Παρασκευή, Οκτωβρίου 9

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ...

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ... ΕΒΡΟ...

Όταν είσαι Εβρίτης, ξέρεις πολύ καλά τί σημαίνει η ύπαρξη και λειτουργία ενός στρατοπέδου στην περιοχή που ζεις.

Επειδή, όμως, τυχαίνει πολύς κόσμος να μην γνωρίζει, αφού ζουν μακρυά από τα σύνορα, θα το πάρω απο την αρχή:

1. Ο στρατός στην παραμεθόριο είναι ασφάλεια. Ασφάλεια εθνική και παρουσία εθνικού ελέγχου έναντι των επίδοξων διεθνών προβολών επί ελληνικού εδάφους (μην ξεχνάτε ποιος έβαλε πλάτη στη λαθροεισβολή τον Μάρτη)

2. Οι στρατιωτικοί που έρχονται να υπηρετήσουν ως επαγγελματίες εδώ, φέρνουν μαζί οικογένειες.

Οι οικογένειες καταναλώνουν και αφήνουν τα χρήματά στον ντόπιο εργαζόμενο, δίνοντας του έτσι έναν λόγο να παραμείνει στη μεθοριακή ύπαιθρο και να αποτραπεί η ερήμωσή της.

3. Οι οικογένειες αυτές έχουν παιδιά· και τα παιδιά τους γεμίζουν τα σχολειά μας.

Άλλος ένας τρόπος ενδυνάμωσης του Έβρου -όχι μόνο από πλευράς όσμωσης μεταξύ κάθε κουλτούρας αλλά και σημαντικότητας πνευματικής, γιατί εδώ -περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή- η υποβάθμιση και η συγχώνευση σχολικών μονάδων βαίνει ταχέως επί τα χείρω...

4. Οι ανάγκες αυτού του ζωντανού επαγγελματικού συστήματος προκαλούν ανάπτυξη σε υποδομές για στέγαση, σίτιση, οδοποιία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα ψυχαγωγίας, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες & ιατρεία.

Μια ολόκληρη περιοχή ανθίζει και δυναμώνει οικονομικά, αναβαθμίζοντας το κύρος της, γιατί εκσυγχρονίζεται, αλλά και γιατί αλληλεπιδρά, αναδιαμορφώνεται, εκμοντερνίζεται.

Και, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά και ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, έρχεται σαν βόμβα η είδηση για σκοπούμενη μετακίνηση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Σαραντάπορος» και κλείσιμο του Στρατοπέδου Δελαγραμμάτικα στην περιοχή Προβατώνα-Τυχερού.

-Και δεν είναι μόνο η καχυποψία μου ως Εβρίτισσα που κοιτά λοξά όποιον πάει να μας πείσει «για το καλό του Έβρου» χωρίς να μας ρωτήσει...

-Δεν είναι μόνο η αναπόφευκτη υποψία ότι το στρατόπεδο θα προσφέρεται κατόπιν για να φιλοξενήσει «άλλες δομές» (ποιες άραγε;) και πάλι χωρίς να ερωτηθούμε...

-Είναι και που με πιάνει το παράπονο για το χωριό μου (μητρόθεν), που μια ελπίδα αν είχε να κρατήσει τον κόσμο και την προκοπή του, τώρα η Πολιτεία λογαριάζει να του την αφαιρέσει ανάλγητα και χωρίς αντιστάθμισμα...

-Αθήνα, λαμβάνει;;;

Α.Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .