Παρασκευή, Οκτωβρίου 16

Παγκοσμιο σοκ---Ζούμε τον θάνατο των επιχειρήσεων. Θα χρεοκοπήσουν η 1 στις 5!

Οδυνηρό το τραύμα του ελληνικού τουρισμού

Kι ενώ οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα ζωής για να σταθούν όρθιες ο ελληνικός τουρισμός δέχεται ένα σχεδόν θανάσιμο πλήγμα, όπως το καταγράφει η έρευνα του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το Lockdown, καθώς μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο καθηγητής Γιώργος Πετράκος, γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το αν οι τουριστικές εισπράξεις του 2020, θα ανέλθουν στο 20% των 18,2 δισ. € του 2019, όπως αναφέρουν κυβερνητικές και κάποιες τουριστικές πηγές, ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, είπε με νόημα: “…Φέτος κάνουν κουμάντο οι λοιμοξιωλόγοι. Το στοίχημα ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση και οι ξενοδόχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας μια παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο ζήτημα πλέον είναι η λήψη μέτρων για να υπάρξει η γέφυρα μέχρι την Άνοιξη του 2021, ώστε να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία”.

Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν. Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Η τιμή αυτή είναι ελάχιστα υψηλότερη από την τιμή του δωματίου σε ξενοδοχείο 3 αστέρων τον Αύγουστο 2019, όπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Αντιστοίχως η μέση πληρότητα του περυσινού Αυγούστου, ήταν 86%-87%.

Δηλωτικό της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ και της δυσκολίας των μηνών που έρχονται, είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020. Από το σύνολο των 3.965 συνεχούς λειτουργίας, άνοιξαν 2.328 (59%) και από αυτά το 31% έχουν έχουν κλείσει ή θα κλείσουν εντός του 2020.

Στα εποχικής λειτουργίας, είναι αξιοπρόσεκτο ότι από το σύνολο των 6.098 μονάδων, άνοιξαν 4.223 και ήδη έκλεισαν περισσότερα από 3.800…

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι : «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Αγγέλη στο Capital.gr δύο μελέτες που έδωσε στην δημοσιότητα στις 12 και 13 Οκτωβρίου το τμήμα μελετών και έρευνας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην Ελβετία, προβλέπουν ένα νέο κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων το 2021 με μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Οι δύο μελέτες με τίτλους “Bankruptcies, unemployment and reallocation from Covid-19” και “The outlook for business bankruptcies” επιβεβαιώνουν ότι :

Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, παρά τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των τραπεζών, θα συνεχίσουν και το 2021 και θα κυμανθούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία) σε επίπεδα πολύ υψηλά (20%) παρά την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, μετά την κατακόρυφη πτώση του 2020.

Το πραγματικό κύμα ανεργίας που ακολουθεί την “έξοδο” από την πανδημία δεν έχει ακόμα εμφανιστεί στην οικονομία και στην κοινωνία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως και οι αποκαλούμενες επιχειρήσεις “ζόμπι”, δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι σήμερα διατηρηθεί εν ζωή μόνο χάρη στη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και τις κρατικές παρεμβάσεις επιδοματικής στήριξης.

Σύμφωνα με τις δύο μελέτες της BIS, “τo αναμενόμενο κύμα χρεοκοπιών επιχειρήσεων μετά την εμφάνιση της πανδημίας δεν έχει ακόμα εμφανισθεί, εν μέρη λόγω των μέτρων στήριξης (σ.σ. κυβερνητικής πολιτικής), αλλά και λόγω της εγγενούς χρονικής υστέρησης μεταξύ της πτώσης του ΑΕΠ (σ.σ. ύφεσης) και της εκδήλωσης της αφερεγγυότητας (σ.σ. των επιχειρήσεων)…”.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις στήριξης μετά τον Μάρτιο σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, έχουν περιορίσει προσωρινά τον αντίκτυπο της απότομης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όμως οι συνέπειες της πανδημίας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που ήδη η διεθνής οικονομία βάδιζε ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση, οδηγούν αναπόφευκτα σε χρεοκοπίες και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας σε μεγάλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με κάποια υστέρηση χρονική σε σύγκριση με την ταχύτητα πτώσης του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό και οι δύο μελέτες “συνιστούν” στις κυβερνήσεις την ανάγκη ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων σε τμήματα της οικονομικής δραστηριότητας (επιχειρήσεις) με καλύτερες “προοπτικές” προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία και την εκτεταμένη ανεργία στους “αδύναμους” κλάδους…

Όπως αναφέρεται στην δεύτερη μελέτη (“The outlook for business bankruptcies), “το προβλεπόμενο κύμα πτωχέυσεων απαιτεί ένα μείγμα πολιτικής που θα υποστηρίζει τις οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, γρήγορα και αποτελεσματικά θα ανακατανέμει πόρους σε επιχειρήσεις και τομείς με καλύτερες προοπτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης μετά την πανδημία παγκοσμίως”.

Τα διαγράμματα που συνοδεύουν τις μελέτες, καθιστούν σαφές ότι η χρεοκοπία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αναπόφευκτη…

Παρεμπιπτόντως είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τελευταία στην Ελλάδα από τις  επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα προβλέπεται το κλείσιμο 90 – 100 χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρεται στις δύο μελέτες “αντιμέτωπες με την πρωτοφανή επείγουσα ανάγκη και αβεβαιότητα, οι αρχές πρέπει να χαράξουν πολιτική αρχικά προσανατολίζοντας τα μέτρα τους στην σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την πρόληψη και διαχείριση των πτωχεύσεων των επιχειρήσεων και στην συγκράτηση των αποτελεσμάτων της πτώσης της απασχόλησης… Και καθώς η αβεβαιότητα (σ.σ. θα ) υποχωρεί σταδιακά θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την διαχείριση της κρίσης και την ανακατανομή των πόρων από τις επιχειρήσεις με κακές προοπτικές σε εκείνες που διαθέτουν ελπιδοφόρες δραστηριότητες.

Σημειώνεται δε στο σημείο αυτό ότι στις ΗΠΑ αυτό έχει αρχίσει να οδηγεί στο κλείσιμο των επιχειρήσεων “ζόμπι” και στην εκκαθάριση των μικρομεσαίων που δεν αντέχουν στην κρίση, με αποτέλεσμα τα 2/3 των Μικρομεσαίων να εκκαθαρίζονται ήδη με βάση το πτωχευτικό δίκαιο…

https://kourdistoportocali.com/economy/zoyme-ton-thanato-ton-epicheiriseon-tha-chreokopisoyn-i-1-stis-5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .