Τετάρτη, Φεβρουαρίου 6

.Εντολή Σαμαρά για να αλλάξει ο νόμος για την ιθαγένεια έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ

4 σχόλια:

  1. Συνταγματικός ρατσισμός

    Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στην χώρα μας από αλλοδαπούς γονείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα τουλάχιστον πέντε χρόνια στην Ελλάδα καθώς και σε παιδιά που φοιτούν επί εξαετία σε ελληνικό σχολείο.

    Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς σε εκλογές ΟΤΑ.

    Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος...

    Παράλληλα επισημαίνει πώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση μόνον τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και δεν εξετάζεται ειδικά για κάθε περίπτωση η ουσιαστική προϋπόθεση του δεσμού με το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο νόμος Ραγκούση προβλέπει τα εξής:

    Με το Νόμο 3838/2010 «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις». Με τον νόμο αυτόν εισήχθησαν δυο καινοτομίες στον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων που θέτει η μετανάστευση. Η πρώτη αφορά στην παροχή, για πρώτη φορά, σε ορισμένες κατηγορίες νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και στους ομογενείς, του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (για θέσεις δημοτικών συμβούλων) στις τοπικές εκλογές. Η πρόβλεψη αυτή ήδη εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Νοέμβριος 2010). Η δεύτερη καινοτομία, δια της τροποποίησης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, καθιερώνει ειδικές διαδικασίες κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών (τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά»), είτε από τη γέννησή τους και εφόσον οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, είτε κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης της παρακολούθησης έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δούμε λίγο τα ουσιώδη, βάσει έκθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών [via tovima]:

    -Η Ελλάδα ,και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά, δίνει με διάφορα τις λιγότερες ιθαγένειες στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    -Μετά την ψήφιση του ν.3838/2010, δηλαδή του «νόμου Ραγκούση» οι ιθαγένειες που χορηγούνται είναι σχεδόν οι μισές συγκριτικά με το 2009 (είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα 375 αλλοδαπών, ενώ ο αριθμός των πολιτογραφήσεων το 2011 με βάση τη νέα διαδικασία ανέρχεται σε 155).

    -Η συντριπτική πλειοψηφία των χορηγήσεων ελληνικής ιθαγένειας αφορά ομογενείς, ενώ πολύ λίγες αιτήσεις αλλογενών έχουν ικανοποιηθεί.

    -Στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και του Ευρωπαϊκού Νότου τα παιδιά παίρνουν ιθαγένεια πριν τα 18 .Ταυτόχρονα, έχει θεσπιστεί ήδη με το «νόμο Ραγκούση» η δυνατότητα αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδί, που συμπληρώνει τα 18 χρόνια, οι γονείς του οποίου είχαν λάβει την ιθαγένεια μόλις γεννήθηκε.

    -Το 99,9% των νόμιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα έχουν ήδη συμπληρώσει πάνω από 10 χρόνια νόμιμης διαμονή. 'Αρα, λοιπόν, οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και προβλέπουν αύξηση του χρόνου παραμονής από τα επτά στα 10 χρόνια δεν θα έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

    O Ραγκούσης, επιτιθέμενος στον Σαμαρά, τονίζει: Ο νόμος αυτός ουσιαστικά έθεσε ένα πλαίσιο κανόνων που επέβαλε επιτέλους τάξη και διαφάνεια στο εθνικά ευαίσθητο πεδίο της χορήγησης της Ελληνικής ιθαγένειας, που, καλυμμένοι πίσω από πατριωτικά προσχήματα και υποτιμητικές διαδικασίες, λυμαίνονταν μέχρι τότε ανενόχλητοι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, προς εξυπηρέτηση ημετέρων ή της μικροπολιτικής τους.

    Κάποιοι θα υπερασπιστούν την πολιτική Σαμαρά, στη λογική του αναχώματος μιας περαιτέρω ανόδου της Χρυσής Αυγής. Τούτο θα αποτελεί μονάχα ένα πρόσχημα. Η αλήθεια περιλαμβάνεται στη συνέντευξη Σαμαρά στις 13/06/2012, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Έχουν γεμίσει οι μετανάστες τα νηπιαγωγεία και οι Έλληνες δεν μπορούν να μπουν στον παιδικό σταθμό. Αυτό τέρμα» [via]

    Aφού ξανατονίσουμε ότι ο νόμος Ραγκούση για την Ιθαγένεια αφορούσε σε αποκλειστικά νόμιμους μετανάστες και πρώτα και κύρια στα παιδιά νόμιμων μεταναστών, σας επισημαίνουμε ότι εκτός από λύπη αισθανόμαστε και ντροπή για τους σύγχρονους ρατσιστές συμπατριώτες μας του ΣτΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ

    Σε εκλογικό του Κέντρο έχει μετατρέψει τα γραφεία της ΕΔΕ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
    Με την επιλογή του εν ενεργεία ανώτατου δικαστή, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θέλησε να σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να κόψει τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.

    Η αντίληψη που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου γνωρίζουν καλά την διαδρομή του Αθανασίου, είναι ότι μάλλον την ισχυροποίησή του επιδιώκει.

    Στη συνέχεια η δήλωση των μελών της ΕΔΕ:
    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δικαστές και Εισαγγελείς.

    Σας διαβεβαιώνουμε ότι σε ολόκληρη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, θα τηρήσουμε το επίπεδο που αρμόζει στην δικαστική μας ιδιότητα, χωρίς αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις με τους λοιπούς συνυποψηφίους.

    Θεωρούμε, όμως, ότι έχουμε υποχρέωση να θέσουμε υπόψη σας ένα γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα και το οποίο, κατά την άποψή μας, συνιστά βαρύτατη παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, καθώς και βαρύτατο πλήγμα στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θεσμούς τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστικών Λειτουργών σεβόμαστε και προστατεύουμε.

    Συγκεκριμένα,

    ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης και νυν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος
    Αθανασίου, βρισκόταν χτες (25-4-2012) στα γραφεία της Ένωσής μας (στο Πρωτοδικείο Αθηνών) και πραγματοποιούσε σειρά τηλεφωνημάτων, από τo σταθερό τηλέφωνο (2108841529) προς συναδέλφους, υπηρετούντες σε διάφορα Δικαστήρια, κάνοντας σ’ αυτούς πρόταση ( υπό ποία ιδιότητα άραγε? ), να είναι υποψήφιοι «της ομάδας του», για την Εξελεγκτική Επιτροπή.

    Ιδιαίτερη πρόκληση για την νοημοσύνη όλων μας συνιστά το γεγονός ότι, λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο πρόσωπο, έκανε δηλώσεις, ως εκπρόσωπος του Κόμματός του, στους τηλεοπτικούς σταθμούς, λέγοντας ότι στόχος του είναι «να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της εξάρτησης της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία»!!!

    Τη δήλωση υπογράφουν:
    Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης
    Βαρβάρα Πάπαρη, Εφέτης
    Μαργαρίτα Στενιώτη, Προέδρος Πρωτοδικών
    Δημοσθένης Βλάχου, Προέδρος Πρωτοδικών

    http://www.kentri.gr/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .