Τετάρτη, Οκτωβρίου 21

Τι αλλάζει στα διόδια τον Νοέμβριο – Τέλος οι ουρές


  • Της Μαρίας Μόσχου

Ένα πομποδέκτη για όλα τα διόδια στην ελληνική επικράτεια που ο κάτοχος του θα μπορεί να απολαμβάνει όλες τις προσφορές και τις εκπτώσεις του κάθε παραχωρησιούχου, άλλα και να τον «ξαναγεμίζει» σε όποιο σημείο επιθυμεί, σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρώτη φάση ξεκινά από τις 4 Νοεμβρίου, οπότε και μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα διαλειτουργικότητας στα διόδια. Ετσι ένας οδηγός θα μπορεί με όποιον πομποδέκτη

διαθέτει ήδη να κυκλοφορεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Α. Καραμανλής, μιλώντας στο «MEGA» ανακοίνωσε ότι σε δεύτερη φάση, ο οδηγός θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όλα τα εκπτωτικά πακέτα που δίνουν οι διάφοροι παραχωρησιούχοι.  Επίσης θα μπορεί να «γεμίζει» τον πομποδέκτη του στα σημεία εξυπηρέτησης όλων των παρόχων.

«Η μεγάλη καινοτομία είναι – κάτι που είναι παράλογο ότι δεν συνέβαινε τόσα χρόνια – ότι θα χρησιμοποιούμε έναν πομποδέκτη για τις μετακινήσεις μας από 4 Νοεμβρίου. Και με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνουμε τους χρήστες στην ουσία να προμηθευτούν πομποδέκτη. Ετσι ώστε να αποφύγουμε το συνωστισμό στα διόδια, δηλαδή τις μεγάλες ουρές», κατέληξε.

Τι θα ισχύσει από 4 Νοεμβρίου

Ο οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του από την Αττική Οδό, τη Νέα Οδό, τη Κεντρική Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, την Εγνατία Οδό, τη Γέφυρα, την Ολυμπία Οδό και τον Μορέα.

Μέχρι σήμερα ο οδηγός έπρεπε να αλλάζει μέχρι και τρεις πομποδέκτες για μία διαδρομή, με τον έναν πομποδέκτη που ήδη διαθέτει θα μπορεί πλέον, να ταξιδέψει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, θα ταξιδεύει από Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τον ίδιο πομποδέκτη του δικού του παρόχου και χωρίς να χρειαστεί να προμηθευτεί νέο. Εάν για παράδειγμα, όταν φτάσει στα Τέμπη, έχει ξοδέψει ήδη όλο το ποσό που έχει βάλει στον πομποδέκτη του, θα μπορεί να προσθέσει χρήματα μέσω της ιστοσελίδας του αυτοκινητοδρόμου από τον οποίο τον έχει προμηθευτεί, πληρώνοντας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Διαφορετικά θα πρέπει να έχει φορτίσει τον πομποδέκτη του με όσα χρήματα επιθυμεί, με φυσική παρουσία στα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών του δικού του παρόχου. Δεν θα μπορεί όμως να φορτίσει τον πομποδέκτη του παρόχου του σε Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών άλλου παρόχου. Αυτό προβλέπεται στην δεύτερη φάση τους εγχειρήματος/.

Δεν θα χρειάζεται όμως πλέον ο οδηγός να προμηθεύεται και να δεσμεύει χρηματικά ποσά σε διαφορετικές συσκευές. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ταξιδεύουν περιστασιακά και όχι κατ’ επάγγελμα.

Σε ό,τι αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες, θα ισχύσουν κανονικά οι προσφορές και οι συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ χρηστών και του εκάστοτε διαχειριστή.

Με την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας, θα μειωθούν οι ουρές των διοδίων και κατ’ επέκταση οι εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης του κοινού ιδιαίτερα κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.

ΒΟΑΚ: Διόδια για όλους

Το χρηματοδοτικό μοντέλο για το έργο του ΒΟΑΚ, που περιλαμβάνει κρατική χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ, προβλέπει διόδια και για τους κατοίκους της Κρήτης, καθώς επίσης και κυμαινόμενες πληρωμές από το Δημόσιο προς τον ιδιώτη παραχωρησιούχο.

Το μοντέλο που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών φαίνεται να αφορά το κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης, δηλαδή το τμήμα από Κίσσαμο (όπως προστέθηκε με την ενεργοποίηση της προαίρεσης) μέχρι τη Χερσόνησο.

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως το έργο του νέου ΒΟΑΚ φέρνει τελεσίδικα διόδια στην Κρήτη, τα οποία θα ισχύουν για όλους, τόσο δηλαδή για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους του νησιού. Μάλιστα  σημείωσε πως, επειδή τα έσοδα από τα διόδια θα είναι χαμηλά με βάση τους κυκλοφοριακούς φόρτους που έχουν μελετηθεί, το Δημόσιο θα επιχορηγεί ουσιαστικά ένα ποσοστό των εσόδων από τα διόδια με τη φόρμουλα των κυμαινόμενων πληρωμών.

Τέλος έδωσε και συγκεκριμένη χρέωση για τα διόδια, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 0,063 ευρώ/χλμ.

 
https://www.moved.gr/ti-allazei-sta-diodia-ton-noemvrio-telos-oi-oures/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .