Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες από τη διακομματική επιτροπή όσον αφορά το νέο καθεστώς που διέπει τα ακίνητα. Στο επίκεντρο των επικείμενων αλλαγών βρίσκεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος, που σήμερα επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και το ΦΑΠ. Σημαντικές θα είναι και οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Ειδικότερα αναφορικά με το νέο φόρο επί των ακινήτων, στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κορυφαία στελέχη του, είναι να καταστεί πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνσή τους. Την ίδια στιγμή, ο νόμος θα πρέπει να είναι δικαιότερος και για τα νομικά πρόσωπα και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.
Τα σενάρια
Βασική επιδίωξη της διακομματικής επιτροπής στην επόμενη συνεδρίασή της θα είναι να υπάρξει λύση στο εάν θα θεσπιστεί και σε ποιο ύψος, ή όχι (κάτι που συγκεντρώνει πλέον τις μικρότερες πιθανότητες αποδοχής) το αφορολόγητο όριο του νέου ενιαίου φόρου, αλλά και να καθοριστούν οι συντελεστές φορολόγησης τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων, καθώς μέχρι σήμερα τα «σενάρια» που εξετάζονται είναι τα εξής:
- το αφορολόγητο όριο να οριστεί στα 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
- το αφορολόγητο όριο να οριστεί στα 100.000 ευρώ.
- να μην θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και ο νέος φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτου.
- για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 1,5% ή 2% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.
- για τα νομικά πρόσωπα εξετάζεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.
- ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια.
- από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ' επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
- ο νέος φόρος θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
- δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του μνημονίου III, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.
Οι επιβαρύνσεις
Εκτός από το νέο φόρο στα ακίνητα, στο πόρισμα που συντάσσουν τα στελέχη του υπουργείου περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές αλλαγές οι οποίες, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής:
- μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
- μείωση κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.
- θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
Εκτός από τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μεταβολές επήλθαν και με το νέο φορολογικό νόμο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την αρχή του τρέχοντος έτους:
- καταργήθηκε η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% που αφορούσε τη δαπάνη για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
- φορολογούνται αυτοτελώς τα ενοίκια, με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ενώ άνω του εν λόγω ποσού ο συντελεστής ανέρχεται στο 33%
- επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Σε όλα αυτά, φυσικά, θα πρέπει να προστεθεί και πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής για επαναφορά, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων.
Οι προσδοκίες
Από το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο, πάντως, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από το ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.
Παράγοντες της κτηματαγοράς, πάντως, δεν αντιμετωπίζουν θετικά τα νέα μέτρα και τονίζουν πως, σε μια αγορά, στην οποία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχει δεχθεί τεράστιο χτύπημα από την κρίση, κάτι που την έχει οδηγήσει σε φθίνουσα πορεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανεργία, αφού στον χώρο των ακινήτων εμπλέκονται πάρα πολλές επαγγελματικές κατηγορίες, δεν μπορεί να επιβάλλονται φόροι και να θεσπίζονται μέτρα που «τιμωρούν» την ιδιοκτησία.
.eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .