Ορόσημο η σημερινή ημέρα για τους χρήστες του Διαδικτύου με αναπηρία


Από σήμερα, οι ιστότοποι του δημόσιου τομέα οφείλουν να είναι προσβάσιμοι σε χρήστες με αναπηρία

Ημέρα ορόσημο για τους χρήστες του Διαδικτύου με αναπηρία είναι η σημερινή, καθώς πλέον από τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, οι ιστότοποι του Δημοσίου οφείλουν να είναι προσβάσιμοι για χρήστες με αναπηρία. Για την ακρίβεια, ο δημόσιος τομέας σε όλη την ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει την οδηγία για την προσβασιμότητα του ιστού και να καταστήσει τους δημόσιους ιστοτόπους προσβάσιμους στα άτομα με αναπηρία.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται -και δικαίως- ως ένα σημαντικό βήμα για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του Διαδικτύου στην Ευρώπη. Σήμερα, 5 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο λόγω κάποιας μορφής αναπηρίας.

Σύμφωνα με την οδηγία, όλοι οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να αντιλαμβάνονται, να χειρίζονται και να κατανοούν ιστοτόπους του δημόσιου τομέα, το περιεχόμενο των οποίων θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που να μπορεί να ερμηνεύεται με βοήθεια υποστηρικτικών τεχνολογιών, όπως συσκευών ανάγνωσης οθόνης. Μετά τους ιστοτόπους του δημόσιου τομέα, το επόμενο βήμα αφορά τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των δημόσιων οργανισμών, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από τον Ιούνιο του 2021.

Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε σχετικά: «Η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψηφιακές λύσεις και για πολύ κόσμο ο παγκόσμιος ιστός αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Η τεχνολογία πρέπει να λειτουργεί για τους ανθρώπους. Γι΄αυτό θελουμε να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν ,Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, προσέθεσε τα εξής: «Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, η προσβασιμότητα του παγκόσμιου ιστού ανταποκρίνεται σε αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού αυξάνεται και όλο και περισσότερες βασικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μπορούν να μπορούν να επωφελούνται από την τεχνολογία και από τα όσα προσφέρει στην κοινωνία».

 

 https://www.moved.gr/orosimo-i-simerini-imera-gia-tous-christes-tou-diadiktyou-me-anapiria/

_

_

Translate my blog to

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Εγγραφείτε τώρα