Δευτέρα, Νοεμβρίου 19

H Γάζα στα πρόθυρα ανακωχής ή μεγάλου πολέμου

сектор газа израиль палестина атака обстрел авиация дым
Фωτογραφία: EPA

Η Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανακωχής ή ενός μεγάλου πολέμου. Προς ποια πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα θα κριθεί ήδη τις επόμενες ώρες. Από τη Γάζα, το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ καταφθάνουν αντικρουόμενες πληροφορίες.

Η επίτευξη μιας ανακωχής και της κατάπαυσης των πράξεων βίας στη Γάζα είναι δυνατή ήδη από σήμερα το βράδυ, είτε το πρωί της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου. Αυτό δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανώνυμος εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πλευράς. Κατά τα λεγόμενά του οι «σοβαρές συνομιλίες» με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου συνεχίζονται αδιάλειπτα. Επισήμως ούτε το Ισραήλ, ούτε η παλαιστινιακή ηγεσία, ούτε οι ηγέτες του κινήματος Χαμάς στη Γάζα προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τη δήλωση αυτή.

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου εκπροσώπου ανταποκρίνονται πλήρως στα λεγόμενα του Αιγύπτιου προέδρου Μουχάμεντ Μούρσι, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Κάιρο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μούρσι ειδικότερα είπε:

Βρισκόμαστε σε επαφή και με την παλαιστινιακή και με την ισραηλινή πλευρά. Και καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της κατάστασης. Υπάρχουν δείγματα, που μαρτυρούν ότι μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μπορεί σύντομα να επιτευχθεί.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο εάν της παρασχεθούν διεθνείς εγγυήσεις. Για το κίνημα, ο ηγέτης του οποίου είναι επικεφαλής της κυβέρνησης στη Γάζα, μόνο οι υποσχέσεις του Ισραήλ δεν είναι πλέον επαρκείς.

Είναι πιθανό ότι για να επιτευχθεί συμφωνία γι’ αυτές τις εγγυήσεις έφθασε σήμερα εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή ο επικεφαλής του γαλλικού ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Μετά από αυτές τις συναντήσεις θα επισκεφθεί τη Ραμάλλα, όπου βρίσκεται η έδρα της παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ οφείλει να αλλάξει την πολιτική του ως προς τα παλαιστινιακά εδάφη και να ακούει περισσότερο τη γνώμη των γειτόνων του. Ως τώρα δεν έχει υπολογίσει τις ριζικές αλλαγές, που σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή μετά τις «αραβικές επαναστάσεις» της περασμένης χρονιάς, θεωρεί ο γνωστός αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις Ντανιέλ Λεβί:

Το ζήτημα είναι εάν το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη θέση, που διατηρεί ως τώρα, σχετικά με τους γείτονές του. Και εννοώ σε βάθος χρόνου. Δεν μπορεί να φέρεται όπως πριν, να καταλαμβάνει παλαιστινιακά εδάφη, να μειώνει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Δεν πρέπει μονίμως να ζει με το σπαθί στο χέρι.

Σήμερα το βράδυ είτε το πρωί της αυριανής 19ης Νοεμβρίου φθάνει στη Γάζα αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος πραγματοποίησε χθες Σάββατο στο Κάιρο έκτακτη Σύνοδο.

http://simatoros.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .