίας.
Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η παραγωγή και οι έλεγχοι ποιότητας, που για να περατωθούν χρειάζεται σίγουρα τουλάχιστον ένα εξάμηνο.
Η νομοθεσία όμως προβλέπει κλινικής μελέτη σε υγιείς. Θα πρέπει να δοθεί σε κάποιους ευπαθείς προκειμένου να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του προϊόντος κυρίως για τους ευπαθείς πληθυσμούς, τα παιδιά και εγκύους.
Το πότε λοιπόν θα έχουμε ένα εμβόλιο, που να ικανοποιεί τα βασικά, θα το ξέρουμε μετά την θετική γνώμη του CHMP, της ειδικής επιτροπής του ΕΜΑ και ο χρόνος δεν μπορεί να είναι πολύ μικρότερος του έτους.
Άρα λοιπόν, για να συνοψίσουμε, ο κάθε ειδικός μπορεί να έχει μια γνώμη. Οι χρόνοι όμως του ΕΜΑ, αλλά και τα ελάχιστα χρονικά διαστήματα ασφαλών ερευνητικών αποτελεσμάτων, δεν μας επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία. Θεωρούμε λοιπόν εξαιρετικά επικίνδυνη την παραγγελία του «ανύπαρκτου» και τη δέσμευση πόρων για μια ελπίδα.

 https://www.zougla.gr/ygeia/article/paremvasi-sto-zouglagr-apo-ton-ka8igiti-farmakologias-tou-ap8-dimitri-kouvela-gia-to-neo-emvolio