Πέμπτη, Νοεμβρίου 19

Πως ο τζιχαντιστής της Βιέννης δούλεψε ψιλό γαζί τους δικαστές...

 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Όπως ο 18άρης Τσετσένος που αποκεφάλισε στο Παρίσι τον καθηγητή, ο μακελλάρης της Βιέννης έμοιαζε με ένα θυμωμένο νέο σαν όλους τους άλλους, όπως ο 20χρονος Τυνήσιος που είχε πείσει χαμογελαστός τους Ιταλούς στο Μπάρι ότι "στην Ευρώπη έψαχνε μια καλύτερη μοίρα". Στην πραγματικότητα, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για να πάρει κεφάλια στη Νίκαια. Έτσι και ο 20χρονος Κούιντιμ Φετζουλάι έπεισε ότι «αντί να διαλέξει γυμναστήριο για πολεμικές τέχνες, έκανε το λάθος να πάει σε τζαμί και να καταλήξει στο ISIS».

Θεωρήθηκε ακίνδυνος και μετανιωμένος όταν (αφού συνελήφθη και εξέτισε μικρή ποινή), είπε ότι έσφαλε και το ήξερε και ότι πήγε ως μισθοφόρος επειδή ήθελε μόνο να είναι ανεξάρτητος οικονομικά. Έτσι, αφέθηκε ελεύθερος, γιατί συνέτεινε και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Αυτά στα 18 του, όταν συνελήφθη επειδή ήθελε να συστρατευθεί με το ISIS. Είχε μάλιστα ενημερώσει τις αρχές τότε έντρομη η ίδια του η μάνα, που έλεγε κλαίγοντας στον δικηγόρο «Τι πήγε στραβά; Τι δεν έκανα καλά; Να πάει στη Συρία ή στο Αφγανιστάν και να σκοτωθεί! Γιατί;»

Τι συμβαίνει με αυτή τη νέα γενιά ισλαμιστών στην Ευρώπη; Γιατί δεν προέβλεψε κανείς ότι θα εμφανίζονταν αργά ή γρήγορα; Και το κυριότερα, γιατί δεν θωρακίζονται οι Πολιτείες, προλαβαίνοντας τη ριζοσπαστικοποίηση που δουλεύει μονίμως (άρα προβλέψιμα) με τον ίδιο τρόπο (τζαμιά και διαδίκτυο), στοχεύοντας με ψυχρό υπολογισμό σε ευάλωτους νέους;

Ο δικηγόρος που τον ανέλαβε (επειδή λυπήθηκε τη μάνα, όπως είπε) κατάφερε να τον ξεμπλέξει παρότι είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών ως συμπαθών το ISIS και για απόπειρα να καταταγεί σε αυτόν. Εξέτισε τους εφτά σε σωφρονιστήριο ανηλίκων. Λίγο καιρό αφότου βγήκε, νοίκιασε τον περασμένο Μάιο μια γκαρσονιέρα 40 τετραγωνικά και ζούσε πλέον μόνος.

Ουδείς γνωρίζει πού βρήκε τα λεφτά για το σπίτι και τα όπλα που χρησιμοποίησε αργότερα. Και κανένας γείτονας δεν πρόσεξε κάτι περίεργο αυτούς τους μήνες στο νεαρό νοικάρη, που ήταν ήδη βαθιά αποφασισμένος να δώσει νόημα στη ζωή του, αφαιρώντας άλλες. Οι αρχές πιστεύουν ότι τον Ιούλιο έκανε άλλη μια απόπειρα να πάει στη Μέση Ανατολή, αλλά κάτι πήγε στραβά και έμεινε στη Βιέννη, ή ανέλαβε αποστολή, πιθανόν αυτήν που τελικά εξετέλεσε.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .