Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 7

ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟ ΝΑΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Στις 14 Αυγούστου 1974 ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ισχυριζόμενος ότι:

«…Το ΝΑΤΟ αποδείχτηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου και επομένως το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης, αφού δεν μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ μελών του…»!


Αυτή η αιτιολόγηση του (τότε) Έλληνα Πρωθυπουργού δεν μπορούσε εκείνη την εποχή να αμφισβητηθεί από κανέναν νοήμονα νου! Αφού το ΝΑΤΟ “διευκόλυνε” την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, από τη στιγμή που εξυπηρετούνταν τα αμερικανικά συμφέροντα!

Έτσι έγραφα προ μηνών ότι, μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ουσιαστικά η αποστολή του ΝΑΤΟ είχε λήξει, είχε ολοκληρωθεί, αφού είχε διαλυθεί ο πραγματικός εχθρός (ΕΣΣΔ) για την αντιμετώπιση του οποίου είχε δημιουργηθεί!

Έτσι από το 1991 μέχρι σήμερα, ποια είναι η χρησιμότητα υπάρξεως του ΝΑΤΟ, αφού η ύπαρξή του βασιζόταν στην συλλογική άμυνα των μελών – κρατών του, σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του, κατά του μεγάλου εχθρού; Το οποίο υπαγορεύει την προστασία ενός μέλους του ΝΑΤΟ όταν αυτό δεχτεί επίθεση; Από τη στιγμή που η δημιουργία του ΝΑΤΟ είχε αμυντική υπόσταση;

Αλλά δυστυχώς μετά το 1991, η αμυντική υπόσταση του ΝΑΤΟ εξελίχτηκε σε επιθετική! Όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, βαφτίστηκαν Νατοϊκές και δεν είχαν καμιά σχέση με την ουσιαστική αποστολή του ΝΑΤΟ! Αυτές όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις, είχαν σχέση με τα γεωστρατηγικά – γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και των πετρέλαιο-εταιρειών τους και οι οποίες σήμερα έχουν επεκταθεί στη Συρία και τη Λιβύη!

Άρα, η πραγματική αποστολή του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως και του στρατιωτικού βραχίονα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, είναι για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων σε διάφορες επίμαχες και νευραλγικές περιοχές της υδρογείου! Υπάρχει το ΝΑΤΟ για να πατάει γερά το πόδι της η Αμερική στην Ευρώπη! Όμως μήπως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή; Μήπως το ΝΑΤΟ λειτουργεί πλέον, ως σχεδιαστής δημιουργίας εμπόλεμης κατάστασης, ακόμη και μεταξύ των κρατών – μελών του;

Αφού, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίζονται τελείως, μα τελείως διαφορετικά από την εκάστοτε ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας;

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από όσα έγραφα στο άρθρο μου: «Το ΝΑΤΟ στην υπηρεσία της Τουρκίας» στις 29 Μαΐου 2020 και φρονώ πως δικαιώθηκαν τα λεγόμενά μου από τις σημερινές εξελίξεις!



Στην εργαλειοθήκη της Τουρκίας ήταν πάντα το ΝΑΤΟ…







Αφού και σήμερα το ΝΑΤΟ είναι ανίκανο (;;;) – όπως και το 1974 - να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Ελλάδος και της Κύπρου!

Όταν δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ μελών του και ο οποίος είναι προ των θυρών, μη τηρώντας και την “λογική” του, των ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας! Από την στιγμή που εντελώς ξεδιάντροπα τάσσεται με το μέρος της Τουρκίας! Και όχι μόνο!

Αφού με την προχθεσινή του ανακοίνωση ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Νορβηγός Γιενς Στόλτενμπεργκ, ενεργώντας ως εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκίας, μας δήλωσε ότι, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Μεσόγειο, με την μεσολάβηση της Συμμαχίας! Τόσο πολύ απλά, βάζοντας στο ίδιο βάρος ευθυνών, τόσο την Τουρκία, όσο και την Ελλάδα!

Να τι ακριβώς δήλωσε ο φιλότουρκος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ:

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.

Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.»!

Αλλά όχι μόνο τόσο απλά, αλλά και τόσο πρόστυχα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μίλησε για συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όταν μετά από λίγες μόλις ώρες από την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά άδειασε τον κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ, δηλώνοντας ότι αυτά που είπε περί συμφωνίας τεχνικών συνομιλιών δεν ισχύουν και δεν εντάσσονται στην πραγματικότητα!

Υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα η ελληνική πλευρά, πως την αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα!



Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ ανάβει το φιτίλι της έκρηξης στην Μεσόγειο…



Όμως κάποιος περισσότερο φιλότουρκος από τον Γιενς Στόλτενμπεργκ, αυτός “πεθαίνει”! Ναι ο κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ – μπροστινός των ΗΠΑ και της Άγκελα Μέρκελ - έκανε αυτές τις ξεδιάντροπες δηλώσεις προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα υπέρ της Τουρκίας! Όταν την ίδια ώρα ο θρασύτατος και ονειροπόλος Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν μας διαμηνύει ότι θέλει η Τουρκία τον διάλογο, αλλά με τον όρο “καζάν-καζάν”! Όπερ σημαίνει, πως κάθεται σε τραπέζι διαλόγου, αλλά θα πρέπει να βγουν κερδισμένες και οι δυο χώρες (Τουρκία – Ελλάδα)!

Απαντώντας του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πως, η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία, αλλά διάλογος με απειλές δε γίνεται. Η Ελλάδα δε σύρεται δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται»!

Βέβαια, η πλέον σωστή απάντηση θα ήταν:

Τι ακριβώς ζητάς ονειροπαρμένε Ερντογάν; Να μοιράσουμε τα δικά μας; Σε αυτήν την περίπτωση όμως να θέσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και τα Μικρασιατικά παράλια και την Κωνσταντινούπολη και την κατεχόμενη Κύπρο κλπ.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί η ελληνική πλευρά να μην ζητάει τίποτε και ο βάρβαρος Τούρκος να ζητάει “την μάνα του και τον πατέρα του”!

Επανερχόμενος όμως, στον φιλότουρκο Γιενς Στόλτενμπεργκ, να παραθέσω παρακάτω, ένα-δυο από τα συνειδητά “εγκλήματά” του κατά της Ελλάδος!

Όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό το 2016, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ – προστατευόμενος της Γερμανίας, αφού εκείνη προώθησε σε αυτήν την θέση τον πρώην Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, αλλά και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – ερωτώμενος αν η Ελλάδα έχει δικαίωμα να καταρρίψει τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, η απάντηση ήταν:

« Όχι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί δεν είναι κυρίαρχο κράτος. Η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα υπό κηδεμονία και δικαίωμα για κατάρριψη έχει μόνο η Γερμανία. Από τη στιγμή που η Γερμανία δεν ενοχλείται που η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της περιουσίας της στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν οι Γερμανοί ενοχληθούν από τις παραβιάσεις των Τούρκων στο οικόπεδό τους, θα καταρρίψουν τα τουρκικά μαχητικά»!

Δηλαδή, αυτός είναι ο ρόλος του κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ; Να μας υποδεικνύει ότι η Ελλάδα (με ευθύνη και του ΝΑΤΟ) είναι μια χρεοκοπημένη χώρα υπό κηδεμονία;

Επίσης, όταν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εργασιών του ΝΑΤΟ η αντιπροσωπεία μας ανέδειξε το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας – κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ο αγγλικής καταγωγής προεδρεύων επιχείρησε παντί τρόπω να εμποδίσει την ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων, διακόπτοντας συστηματικά τους βουλευτές μας! Με αποτέλεσμα την αποχώρηση όλης της ελληνικής αντιπροσωπίας από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταγγέλλοντας την στάση του προεδρεύοντος!

Οι συμμετέχοντες Έλληνες βουλευτές, όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έβγαλαν ακολούθως κοινή ανακοίνωση και στην οποία ανέφεραν επιγραμματικά, πως:

«Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας»!




Persona non grata για την Ελλάδα ο Γιενς Στόλτενμπεργκ…





Σήμερα λοιπόν ποια χρησιμότητα – τουλάχιστον για την Ελλάδα – έχει η ύπαρξη του ΝΑΤΟ; Είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε το ΝΑΤΟ ως χώρα, από τη στιγμή που η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ) κινείται συνεχώς επιθετικά κατά της Ελλάδος (μέλος επίσης του ΝΑΤΟ) διεκδικώντας κυριαρχικά της δικαιώματα; Όταν η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με ένοπλη σύγκρουση; Όταν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υπονομεύουν την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα; Όταν υποβοηθούν, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ (της Γερμανίας) την αθρόα είσοδο στην Πατρίδα μας, χιλιάδων παράνομων μεταναστών – στους οποίους βρίσκονται πολλοί τζιχαντιστές του Ρ. Τ. Ερντογάν – κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου;

Τι έκανε άλλωστε το ΝΑΤΟ στα γεγονότα της Συρίας και της Λιβύης, που όλα δείχνουν πως ενδεχομένως και να γενικευτεί εκεί ο πόλεμος, ο οποίος και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες; Όταν η απόλυτη ευθύνη αυτής της γενίκευσης βαρύνει την Τουρκία, η οποία είναι μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ; Όταν δεν καταγγέλλεται ευθέως η πλαστογραφημένη “γαλάζια πατρίδα” του Τούρκου Σουλτάνου;

Μήπως λοιπόν όλοι αυτοί – ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Γερμανία - βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών – γεωστρατηγικών επιδιώξεών τους στην περιοχή; Με την αμέριστη συμπαράσταση της Ύπατης Αρμοστείας και τη Διεθνούς Αμνηστίας των Ηνωμένων Εθνών;

Αλλά δυστυχώς ο γερμανόφιλος και τουρκόφιλος Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, δεν θα σταματήσει ποτέ να μας δείχνει τα ανθελληνικά κατάλοιπα της ψυχής του και γι΄ αυτό θα πρέπει να κηρυχθεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο για την Ελλάδα!



Έναν Μακρόν χρειαζόταν το ΝΑΤΟ…



Ωστόσο, στον απόηχο όλων αυτών των γεγονότων στην ΝΑ Μεσόγειο, η γαλλική παγκόσμιας φήμης εφημερίδα Le Monde (προστίθεται σε όλες τις φωνές αντίδρασης κατά Ερντογάν) αναδεικνύει ότι αυτή η περίοδος είναι η σοβαρότερη κρίση που περνά το ΝΑΤΟ. Ασκώντας πολύ σοβαρή κριτική στην παράλογή τακτική του ΝΑΤΟ και την εξόφθαλμη επιείκεια που δείχνει στην ταραχοποιό Τουρκία!

Συμπαραστεκόμενη στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος να θυμίσουμε πως, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ, ως “εγκεφαλικά νεκρό”, μετά το περιστατικό που συνέβη στα νερά της Μεσογείου μεταξύ των φρεγατών Γαλλίας και Τουρκίας!

Όπου ο Γάλλος Πρόεδρος καταχέριασε τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τη λογική των “ίσων αποστάσεων”, μετά τη διαμαρτυρία της Γαλλίας κατά της Τουρκίας!

Ευτυχώς στην παρούσα φάση – αντίθετα από το 1974 – η Γαλλία έχει διαπιστώσει το ύποπτο και ύπουλο παιχνίδι του ΝΑΤΟ και κατά των δικών της συμφερόντων και γι΄ αυτό αντιδρά! Μια αντίδραση που θα επιφέρει, είμαι σίγουρος, τεκτονικές αναταράξεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ!! https://www.ksipnistere.com