Δημόπουλος: Οι πρώτες αναλύσεις για το εμβόλιο

  • Απο Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος

  • Για τις εξελίξεις της πανδημίας και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μίλησε στο Mega ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αλλά και για την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων.

    «Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων για το εμβόλιο είναι παραπάνω από ενθαρρυντική. Το εμβόλιο της γρίπης έχει αποτελεσματικότητα 60-70%. Άρα αυτό που διαβάσαμε για αποτελεσματικότητα 90% είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Αν ισχύει αυτό, με τον εμβολιασμό του μισού πληθυσμού της Ελλάδας θα πετύχουμε ουσιαστική κάμψη της πανδημίας και μπορούμε να ελπίζουμε σε εκρίζωσή της», δήλωσε ο Θ. Δημόπουλος.

    «Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε εκθετική αύξηση με ταχεία διασπορά του ιού στην κοινωνία. Αυτό κάνει σχεδόν αδύνατη την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες κορωνοϊού, αλλά και ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αυτά δημιουργούν πίεση στο σύστημα υγείας δεδομένου ότι πρέπει να καλυφθούν και οι υπόλοιποι ασθενείς», επισήμανε για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

    «Καταβάλλεται προσπάθεια όχι μόνο στη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ αλλά και στελέχωσής τους. Υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις επιλογές, αλλά δημιουργούν καθυστέρηση», κατέληξε.

    Σ