Σάββατο, Μαρτίου 10

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα χειρότερα έρχονται!

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα χειρότερα έρχονται!
Επιβεβαίωσε χτες η ΔΕΗ δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του 2011, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών είχε διαμορφωθεί στα 819 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ένα στοιχείο που, εκτός των άλλων, δείχνει το τεράστιο μέγεθος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που λαμβάνονται, δήθεν για την αντιμετώπισή της, στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ.
Αυτό το υπέρογκο χρέος, που πιέζει και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, αποτελεί από μόνο του ικανό λόγο για αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των
νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων που δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά κι εκείνων που μετά βίας συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσό για τους λογαριασμούς.
Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει νέες αυξήσεις, τόσο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στις επιμέρους χρεώσεις, όπως προβλέπει η γενικότερη πολιτική της ΕΕ, (3ο ενεργειακό πακέτο) και της τρόικας. Μέσα στον ερχόμενο Ιούνη θα έχει καταληχτεί η μέθοδος ουσιαστικής απελευθέρωσης των τιμολογίων της χαμηλής τάσης (μετά τις απελευθερώσεις στην Υψηλή και Μέση Τάση) που θα περιλαμβάνει και σύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανεξάρτητα από τις «τεχνικές» λεπτομέρειες, η ουσία των αλλαγών είναι ότι θα οδηγήσουν στις μεγάλες τιμές που απαιτούν οι ενεργειακοί κολοσσοί για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια. Με τις νέες αποφάσεις, όχι μόνο θα αυξηθεί η τιμή, αλλά θα εδραιωθεί ένας μηχανισμός αυτόματων ανατιμήσεων για κάθε είδους χρέωση.
Η νέα εκτίναξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τη σφαγή σε μισθούς και συντάξεις και με τα φορολογικά χαράτσια, είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πελατών που δε θα εξοφλούν τους λογαριασμούς ή θα καθυστερούν πολύ.
Η ασκούμενη πολιτική θα στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από ακόμη περισσότερους, στο όνομα «αναγκών», πλαστών ή και πραγματικών, που όμως έχουν προκύψει από μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό μπορεί να το πράξει και να το εγγυηθεί μόνο η διαχείριση του ενεργειακού τομέα στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .