Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18

Αλυκή, ένας σπάνιος υδροβιότοπος


Αλυκή, ένας σπάνιος υδροβιότοπος
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Ταξιδεύοντας στη Λήμνο θα σε γοητεύσουν διάφορες γωνιές της που αποτελούν πραγματικό καμβά της φύσης. Ειδικά αν έχεις την ευκαιρία να δεις κάποια μέρη από ψηλά, θα νιώσεις δέος και θα επιβεβαιωθείς αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου.
Ένα τέτοιο μέρος στη Λήμνο είναι και η λίμνη Αλυκή. Εκεί θα δεις εντυπωσιακές αποχρώσεις συγκεντρωμένες σ’ έναν ιδιότυπο ζωντανό πίνακα. Τον καμβά αυτόν το φθινόπωρο τον στολίζουν τα υδρόβια αποδημητικά πτηνά. Αυτή η λιμνοθάλασσα είναι πραγματικά το κάτι άλλο.

Η λίμνη Αλυκή είναι ένα σπάνιος υδροβιότοπος, ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, όπου το υδάτινο και το χερσαίο στοιχείο συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα οικολογικής σημασίας τοπίο που δεν θα δεις αλλού εύκολα.
Ο υδροβιότοπος αυτός φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, γι’ αυτό αποτελεί ιδιαίτερο προορισμό για τους φυσιολάτρες. Όταν βρεθείς εκεί για την παρατήρηση τους, θα δεις φλαμίγκος (τα γνωστά και αγαπητά phoenicopterus ruber)  και πάπιες να διαλέγουν την τροφή τους. Γίνεσαι κι εσύ ένα μέρος αυτού του οικοσυστήματος. Οι όμορφοι φοινικόπτεροι βουτούν ξαφνικά το μακρύ λαιμό τους και με το ισχυρό ράμφος και ψάχνουν για τροφή, πιθανόν καβούρια και γαρίδες.
Λίγοι ξέρουν ότι η Λήμνος είναι πέρασμα και τόπος διαμονής σπάνιων αποδημητικών πουλιών, και μάλιστα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού που ευνοούν την ύπαρξη πλούσιας πανίδας, είναι η μεγάλη έκταση παραδοσιακών καλλιεργειών, η χαμηλή χρήση φυτοφαρμάκων, η ελεύθερη βοσκή, και η χαμηλή πυκνότητα των κατοίκων.
Τρεις περιοχές στη Λήμνο αποτελούν ζώνες διάβασης και παραμονής αποδημητικών πουλιών κι άλλες τρεις αποτελούν φυσικούς βιότοπους: Η Χορταρόλιμνη, η Αλυκή, και ο υγρότοπος Διαπορίου.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέγραψα 59 είδη πουλιών, από τα οποία τα 10 είναι υπό καθεστώς προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 409/79 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή κινδυνεύουν με εξαφάνιση: Φλαμίγκος, καστανόχηνα, εγκρέττα, θαλασσοκόρακας, αλκυόνα, μαυρομύτικο, γλαρόνι, αβοκέττα, λιβαδόκιρκος, πετρίτης, κιρκινέζι.
Μόνο στη λίμνη Αλυκή μετρήθηκαν 1.180 φλαμίγκος, 425 πρασινοκέφαλες, 350 βαρβάρες, 130 σφυριχτάρια, 11 ψαλίδες και 8 χουλιαρόπαπιες.
Ένα από τα σπάνια πουλιά και προστατευόμενα πουλιά, που ξεχειμωνιάζει και αναπαράγεται στη Λήμνο, είναι η καστανόχηνα. Στον υγρότοπο Διαπορίου, εκτός απ’ τα άλλα πουλιά, βρέθηκαν και λευκοί πελαργοί, κάτι σπάνιο για νησί.
Η παρουσία των φλαμίγκος στη Λήμνο και ο μεγάλος αριθμός τους είναι πολύ σημαντικά, αν σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο των φλαμίγκος που περνούν από την Ελλάδα είναι 6.000 – 8.000. Πάνω από 1.000 φλαμίγκος, δηλαδή το 1/6 αυτών που περνούν και μένουν στην Ελλάδα, διαλέγουν κάθε χρόνο τη Λήμνο για να ξεχειμωνιάσουν.
Να μια πολύ καλή προοπτική εναλλακτικού τουρισμού για το νησί αυτό, και μάλιστα κατά τους άγονους μήνες του χειμώνα. Να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε τους υγροβιότοπους με τα σπάνια πουλιά !
Ασυνήθιστες και μαγικές εικόνες από αυτόν τον υδροβιότοπο, από τη φύση που είναι ο καλύτερος ζωγράφος.