Τρίτη, Οκτωβρίου 23

Η Ισπανία στον εφιάλτη του Μνημονίου


spanish-crisis

Χέρι χέρι στην ανεργία, χέρι χέρι και στην ύφεση βαδίζουν η Ελλάδα με την Ισπανία. Δυο λαοί τόσο όμοιοι και ταιριαστοί που βιώνουν την δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας τους.
Την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση της Ισπανίας αναδεικνύει σημερινό ρεπορτάζ του Spiegel-online.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν πριν λίγο ήταν και πάλι χειρότερα του αναμενομένου. Το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και συνολικά 1,7% από την αρχή του έτους.
Η ύφεση ναρκοθετεί τα μέτρα λιτότητας και το έλλειμμα του 2012 αναμένεται να κλείσει κοντά στο 7,3% του ΑΕΠ, αντί του συμφωνηθέντος 6,3%. Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είχε αναθεωρήσει το έλλειμμα για το 2011 προς τα άνω, καταγράφοντάς το στο 9,4% αντί του 8,5%, ενώ το χρέος της καλπάζει ολοταχώς προς το 90%.

Εν μέσω όλων αυτών η ισπανική κυβέρνηση κατάφερε σήμερα να δανειστεί από τις αγορές πάνω από 3,5 δις ευρώ, με ελαφρώς μειωμένα μάλιστα επιτόκια.
Παρόλα αυτά η εικόνα της ισπανικής οικονομίας επιδεινώνεται. Ο οίκος Moody´s υποτίμησε το αξιόχρεο πέντε ακόμα περιοχών της χώρας, λόγω των συσσωρευμένων χρεών και της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων. Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Αύγουστο η Καταλονία είχε υποχρεωθεί να δανειστεί από την κεντρική κυβέρνηση πέντε δις ευρώ, ενώ οι αποσχιστικές τάσεις πολλών εκ των 17 συνολικά αυτόνομων περιοχών έχουν ενταθεί.
Επισημαίνεται ακόμα, η επιθυμία των επενδυτών να προσφύγει η ισπανική κυβέρνηση άμεσα στον μηχανισμό ESM, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο σε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην πτώση των επιτοκίων στα ισπανικά ομόλογα.http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .