Δευτέρα, Νοεμβρίου 30

ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ (ασχολούνται με το πέρασμα του χρόνου) ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ.

   Αποκαλύπτονται τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου - PsychologyNow.gr

Σύμφωνα με μια νεα έρευνα Αμερικανών Επιστημόνων, αν και δεν υπάρχει κάποιο εσωτερικό «ρολόι» στον εγκέφαλο μας, ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα φαίνεται πως ασχολούνται με το πέρασμα του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν κύτταρα (νευρώνες) που καταγράφουν το χρόνο.

Ποιος είναι ο ρόλος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο

 20� Ιππόκαμπος

 

 

 Ο  ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ  ΤΟΥ  ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ,  ΕΝΑ  ΕΙΔΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΜΝΗΜΗΣ.

 

Ο ιππόκαμπος αποτελεί μία εγκεφαλική δομή που είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος. Συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο. Οι άνθρωποι με εκτεταμένες διμερείς βλάβες στον ιππόκαμπο εμφανίσουν αδυναμία να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες.

Βλάβη στον ιππόκαμπο δεν επηρεάζει ορισμένους τύπους μνήμης, όπως την ικανότητα μάθησης νέων δεξιοτήτων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι εν λόγω ικανότητες εξαρτώνται από διαφορετικούς τύπους μνήμης (διαδικαστική μνήμη) και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του μεγέθους του ιππόκαμπου και της μνήμης. Μείωση του όγκου του ιππόκαμπου είναι ένα από τα πρώτα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ . Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι η άσκηση της σχετικά χαμηλής έντασης που εξαρτάται κυρίως από την αερόβια διαδικασία παραγωγής ενέργειας μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου σε ενήλικες ηλικίας 55 έως 80, καθώς και να βελτιώσει τον προσανατολισμό τους στο χώρο.

Ο ιππόκαμπος περιέχει υψηλά επίπεδα γλυκοκορτικοειδών υποδοχέων που τον καθιστούν ευάλωτο σε μακροπρόθεσμο στρες. Υπό κανονικές συνθήκες ο ιππόκαμπος ρυθμίζει την παραγωγή της κορτιζόλης. Ωστόσο, η περίσσεια κορτιζόλης φθείρει τους νευρώνες του ιππόκαμπου. Σοβαρό και μακροχρόνιο μετατραυματικό στρες προκαλεί ατροφία του ιππόκαμπου. Αυτό βλάπτει το σχηματισμό και την ανάκτηση της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Οι ψυχικές παθήσεις (κατάθλιψη, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, διπολική διαταραχή) προκαλούν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου. Με την αντικαταθλιπτική αγωγή το μέγεθος του ιππόκαμπου μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Η μείωση της νευρογένεσης στον ιππόκαμπο είναι ένα χαρακτηριστικό της άνοιας και της κατάθλιψης σε ενήλικες. Σημαντική επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την γήρανση φυσιολογικής μείωσης της φαιάς ουσίας επιτυγχάνεται με τον διαλογισμό . Η απουσία θορύβου οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του ιππόκαμπου. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των νευρικών βλαστοκυττάρων στον ιππόκαμπο προωθεί το βότανο Rhodiola (Ροδιόλα ή Χρυσή Ρίζα).

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροχειρουργό, δρ. Μπράντλεϊ Λέγκα, του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), παρακολούθησαν τον εγκέφαλο 27 ασθενών με επιληψία που επρόκειτο να χειρουργηθούν και διέθεταν ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στο κρανίο τους για μερικές εβδομάδες.

Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη για το χρόνο, κλήθηκαν να κάνουν σε υπολογιστή νοητικά και μνημονικά τεστ, ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν πώς αντιδρούν οι νευρώνες τους. Στη φάση όπου οι συμμετέχοντες είχαν 30 δευτερόλεπτα περιθώριο να καταγράψουν όσες λέξεις θυμούνταν από ένα κατάλογο λέξεων που είχαν δει λίγο πριν, αμέσως ενεργοποιούνταν ορισμένοι νευρώνες στον ιππόκαμπο και στον ενδορινικό φλοιό για να υποστηρίξουν τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη.

Η «πυροδότηση» αυτών των κυττάρων σχετιζόταν αποκλειστικά με το χρόνο που περνούσε και όχι με το είδος των λέξεων που ανακαλούνταν στη μνήμη.

«Αυτά τα κύτταρα κωδικοποιούν πληροφορίες σχετικά με το χρόνο και αυτές οι πληροφορίες είναι σαφώς σημαντικές για τη μνήμη. Δεν υπάρχει κανένας εσωτερικός μετρονόμος, κανένα ρολόι. Τα κύτταρα αυτά πυροδοτούνται για να υποστηρίξουν αυτό που κάνετε», δήλωσε ο Λέγκα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Με άλλα λόγια, τα κύτταρα του χρόνου προσαρμόζονται στις εκάστοτε απαιτήσεις που ασκούνται στον εγκέφαλο, σε πραγματικό χρόνο, στιγμή προς στιγμή.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως τα κύτταρα του χρόνου στον εγκέφαλο. Δεν υπάρχει κανένα νευρωνικό ρολόι. Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο, είναι ότι κάποιοι νευρώνες μεταβάλλουν την αντίδρασή τους, ανταποκρινόμενοι σε άλλους νευρώνες. Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμη έννοια να θεωρούμε πώς αυτό το νευρωνικό υπόστρωμα αντιπροσωπεύει το πέρασμα αυτού που αποκαλούμε χρόνο», ανέφερε ο νευροεπιστήμονας Γκιόργκι Μπουτζάκι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 

 

 Εγκεφαλικός Υποθάλαμος | Science Wiki | Fandom

 

Ο υποθάλαμος είναι η περιοχή του διεγκέφαλου (η Διάμεσος εγκέφαλος) κοιλιακά προς τον υποθαλάμιο αυλακα του Μονρο, που τον χωριζει απο τον θάλαμο και καταλαμβάνει τα πλάγια τοιχώματα και το έδαφος της τρίτης κοιλίας.  Είναι υπεύθυνος για ορισμένες ζωτικές λειτουργίες, όπως η σίτιση, η διασφάλιση της ομοιόστασης (διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας του σώματος), η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, η ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, η αναπαραγωγή και ο μεταβολισμός.

Aποτελεί αµφοτερόπλευρη συµµετρική δοµή που ζυγίζει περίπου 4 g και περιλαμβάνει 0,3 έως 0,5 τοις εκατό του όγκου του εγκεφάλου.

 

Κύτταρα στον εγκέφαλο ελέγχουν τη γήρανση- σε ποιο σημείο βρίσκονται. 

          Επιστήμονες στο Albert Einstein College of Medicine διαπίστωσαν πως βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ελέγχουν πόσο γρήγορα λαμβάνει χώρα η γήρανση του σώματος.  

         Τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες τεχνικές για την προστασία απέναντι σε ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με γήρανση, αλλά και μεθόδους αύξησης της διάρκειας ζωής. Το σχετικό paper δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Nature. 

         Ο υποθάλαμος είναι γνωστό πως ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες και διεργασίες περιλαμβανομένης της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού. Σε paper τους το 2013 στο Nature, ερευνητές του Einstein παρουσίασαν τη σημαντική ανακάλυψη ότι ο υποθάλαμος ρυθμίζει επίσης τη γήρανση ανά το σώμα. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες ταυτοποίησαν τα συγκεκριμένα κύτταρα στον υποθάλαμο που ελέγχουν τη γήρανση: Έναν μικρό πληθυσμό ενήλικων νευρικών κυττάρων, που ήταν γνωστό πως είναι υπεύθυνα για σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλο.   

 

 Υπόφυση, υποθάλαμος, ορμόνες, βλάβες, ποιότητες - Προϊόντα της Φύσης

         

«Η έρευνά μας δείχνει πως ο αριθμός των υποθαλαμικών νευρικών βλαστοκυττάρων μειώνεται με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια ζωής του ζώου, και αυτή η μείωση επιταχύνει τη γήρανση» αναφέρει ο Ντονγκσένγκ Κάι, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας στο Einstein. «Αλλά έχουμε επίσης διαπιστώσει πως τα αποτελέσματα αυτής της απώλειας δεν είναι αναστρέψιμα. Αναπληρώνοντας αυτά τα βλαστοκύτταρα ή τα μόρια που παράγουν, είναι δυνατόν να επιταχύνουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε διάφορες πτυχές της γήρανσης ανά το σώμα».  

