Τετάρτη, Οκτωβρίου 21

Πόνος στα γόνατα: Πού μπορεί να οφείλεται;

Πόνος στα γόνατα: Πού μπορεί να οφείλεται;

Ο πόνος στο γόνατο συνήθως εμφανίζεται σε όσους ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, όπως οι ποδηλάτες ή οι δρομείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι υπάρχει πάθηση με την ονομασία «γόνατο του δρομέα».

Ωστόσο, ο έντονος πόνος στο γόνατο μπορεί να εμφανιστεί και σε όσους έχουν μια πολύ ήπια καθημερινότητα, σε όσους έχουν αυξημένο βάρος ή και σε όσους κάθονται για πολλές ώρες.

Ακινησία

Το πολύωρο καθισιό μπορεί να ο οδηγήσει σε πόνο και ακαμψία στο γόνατο, ενώ η λάθος θέση του κατά τη διάρκεια ενώ βρίσκεται σε ακινησία για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να τα κάνει τους πόνους στα γόνατα χειρότερους.

Αν η εργασία σας απαιτεί να κάθεστε περισσότερο από μία συνεχόμενη ώρα, τότε πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή πόνους στο γόνατο λόγω της αδράνειας. Οι μύες και οι τένοντες γίνονται δύσκαμπτοι και οι πόνοι μπορεί να είναι επώδυνοι. Ειδικά άμα κάθεστε σε λάθος στάση, το γόνατο πιέζεται και ο πόνος μετά είναι εντονότερος.

Λάθος στάση

Εάν στην εργασία σας δεν χρησιμοποιείτε καλά σχεδιασμένα, εργονομικά έπιπλα γραφείου ή τα έπιπλά σας δεν είναι στη σωστή θέση, στο ύψος ή στην ευθυγράμμιση, το πιο πιθανό είναι ότι θα σας δημιουργηθεί πόνος και ακαμψία στο γόνατο.

Ορισμένες στάσεις καταπονούν περισσότερο τα γόνατα από άλλες. Μια χαμηλή καρέκλα κάνει τα γόνατα να είναι σε λυγισμένη θέση για πολλή ώρα και αυτό αργότερα προκαλεί έντονους πόνους.

Θυλακίτιδα

Ο θύλακας είναι ένας σάκος με υγρό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και γύρω από τις αρθρώσεις.

Η κατάχρηση, μια πτώση ή η επαναλαμβανόμενη κάμψη και το γονάτισμα μπορεί να ερεθίσουν τον θύλακα που υπερκαλύπτει την επιγονατίδα και να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως  θυλακίτιδα επιγονατίδας, αλλά συνήθως αναφέρεται ως «το γόνατο του ιεροκήρυκα», δεδομένου ότι συχνά προκαλείται από το επαναλαμβανόμενο γονάτισμα.

Θεραπεία και πρόληψη του πόνου στο γόνατο

Εφόσον ο πόνος προκύπτει κυρίως από τη μη λειτουργία του γονάτου:

  • Φροντίστε όταν βρίσκεστε στη δουλειά σας να κάνετε διατάσεις κάθε μία ώρα
  • Προσαρμόστε την καρέκλα σας έτσι ώστε να μην είστε σε χαμηλή θέση
  • Εφαρμόζετε πάγο τη νύχτα και έχετε τα σε ανάταση τα πόδια για όσο διάστημα μπορείτε μέσα στην ημέρα, όταν δεν είστε στη δουλειά σας

Δοκιμάστε να εφαρμόζετε ή να παίρνετε από το στόμα ένα αντιφλεγμονώδες πριν μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά που δεν θα μπορείτε να σηκώνεστε συχνά, ώστε να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο.

Κάνετε διατάσεις όσο πιο συχνά μπορείτε για να «δουλεύουν» οι μύες και τα νεύρα γύρω από το γόνατο.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .