Παρασκευή, Ιουλίου 8

Ζακύνθου: «To 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας το πήρε το κράτος »

Δηλώσεις έκανε ο σε γνωστό ραδιοσταθμό ο μητροπολίτης Ζακύνθου για την περιουσία της εκκλησίας .

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με τον... αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο δήλωσε : «Να τα αξιοποιήσουμε και από κοινού να βοηθήσουμε. Να κάνουμε εμείς το έργο μας και το κράτος το δικό του. Δεν έχουμε αντίρρηση. Εμείς, από το 100% περιουσία που είχαμε, το 96% το πήρε το κράτος».

Ξεχάστε τη μισθοδοσία των κληρικών

Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών, ήταν απόλυτος: «Ξεχάστε να λέτε για τη μισθοδοσία του κλήρου, διότι το 1952 δώσαμε γι’ αυτό 750.000 στρέμματα στο κράτος. Αυτά να αξιοποιήσει το κράτος. Αυτά που του δώσαμε» είπε. Υπογράμμισε, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί οι συνεισφορές των πιστών και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να έρθετε μαζί μου να ανοίξουμε το παγκάρι του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο και να δείτε ότι ο κόσμος σταμάτησε να βάζει χρήματα. Στην προηγούμενη καταμέτρηση είχαμε 15.500 (κέρματα) του ενός, των δυο και των πέντε λεπτών. Δηλαδή, όποιος πήρε ένα κερί, ζημίωσε την Εκκλησία κατά το ήμισυ. Όποιος πήρε δύο, τρία ή τέσσερα κεριά, μπήκε μέσα η Εκκλησία. 3.000 το μήνα θέλει ρεύμα. Ποιος θα το πληρώσει; Και μήπως γίνατε ποτέ νονός; Δώσατε περισσότερα από 20 ή 50 ευρώ;»

Αν πάρουν περισσότερο φόρο πως θα βοηθούμε ;

Ο μητροπολίτης Ζακύνθου επεσήμανε, ότι η μεγαλύτερη περιουσία της εκκλησίας είναι μη καλλιεργήσιμη και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι είναι χωράφια που μπορείς να σπείρεις; Τα περισσότερα είναι δασικά και άγρια. Να πάρουμε ένα γνωστό παράδειγμα, την Πεντέλη. Έχει 30.000 στρέμματα. Πόσα από αυτά μπορούν να αποδώσουν; Ούτε ένα ευρώ το χρόνο. Όσο περισσότερο ζητούν από την Εκκλησία τόσο περισσότερο μειώνεται η προσφορά της. Δεν μπορούν να πάρουν από την Εκκλησία. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για τις ανάγκες μας και ό,τι περισσέψει το δίνουμε στη φιλανθρωπία. Αν πάρουν περισσότερο φόρο και συμμετάσχουμε στο πρόβλημα που έχει το κράτος, τόσο περισσότερο η Εκκλησία δεν θα μπορεί να δώσει στον άνθρωπο που έρχεται να ζητήσει τη στιγμή εκείνη».

ΠΗΓΗ:www.onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .