Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30

Τζέιμς Ντιν, το σύμβολο της επαναστατημένης νεολαίας της δεκαετίας του ‘50 που «έφυγε» νωρίς

Τζέιμς Ντιν, το σύμβολο της επαναστατημένης νεολαίας της δεκαετίας του ‘50 που «έφυγε» νωρίς

 Ο Τζέιμς Ντιν έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, σε ηλικία μόλις εικοσιτεσσάρων ετών. Ο γεννημένος στις 8 Φεβρουαρίου του 1931, ταλαντούχος καλλιτέχνης, πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει μόλις σε τρεις μεγάλους μήκους ταινίες, σε δύο εκ των οποίων ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.





Παρά το γεγονός ότι είχε μια σύντομη καριέρα, ο Αμερικανός ηθοποιός έγινε σύμβολο της «επαναστατημένης» νεολαίας της δεκαετίας του ‘50, η λάμψη του φθάνει μέχρι τις μέρες μας και θεωρείτε μία από τις θρυλικές μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Τζέιμς Μπάιρον γεννήθηκε στο Μάριον της Ιντιάνα. Γιος ενός απλού οδοντοτεχνίτη, έχασε σε ηλικία οκτώ ετών τη μητέρα του, Μίλντρεντ, και ανατράφηκε από τους θείους του.

Το 1951 ακολούθησε τη συμβουλή του δασκάλου του στο θεατρικό εργαστήρι στο οποίο συμμετείχε και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να ασχοληθεί πλέον επαγγελματικά με την υποκριτική. Ώσπου να πάρει τον ρόλο του Κάλεμπ Τρασκ στην ταινία «Ανατολικά της Εδέμ», κινηματογραφική διασκευή από το βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ από τον Ελία Καζάν, είχε ήδη εμφανιστεί σε επτά τηλεοπτικά σόου και είχε παίξει ένα μικρό ρόλο στο Μπρόντγουεϊ. Τέσσερις μικρές τηλεοπτικές εμφανίσεις, ως το 1955, τη χρονιά που ένας «Επαναστάτης χωρίς αιτία» σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι, συγκλόνισε τη νεολαία της συντηρητικής Αμερικής και καθιέρωσε το μπλουτζίν, τη στυλιζαρισμένη, δήθεν ανέμελη μπούκλα στο μέτωπο και το μόνιμο συνοφρύωμα στα φρύδια σαν πάγιο σήμα κατατεθέν μιας καταπιεσμένης γενιάς που προσπαθούσε να αντιδράσει.






Για να γιορτάσει την επιτυχία του, αγόρασε μία Πόρσε 550 Σπάιντερ και άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1955 σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Σάλεμ της Καλιφόρνιας, ενώ κατευθυνόταν προς το Σαλίνας, όπου θα έπαιρνε μέρος σε έναν ακόμη αγώνα. Λίγο πριν από τον θάνατό του είχε ολοκληρώσει την τρίτη του ταινία «Ο Γίγας», σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έντνα Φέρμπερ, στην οποία ερμήνευε έναν αγροίκο, αντικομφορμιστή βοηθό σ’ ένα αγρόκτημα.



Οι τρεις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, τον μετέτρεψαν σε αντικείμενο λατρείας των νεαρών Αμερικανών. Ο βίαιος θάνατός του προκάλεσε εθνικό πένθος στη νεολαία και συνέβαλε στο να μετατραπεί σε είδωλό της, ακόμη μεγαλύτερο απ’ όσο όταν ζούσε.



Ο Τζέιμς Ντιν με την Ούρσουλα Άντρες-1955

Ήταν το 1955, όταν εκείνος ήταν ο γοητευτικός..επαναστάτης χωρίς αιτία κι εκείνη μία Ελβετο-Αμερικανίδα καλλονή. Ο Τζέιμς Ντιν και η Ούρσουλα Άντρες βγήκαν ραντεβού, αλλά είναι άγνωστο αν η σχέση τους θα προχωρούσε. Ένα μήνα αργότερα, εκείνος σκοτώθηκε.



Όταν γνωρίστηκαν, ο Ντιν ήταν 24 ετών και η Άντρες μόλις 19. Μάλιστα, εκείνη την εποχή το μετέπειτα σύμβολο του σεξ ήδη έβγαινε με τον Μάρλον Μπράντο. Αυτό δεν την εμπόδισε να αποδεχθεί την πρόταση του Ντιν. Το ραντεβού τους έγινε σε εκδήλωση σε κλαμπ στο Λος Άντζελας και ήταν ιδιαίτερα διαχυτικοί.



Ένα μήνα αργότερα, ο ηθοποιός πλήρωσε με τη ζωή του την αγάπη του για την ταχύτητα και τα γρήγορα αυτοκίνητα, όταν η Porsche του έγινε συντρίμμια καθώς έπεσε πάνω σε άλλο αυτοκίνητο.



Ο πατέρας του Τζέιμς Ντιν, Γουίντον Ντιν, σε μία συνέντευξή του είχε σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του γιου του και διαβλέψει την επιτυχία του: «Δεν τον πολύ βλέπουμε. Είναι, όμως, καλό παιδί ο Τζίμι μου. Ένα καλό παιδί και είμαι υπερήφανος για εκείνον. Δυσκολεύεσαι λίγο να τον καταλάβεις, είναι αλήθεια, αλλά είναι άντρας με τα όλα του και κάποια μέρα θα αφήσει τη σφραγίδα του. Προσέξτε τι σας λέω, το αγόρι μου θα αφήσει τη σφραγίδα του...».
  .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .