Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15

Πόσο νερό έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και από τι μας προστατεύει…

shutterstock722889913
Το σώμα μας είναι περίπου 60% νερό. Συνεχώς χάνουμε νερό, κυρίως μέσω της ούρησης και του ιδρώτα, αλλά και μέσω των κοπράνων, καθώς και της άδηλης αναπνοής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε ημέρα.
Συνήθως συστήνονται οκτώ ποτήρια ή δύο λίτρα την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, το νερό που έχει
ανάγκη κάθε οργανισμός εξαρτάται πάντα από την ιδιοσυγκρασία και το ιστορικό του ατόμου, καθώς και από άλλους παράγοντες (εσωτερικούς και εξωτερικούς) που επηρεάζουν τις ανάγκες του.
Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά να αποκατασταθούν τα υψηλά επίπεδα ενέργειας και να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία. Η ήπια αφυδάτωση (1%-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από άσκηση ή αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική απόδοση.
Η κατανάλωση νερού είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Το πόσιμο νερό περίπου μισή ώρα πριν από τα γεύματα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν αυτόματα λιγότερες θερμίδες. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε διάφορα θέματα υγείας, όπως:
Δυσκοιλιότητα: Έρευνες έχουν δείξει ότι κάνει καλό στη λειτουργία του εντέρου.
Καρκίνος: Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερη επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν έρευνες που δεν βρήκαν συσχέτιση.
Πέτρες στα νεφρά: Η αυξημένη λήψη νερού μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.
Δερματικά προβλήματα: Η κατανάλωση νερού βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος. Επίσης, για όσους πάσχουν από σοβαρές μορφές φλεγμονωδών δερματοπαθειών η έστω και μικρή αφυδάτωση του οργανισμού είναι σοβαρό θέμα.
Η φύση μας έδωσε περίπλοκους μηχανισμούς για τη ρύθμιση του πότε και πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε για να διατηρούμε το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επιβίωσή μας.
Όταν η συνολική περιεκτικότητά μας σε νερό πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, αρχίζει η δίψα. Αυτό ελέγχεται από μηχανισμούς παρόμοιους με άλλες λειτουργίες που συμβαίνουν αυτόματα, όπως η αναπνοή μας, για παράδειγμα, και δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε συνειδητά.
Δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη πίσω από τον κανόνα με τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή τα δύο λίτρα νερό. Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους το περισσότερο νερό προκαλεί μόνο την ενόχληση συχνότερων επισκέψεων στην τουαλέτα.
Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Πηγή : newsbreak.gr