         Μελετώντας εάν τα βλαστοκύτταρα στον υποθάλαμο κρατούσαν το «κλειδί» για τη γήρανση, οι ερευνητές πρώτα εξέτασαν την πορεία αυτών των κυττάρων, καθώς τα υγιή ποντίκια γερνούσαν. Ο αριθμός των υποθαλαμικών βλαστοκυττάρων άρχιζε να μειώνεται όταν τα ζώα έφταναν σε ηλικία περίπου 10 μηνών, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συνήθη σημάδια γήρανσης. «Φτάνοντας σε μεγάλη ηλικία- περίπου δύο έτη στα ποντίκια- τα περισσότερα από αυτά τα κύτταρα είχαν χαθεί» λέει ο δρ. Κάι.  

     Οπότε, το ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν η πρόσθεση βλαστοκυττάρων στον υποθάλαμο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη γήρανση. Για να δώσουν απάντηση, οι ερευνητές έβαλαν υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα μέσα σε εγκεφάλους ποντικιών μέσης ηλικίας των οποίων τα βλαστοκύτταρα είχαν καταστραφεί, καθώς και στους εγκεφάλους κανονικών ποντικιών μεγάλης ηλικίας. Και στα δύο γκρουπ ζώων, η θεραπεία αυτή επιβράδυνε ή αντέστρεψε τα φαινόμενα της γήρανσης.  

         Ο δρ. Κάι και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν πως τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα φαίνονται να προκαλούν τις επιπτώσεις αντιγήρανσής τους απελευθερώνοντας μόρια miRNA (microRNA). Αυτά δεν εμπλέκονται στη σύνθεση πρωτεϊνών, αλλά αντ'αυτού παίζουν σημαντικούς ρόλους στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων. Τα miRNA περιέχονται σε μικρά σωματίδια που ονομάζονται εξωσώματα, τα οποία τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα απελευθερώνουν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ποντικιών. 

        Οι ερευνητές έβγαλαν εξωσώματα που περιείχαν miRNA από υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα και τα έβαλαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό δύο ομάδων ποντικιών: Ποντίκια μέσης ηλικίας των οποίων τα υποθαλαμικά βλαστοκύτταρα είχαν καταστραφεί και φυσιολογικά ποντίκια μέσης ηλικίας. Αυτή η θεραπεία επιβράδυνε σημαντικά τη γήρανση και στις δύο ομάδες ζώων, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις ιστού και συμπεριφοράς, που περιελάμβαναν αξιολόγηση αλλαγών στην αντοχή των μυών των ζώων, τον έλεγχο των κινήσεών τους κ.α.  

        Οι ερευνητές τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν τους συγκεκριμένους πληθυσμούς microRNA και ίσως άλλων στοιχείων που εκκρίνονται από αυτά τα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτές τις αντιγηραντικές επιπτώσεις- ένα πρώτο βήμα προς την πιθανή επιβράδυνση της γήρανσης και την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν. 

 

 

 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  O   Ζ.Π.  συνιστά  στους αναγνώστες  να  διαβάσουν το  (ανολοκλήρωτο)  πολύ  ενδιαφέρον  (και  δύσκολο)  διήγημα  Επιστημονικής  Φαντασίας  του  Ρίτσαρντ Μακκέννα:   «Αγκαθωτός   βάτος»,  1960,  («Bramble  bush»,  Richard  McKenna).

Θέμα  του:  η  Επαφή  των  ανθρώπων  με εξωγήινους   που   ελέγχουν   την  διάσταση  χρόνος. 

Richard Milton McKenna   (1913 -  1964),  Αμερικανός ναυτικός και  συγγραφέας  επιστημονικής  φαντασίας.

Το  διήγημα  μεταφράστηκε  στα  Ελληνικά    από  την  Χριστίνα  Άτζακα  και  βρίσκεται  στο  αξιόλογο  βιβλίο  «Θεματική  Ανθολογία  Επιστημονικής  Φαντασίας,  τόμος  3  (Ταξίδια  στο  Χρόνο).  Εξάντας  1978.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

http://autochthonesellhnes.blogspot.com/2020/11/blog-post_28.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .