Κυριακή, Νοεμβρίου 8

Νέος συναγερμός: Ανησυχητική αύξηση των διαγνώσεων στους άνω των 65 ετών

κορονοϊός-ελλάδα-νοσοκομείο

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της διασποράς, την τελευταία εβδομάδα, που οδήγησε στο νέο καθολικό lockdown που ισχύει από σήμερα σε όλη τη χώρα, χτύπησε "καμπανάκι" σε Κυβέρνηση και ειδικούς.

Τα νέα στοιχεία όμως που έρχονται στο φως για την έκρηξη της διασποράς στη χώρα μας από τα μέσα του Οκτωβρίου είναι εξίσου ανησυχητικά. Ένα από αυτά είναι πως η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65 και πάνω, ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η επιδημία κινείται πλέον σε δυναμική εκθετικής αύξησης, προσεγγίζοντας τις 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας.

Η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο αρκετά μεγαλύτερη είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και έξι φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική. Εκτεταμένη επιβάρυνση διαπιστώθηκε πλέον και σε άλλες λιγότερο πυκνές αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι νέοι 19-39 εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που πλησίασε και αυτή τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Οι ηλικίες 1-18, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν στις σχολικές ηλικίες, διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνωμένοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοινώθηκαν 2.448 νέα κρούσματα. Στην Αττική καταγράφηκαν 493 επιπλέον κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 683, στη Δράμα 100, στη Λάρισα 120, στις Σέρρες 78, στην Ημαθία 62 και στην Καβάλα 61.

196 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι 1.046, ενώ από τις 27 Οκτωβρίου, έχουν ανοίξει στη χώρα άλλες 109 κλίνες ΜΕΘ-COVID. Ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων οδήγησε στην ανάγκη να νοσηλευθούν σε δέκα μέρες 95 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να αυξηθεί κατά περίπου 63% ο αριθμός νοσηλείας σε απλές κλίνες κορονοϊού.

"Αν και ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας ανά εκατομμύριο πληθυσμού που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας παραμένει σημαντικά χαμηλός στην Ελλάδα με βάση τα συγκρινόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, από την άλλη ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει πλέον ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα και δυστυχώς αναμένουμε ότι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 200 με σαφείς αυξητικές τάσεις και την πίεση να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο τμήμα της χώρας" σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο στόχος

Μετά την επιβολή του νέου lockdown, μετά από ένα δεκαήμερο θα φανεί η επίπτωση στα κρούσματα. Στόχος είναι οι νέες διαγνώσεις να φτάσουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή στις 300-400 περίπου. Αν αυτός δεν επιτευχθεί στις επόμενες εβδομάδες, το lockdown αναμένεται να παραταθεί.

vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .