Κυριακή, Σεπτεμβρίου 27

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τους αριθμούς

freepen.gr
Matryx / pixabay
Στην τελευταία παράγραφο της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2020 (1), αναφέρεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.221.017 κλινικά δείγματα. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος ώστε να γίνει μια αξιόπιστη αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν 15.928 και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι 352. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν 79 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 


Συμπέρασμα πρώτο: Συγκρίνοντας τους 352 θανάτους με τις 16 χιλιάδες των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται σε 2,2%. Δηλαδή 2 με 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για κάθε 100 που νόσησαν.

Συμπέρασμα δεύτερο: Επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων δειγμάτων τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 16 χιλιάδες. Δηλαδή, σε ποσοστό 1,33%. Κάνοντας αναγωγή του ποσοστού στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, προκύπτει πως περίπου 133 χιλιάδες συμπολίτες μας πιθανότατα έχουν νοσήσει από κορωνοϊό όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα τρίτο: Συγκρίνοντας τους 352 θανάτους με τις 133 χιλιάδες των κρουσμάτων μετά την αναγωγή, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται από 2,2% σε μόλις 0,27%. Δηλαδή, 2 με 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για κάθε 1000 που νόσησαν.

Συμπέρασμα τέταρτο: Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 1,2 εκατομμύρια δείγματα, που αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας. Αν υποθέσουμε ότι επαναλήφθηκε ο έλεγχος για λόγους επιβεβαίωσης, τότε ένας στους είκοσι Έλληνες έχει ελεγχθεί κλινικά.

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Λευκάδα, 23 Σεπτεμβρίου 2020


Παραπομπές:

(1) https://eody.gov.gr/0922_briefing_covid19/

Η Freepen.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .