Παρασκευή, Οκτωβρίου 9

Αρμενία – Αζερμπαιτζάν – Κουρδιστάν - Φυσικό αέριο - Δρόμοι εμπορίου και διάδρομοι ενέργειας

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
  1. Η Αρμενία είναι περίκλειστο κράτος – δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα - και δικαιούται βάσει του νόμου της θάλασσας μέρος της ΑΟΖ του Αζερμπαϊτζάν, άρα και μέρος απο τα κέρδη των κοιτασμάτων του. Αρμενία και Σκόπια έχουν αυτό ως κοινό σημείο, αφού με τη συμφωνία της Πρέσπας Κοτζιά-Τσίπρα, την οποία απεδέχθη και το Μητσοτάκι, στο άρθρο 13 αναφέρεται πως η Ελλάδα μελλοντικά θα δώσει στα Σκόπια μέρος της ΑΟΖ της στο Αιγαίο, όπως και διευκολύνσεις σε λιμάνια της Μακεδονίας. Προφανώς η έκταση του Ναγκόρνο - Καραμπάχ έχει σημασία σε αυτό.
  2. Η Τουρκία διεκδικώντας ή καταπατώντας ΑΟΖ και με στίγμα το Οθωμανικό της όνειρο στη πραγματικότητα θέλει ή και βάζει χέρι στα κοιτάσματα άλλων χωρών π.χ. Συρίας, Κουρδιστάν, Ιράκ, Λιβύης, Κύπρου, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδας κλπ. Παράλληλα θέλει να ελέγξει το δρόμο των αγωγών φυσικού αερίου, που θέλει να περνάνε απο το έδαφος της, όπως και του μεταξιού (τραίνα) απο την Κίνα. Ένας διάδρομος απο το Naxcivan στο Αζερμπαϊτζάν ή και μια λωρίδα μέσα στο Ιράν θα διευκόλυνε τα σχέδια της.
  3. Μια έξοδος της Ρωσίας απο τη Νότια Οσετία προς την Αρμενία αν απαιτηθεί δεν θα με ξάφνιαζε, αφού θα άλλαζε σε χρόνο μηδέν όλα τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής.
  4. Η Αρμενία είναι ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στη Τουρκία. Η Ελλάδα έχει επίσης περικυκλωθεί απο τη Τουρκία και τις ελεγχόμενες απο αυτή χώρες στα σύνορα μας π.χ. Αλβανία, Κόσσοβο, Σκόπια αλλά και Λιβύη. Η τακτική της λαβίδας είναι γνωστή στη Τουρκία. Οτι συμβεί επομένως στην Αρμενία θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα και αντιστρόφως.
  5. Το Ισραήλ ήθελε το Αζερμπαϊτζάν υπο τη σκέπη του, λόγω των κοιτασμάτων του και φυσικά δεν το ήθελε με την Τουρκία. Δυστυχώς ο Ερντογάν δεν του άφησε περιθώρια, τάζοντας στους Αζέρους το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το ανάγκασε να αποχωρήσει. Το Ισραήλ εξοπλίζοντας το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε πρόβλημα στο υπογάστριο της Ρωσίας. Την έκρηξη την περίμενε και ο Ερντογάν ήταν ο καταλληλότερος… καθότι σκακιστής και φίλος του Ντόναλντ Τράμπ.
  6. Η εξασθένηση της Ρωσίας στη Συρία και στα νότια του Καυκάσου είναι σαφώς μέσα στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα θελήσει κάποια στιγμή να αυτονομηθεί απο το ΝΑΤΟ και σε ποιό βαθμό. Εδώ είναι το αδύνατο σημείο της υπόθεσης. Η Ρωσία αυξάνοντας το χάος στα σύνορα της Τουρκίας μπορεί αν το θελήσει να οδηγήσει την Τουρκία στην οδό της δημιουργίας μιας ισλαμικής ομοσπονδίας, κάτι που θα το ήθελε και ο Ερντογάν.
  7. Η Ρωσία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να μην έχει το ΝΑΤΟ στα νότια της και να έχει φιλική σχέση με μια άλλη ομάδα κρατών υπο την Τουρκία. Το πρόβλημα είναι πως το ΝΑΤΟ κάτι τέτοιο δεν θα το προτιμούσε και αντί αυτού θα δεχόταν κάτι πιο αυτονόητο στην οποία θα συμμετείχε η ομάδα του Μίνσκ και στο οποίο θα συμφωνήσει ή θα έχει ήδη συμφωνήσει, λόγω των ασταθειών και των ονείρων του Ερντογάν τα οποία δημιουργούν σε όλους πονοκέφαλο. Στη περίπτωση αυτή θα εμπλέκοντο πολλά κράτη της Μεσογείου άμεσα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Από όσα έγραψα παραπάνω, η Τουρκία θα έχει αντιληφθεί πως το πιθανότερο είναι να είναι το κυρίως ΜΕΝΟΥ στο τραπέζι. Η εμπλοκή της Ελλάδας δεν θα εξαρτηθεί απο το αν πάρει το μέρος της Αρμενίας ή του Αζερμπαϊτζάν.

Την Ελλάδα συμφέρει η ανακήρυξη των 12 νμ χωρικών υδάτων, για να υπάρξουν τα Στενά του Αιγαίου και στη συνέχεια η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο. Φοβάμαι πως ο Μητσοτάκης έχει παραδώσει την ΑΟΖ δεξιά του 28ου μεσημβρινού σε Τουρκία και σε Αίγυπτο και καλύτερα να ξεκουμπισθεί.

Μια καλή κίνηση για την Ελλάδα, είναι να ξανασυζητήσει το θέμα του αφοπλισμού των Δωδεκανήσων με την Ιταλία και να αλλάξει την τότε συνθήκη, ώστε αυτή να επιτρέπει εξοπλισμό των νησιών. Λέμε τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .