Τετάρτη, Φεβρουαρίου 6

Και ο… Νίκος Παπανδρέου κατά του ΔΝΤ!

Και ο… Νίκος Παπανδρέου κατά του ΔΝΤ!



Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τις «συντηρητικές εμμονές» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέκρινε ο Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», κι ενώ έχουν περάσει πάνω από 2,5 χρόνια από την προσφυγή της κυβέρνησης του αδελφού του, Γιώργου Παπανδρέου στις «ευεργετικές» παροχές του Ταμείου.
Στο άρθρο του ο Ν. Παπανδρέου, σύμφωνα με το protothema.gr, τονίζει ότι «η φιλοσοφία του ΔΝΤ είναι πίσω από την πραγματικότητα», κάνοντας λόγο για «δογματισμό» που κυριαρχεί στους κόλπους του Ταμειου και αντανακλά άκρως υφεσιακά στις χώρες όπου εφαρμόζονται τα προγράμματά του. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συνταγή του ΔΝΤ είναι γνωστή σε όλους αφού «αν διαβάσει κανείς τις εκθέσεις του διαχρονικά, θα γνωρίζει ότι διέπονται από μία άκρως συντηρητική φιλοσοφία-δηλαδή ότι το νοικοκύρεμα και η μείωση κρατικών δαπανών είναι πάντα το παν».


Ο κ. Παπανδρέου, προσθέτει ότι «με τόσα στοιχεία, με τόσο μεγάλο πλούτο ιστορικής εμπειρίας για την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας, με τόσους διακεκριμένους οικονομολόγους να συσκέπτονται, να μπαίνουν σε επιτροπές, να αναλύουν τη σημερινή κατάσταση, με διαλέξεις και συζητήσεις που διεξάγονται καθημερινά στα γραφεία του ΔΝΤ, θα ήλπιζε κανείς  ότι η τελευταία λέξη της οικονομικής σκέψης, με χιλιάδες ώρες μελέτες και με την πλούσια βάση δεδομένων θα οδηγούσε σε κάτι ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο και φρέσκο. Αμ δε».

Παράλληλα κάνει λόγο για «θρησκευτικό δογματισμό» που επικρατεί στος κόλπους του Ταμείου. «Οι οικονομολόγοι που εργάζονται στο ΔΝΤ, με πτυχία από διακεκριμένα πανεπιστήμια, είναι σαν τους παπάδες σε μία δομημένη ιεραρχία, όπου όσοι δεν συμφωνούν με την συντηρητική άποψη απομονώνονται. Είτε δεν τους παίρνουν στα σοβαρά, είτε τους βάζουν στη γωνία, είτε δεν ανεβαίνουν στην ιεραρχία-ένα είδος συνωμοσίας, αλλά εσωτερικής πίεσης». Ο κ. Παπανδρέου προσθέτει ότι «οι ιδέες αλλάζουν, οι εμπειρίες δείχνουν λάθη, αλλά η ιδεολογία της συντήρησης είναι ισχυρή. Το γνωρίζουμε και το συναντάμε παντού: Αλλάζουν τα στοιχεία, αλλάζει ο κόσμος ολόκληρος, αλλά η παλιά φρουρά επιμένει στη μία και μοναδική αλήθεια. Σκεφτείτε ότι η φιλοσοφία του ΔΝΤ είναι πίσω από την πραγματικότητα και ότι ναι μεν ο τροχός γυρνάει, αλλά με περίπου δέκα χρόνια καθυστέρηση».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε την πρόσφατη παραδοχή του Γάλλου οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος ηγήθηκε της φετινής έκθεσης του ΔΝΤ, ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έπεσαν έξω αναφορικά με την εφαρμογή του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στην χώρα μας. Ότι δηλαδή δεν επαληθεύτηκε η άποψη πως μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες οδηγούσε κατά μέσο όρο σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες.  «Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών», σημειώνει ο αρθρογράφος ερμηνεύοντας την πτώση του ΑΕΠ τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Τούτο είναι τεράστιος αριθμός και τεράστια ομολογία. Σημαίνει ότι ήταν φυσικό και δεδομένο να πέσουμε έξω στους στόχους μας…».

Ο Νίκος Παπανδρέου, τέλος, προτείνει «η ελληνική πλευρά να αρχίζει να σφυροκοπάει τις προτάσεις για σύσφιξη της οικονομίας και τη λιτότητα, χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα λόγια του Μπλανσάρ». Σε αντίθετη περίπτωση, «εκείνοι με τα «μοντέλα» τους, τις μαύρες τσάντες και τα κοστούμια θα έχουν πάντα το πάνω χέρι».

Καλές οι διαπιστώσεις περί του «κακού» ΔΝΤ, όμως κατόπιν εορτής δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Το κακό άρχισε την άνοιξη του 2010 από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και αυτό δεν αλλάζει.
Πηγή: newpost.gr

5 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ...

    (..)Οι καταγγελίες του πρωθυπουργού στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αόριστες μεν, ακριβείς δε.

    Οι αναφορές σε «κανάλια που χρηματοδοτούνται από τράπεζες χωρίς να πληρούν τα κριτήρια» δεν ήταν απλώς προειδοποιητικές βολές.
    Οι δύο επιχειρηματίες εκ των πραγμάτων και εκ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους αντιπροσωπεύουν όλη την γκάμα των συμφερόντων που θίγονται άμεσα από τη νέα πραγματικότητα σε περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης.
    Για τους μυημένους, ωστόσο, η αλλαγή ήταν εντυπωσιακά ανιχνεύσιμη από τις πρώτες μάλιστα κουβέντες των εκπροσώπων των δύο επιχειρηματιών στον γυάλινο κόσμο του πολιτικού θεάματος.

    Άναρθρες πολεμικές κραυγές, γυάλινα βλέμματα, ιαχές και στο τέλος… κατάρες, με την ευχή να καταπέσει στο πυρ το εξώτερον ο εχθρός.
    Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η κατάσταση εξελίχθηκε σε παραληρηματική, εν όψει της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Διαπιστώθηκε ταύτιση ακόμη και στους τίτλους των πρωτοσέλιδων.
    Στην πολιτική, κυρίως δε την πολιτική που ασκεί ο θεσμικός υπόκοσμος αυτής της χώρας, αυτή η ταύτιση αποκαλείται… συντονισμός ενεργειών.
    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το εάν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών γνώριζε λεπτομέρειες από την εξυφαινόμενη ίντριγκα, όταν αναρωτιόταν για τον βαθμό πατριωτισμού της ελίτ των Ελλήνων επιχειρηματιών.
    Το μόνον σίγουρο είναι πως με τις τελευταίες εξελίξεις θα αναρωτιέται για το πώς κατάφεραν εν μία νυκτί δύο επιχειρηματίες με προφανή αντιπαλότητα να δρομολογήσουν μία τόσο περίπλοκη εκστρατεία, υψώνοντας μάλιστα μία αποτελεσματική… αντένα εκπομπής… μεγάλης εμβέλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρος Καν: Γιατί η «μικρή Ελλάδα» είναι το μεγάλο πρόβλημα του ευρώ
    ================================
    Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν, πάση θυσία, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
    «Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να.....
    επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Στρος Καν, στο πλαίσιο του World Knowledge Forum, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
    Παράλληλα, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ταμείου επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί, όπως είπε, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα.
    Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.
    Ακόμη, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των spreads. «Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού.
    Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης», σημείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παπανδρέου: Ό,τι και να λένε οι εκπρόσωποι της φαυλοκρατίας, καταφέραμε επί δύο χρόνια να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια

      Νομίζω ότι η αυτή η παράγραφος είναι όλα τα λεφτά.
      Με λίγα λόγια, απλά λόγια, θέτει ξεκάθαρα τα πράγματα και βάζει τον πήχη για τους επόμενους. Αφού καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια στα πολύ δύσκολα, κανείς δεν δικαιούται να αποτύχει τώρα:
      "Ότι και να λένε οι εκπρόσωποι της φαυλοκρατίας, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι Έλληνες καταφέραμε επί δύο χρόνια να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και μέσα στο ευρώ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε λιποτακτήσει, όταν όλοι στο εξωτερικό μας είχαν τελειωμένους και όταν κανονικά η Ελλάδα, ο κάθε Έλληνας, θα είχε ζήσει την εθνική τραγωδία της βίαιης χρεοκοπίας από το Μάιο του 2010.
      Και μάλιστα, τα καταφέραμε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
      Με το πρωτογενές έλλειμμα στα 25 και όχι στα 4-5 δις ευρώ, που καταφέραμε να είναι σήμερα, με πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα για τις μεγάλες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, την οποία πρωτίστως καλλιεργούσαν όσοι σήμερα παριστάνουν τους τιμητές, χωρίς κυβερνητική συνεργασία, χωρίς Ολάντ , χωρίς Μόντι στην ΕΕ. Χωρίς μια επιθετικά δραστήρια ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων, χωρίς την κατανόηση ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά η Ελλάδα αλλά οι αδυναμίες της ευρωζώνης".

      Διαγραφή
  3. Γ. Παπανδρέου: «Εκανα ό,τι μπορούσα»...
    «Το προσωπικό κόστος άξιζε για τη σωτηρία της χώρας» δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός

    «Έκανα ό,τι μπορούσα, το προσωπικό κόστος άξιζε για τη σωτηρία της χώρας» αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο Bloomberg, βλέποντας ελληνική παραμονή στην Ευρωζώνη και δυνατότητα τροποποίησης όρων του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

    Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, δηλώσεις από την οποία προδημοσιεύτηκαν πριν την μετάδοσή της τη Δευτέρα, ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά πως μπορούν να «γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις» στο πρόγραμμα.

    «Εάν μπορέσουμε να επιμηκύνουμε την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής για ένα χρόνο περίπου, αυτό θα αφαιρούσε λίγη πίεση» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως ορισμένοι από τους ισχυρισμούς πολιτικών για απομάκρυνση από το μνημόνιο «δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται κυριολεκτικά». Με τέτοιους ισχυρισμούς, τόνισε, καλλιεργούνται μη ρεαλιστικές προσδοκίες για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε Μνημόνιο

    Συχνά πυκνά κατηγορούμε την ελληνική κυβέρνηση που υπέγραψε τα Μνημόνια και δέχεται τον έλεγχο από τους ξένους. Στην ίδια ακριβώς όμως κατάσταση βρίσκεται το σύνολο των κρατών της Ευρώπης των 27.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες -και οι 27- χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν από σήμερα 4.5.012 υποβάλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2013 στην Κομισιόν. Οι τελευταίες που κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους ήταν η Ιταλία και η Κύπρος. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τους προϋπολογισμούς κάθε ενός κράτους της Ε.Ε., προτού τους εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια!
    Στα πλαίσια του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εξής θα εξετάζει προκαταβολικά και θα εισηγείται επί των δημοσιονομικών πολιτικών των 27 κρατών μελών. Θεωρείται πολύ πιθανό η Κομισιόν να θέσει ορισμένα κράτη σε καθεστώς επιτήρησης, την ώρα που υπερχρεωμένα μέλη, όπως η Ιταλία κι η Ισπανία, πασχίζουν να πείσουν τις χρηματαγορές ότι οι οικονομίες τους μπορούν να αποφύγουν προσφυγή σε στήριξη της τρόικας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .