Παρασκευή, Οκτωβρίου 9

Ερωτήματα και ανησυχίες για τα διφωσφονικά -


Είναι πολύ φυσικό και συχνό να αναρωτιέστε για ένα ιατρικό πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, την αποτελεσματικότητά της και τις παρενέργειες. Το ίδιο συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση και λαμβάνουν διφωσφονικά.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες σοβαρές καταστάσεις που σχετίζονται με τη λήψη των διφωσφονικών φαρμάκων. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής (είδος σοβαρής αρρυθμίας), οστεονέκρωσης της γνάθου, ισχυρά οστικά άλγη και άτυπα κατάγματα στο μηριαίο οστό. Πρέπει να τονιστεί ότι, αν και η σοβαρότητα αυτών των καταστάσεων είναι αναμφισβήτητη, πολλοί λίγοι άνθρωποι τις έχουν εκδηλώσεις σε σχέση

με τους ανθρώπους που λαμβάνουν διφωσφονικά για τη θεραπεία οστεοπόρωσης. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, σε χρονικό διάστημα ενός έτους (2003-2004) συνταγογραφήθηκε το φάρμακο αλενδρονάτη σε 22 εκατομμύρια πάσχοντες από οστεοπόρωση! Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι δεν είναι πλήρως εξακριβωμένο αν πραγματικά τα διφωσφονικά είναι η αιτία για τα προβλήματα αυτά, διότι αυτά εμφανίζονται ιδιαίτερα σπάνια.

Με βάση τα δεδομένα που εξάγονται από μελέτες παγκοσμίως, διαφαίνεται ότι η χορήγηση των διφωσφονικών φαρμάκων είναι αποτελεσματική και ότι τα συνολικά οφέλη τους υπερκερούν κατά πολύ το κόστος (χρηματικό και σωματικό) και τις παρενέργειες τους. Είναι φάρμακα ασφαλή και αποτελεσματικά στην μείωση ή ακόμα και διακοπή της απώλειας οστικής μάζας και ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο των οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει κατάγματα οστών με συνέπεια σοβαρό πόνο, αναπηρία και απώλεια της ανεξαρτησίας του ασθενούς. 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα οστού λόγω της οστεοπόρωσης. Επίσης, 20% των ασθενών άνω των 50 ετών που έχουν υποστεί κάταγμα του ισχίου θα πεθάνουν εντός του έτους μετά το συμβάν. Ακόμα, μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν θα αναρρώσουν ποτέ πλήρως.

Διεθνείς μακροχρόνιες μελέτες αναδεικνύουν ότι άτομα με οστεοπόρωση που λαμβάνουν κάποιο φάρμακο ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα, μελέτες αναδεικνύουν ότι άτομα που λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακ

α παρουσιάζουν μείωση του κινδύνου κατάγματος στο ισχίο κατά 40 με 50 % περίπου. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν επιπλέον και τον κίνδυνο κατάγματος σε άλλες θέσεις. Τα άτομα με οστεοπόρωση που είναι κατάλληλα για την έναρξη αγωγής με διφωσφονικά, σίγουρα θα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση κατάγματος αν τελικώς δεν εισαχθούν σε θεραπεία.

Τα διφωσφονικά φάρμακα που έχουν έγκριση στην Ελλάδα για την θεραπεία διαφόρων μορφών οστεοπόρωσης είναι η αλενδρονάτη, η ιμπανδρονάτη, η ριζεδρονάτη, η ετιδρονάτη και το ζολεδρονικό οξύ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα διφωσφονικά έχουν έγκριση και για άλλα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλα διφωσφονικά σκευάσματα πλην όσων αναφέρθηκαν, που όμως δεν έχουν λάβει έγκριση στη χώρα μας για θεραπεία στην οστεοπόρωση.

Κόστος και όφελος

Όλα τα φάρμακα έχουν υπέρ και κατά, ευεργετικές ενέργειες και ανεπιθύμητες δράσεις (παρενέργειες). Πάντα πριν αρχίσετε την λήψη ενός σκευάσματος πρέπει να εκτιμάτε τα πιθανά οφέλη και τις τυχόν παρενέργειες. Αν έχετε οστεοπόρωση και χρειάζεται να ξεκινήσετε θεραπεία, συζητήστε με τον προσωπικό σας ιατρό τα υπέρ και τα κατά στην επιλογή μιας θεραπείας και καταλήξτε στο σκεύασμα που είναι το καταλληλότερο για την περίπτωσή σας. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά και την γνώμη του φαρμακοποιού σας.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να ακολουθήσετε θεραπεία

Τα αποτελέσματα που έχουν ως τώρα εξαχθεί από μελέτες που αφορούν τα διφωσφονικά δεν είναι απολύτως ακριβή επί του θέματος. Η αλενδρονάτη είναι το πρώτο διφωσφονικό φάρμακο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, όπως η ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή ένωση). Σε μελέτες πενταετίας φάνηκε ότι η αλενδρονάτη είναι αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο. Κάποιες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό είναι ασφαλές στην χορήγησή του επί δεκαετία και βελτιώνει την οστική μάζα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οστεοπόρωση.

Είναι πάντως γεγονός ότι περισσότερες μελέτες και για περισσότερα έτη απαιτούνται για την καλύτερη κατανόηση σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τα μακροχρόνια οφέλη που έχει αυτή η κατηγορία φαρμάκων στους οστεοπορωτικούς ασθενείς.

Ανασκόπηση της θεραπευτικής στρατηγικής σας

Αν πάσχετε από οστεοπόρωση και λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν κάθε έτος να κάνετε με τη βοήθεια του προσωπικού σας ιατρού μια ανασκόπηση της θεραπείας σας. Ειδικότερα, αν το χρονικό διάστημα που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή έχει φτάσει την πενταετία θα πρέπει να συζητήσετε για τα υπέρ και τα κατά συνέχισης της θεραπείας.

Άτομα που εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπορωτικού κατάγματος είναι υποψήφιοι να εισαχθούν σε μία περίοδο «διακοπών από το φάρμακο» (“drug holiday” ‘όπως αποκαλείται διεθνώς). Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο ενήργησε με αποτελεσματικότητα στην περίπτωσή σας και μάλιστα τόσο καλά που δεν απαιτείται η χορήγησή του για κάποιο χρονικό διάστημα. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε ιατρική παρακολούθηση. Είναι μάλιστα, η παρακολούθηση από τον ιατρό σας τώρα περισσότερο επιβεβλημένη προκειμένου να εντοπιστεί υποτροπή της απώλειας οστικής μάζας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, αφού πλέον δεν υπάρχει η ευεργετική παρουσία του φαρμάκου.

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για οστεοπoρωτικό κάταγμα, θα ωφεληθείτε περισσότερο αν εξακολουθήσετε να λαμβάνετε το φάρμακο. Ίσως πάλι είναι καιρός να αλλάξετε την στρατηγική στην θεραπεία σας και να αντικαταστήσετε το φάρμακο με κάποιο άλλο. Πάντοτε υπό την καθοδήγηση του προσωπικού σας ιατρού.

Να θυμάστε ότι ο ιατρός που σας παρακολουθεί είναι ο καλύτερος άνθρωπος να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές που πρέπει να κάνετε. Αν θα πρέπει να συνεχίσετε, να σταματήσετε, να αντικαταστήσετε ή να αρχίσετε την λήψη κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Η γνώμη σας έχει ασφαλώς σημασία, αλλά δεν πρέπει ποτέ από μόνοι σας να λαμβάνετε αποφάσεις για την υγεία σας που σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να σταθμίζονται τα υπέρ και τα κατά ενός φαρμάκου πριν τη χορήγησή του.

Ασυνήθη συμπτώματα κατά τη λήψη θεραπείας

Αν εκδηλώνετε ασυνήθιστα συμπτώματα και παρενέργειες που σχετίζονται ή όχι με τη λήψη ενός φαρμάκου, ενώ είστε ήδη σε κάποια θεραπευτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό τον προσωπικό σας ιατρό. Αν πχ έχετε ασυνήθιστο για τα προσωπικά σας δεδομένα άλγος στο ισχίο ή στον μηρό σας πρέπει άμεσα να ενημερώσετε τον ιατρό που σας παρακολουθεί. Υπάρχουν αναφορές για πρόδρομα συμπτώματα πόνου στην περιοχή του μηρού, μερικές φορές για εβδομάδες ή και μήνες πριν την εκδήλωση άτυπου κατάγματος στο μηριαίο οστό.

Προσοχή όμως! Δεν θα πρέπει με δική σας πρωτοβουλία να διακόψετε την λήξη ενός φαρμάκου, χωρίς πρώτα να πάρετε την γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί.

Τι μπορείτε να κάνετε επιπλέον

Για να λειτουργήσει σωστά ένα φάρμακο στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000mg ( δηλαδή 1 γραμμάριο) ασβεστίου και 400-800 IU (Διεθνείς μονάδες) βιταμίνη D, καθημερινά, ενώ ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως, 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση .

Μην ξεχνάτε, ακόμα, να ασκήστε καθημερινά. Διατηρήστε την ευρωστία του μυοσκελετικού σας συστήματος με την καθημερινή δραστηριοποίηση του σώματός σας. Είτε κάνετε έναν απλό περίπατο, είτε ασχοληθείτε με κάποιο σπορ καθημερινά, τα οστά σας ευεργετούνται αναλόγως και ταυτόχρονα βοηθάτε την φαρμακευτική αγωγή να δράσει αποτελεσματικότερα!

 http://www.eemmo.gr/PLHROFORIES_GIA_ASTHENEIS/37.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .