Δευτέρα, Μαρτίου 4

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ : Εγκρίθηκε η πολιτική Βενιζέλου - Εσωκομματικές «μάχες»

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε η πολιτική Βενιζέλου, δίνονται μάχες για τις «καρέκλες», αποκλείστηκαν διοικητές και ευρωβουλευτές, Καταγγέλλει η Αριστερή Πρωτοβουλία
Με τη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνεται το συνέδριο του κόμματος, σήμερα, Κυριακή. Το βράδυ του Σαββάτου, σε ψηφοφορία εγκρίθηκαν ομόφωνα σχεδόν οι πολιτικές θέσεις του συνεδρίου, στην βάση των δύο ομιλιών του νέου προέδρου κ. Βενιζέλου: Δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση διότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Επίσης ότι η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο «στήριξης και τιμωρίας» που της επέβαλαν οι εταίροι και ότι δεν θα γίνουν δεκτά και άλλα δημοσιονομικά μέτρα,  καθώς ανατροφοδοτούν την ύφεση. Η Αριστερή Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ πάντως καταγγέλλει ένα απολίτως άνευρο πολιτικά, συνέδριο...

Μάχες στην επικράτηση των ομάδων
Υπήρξαν προβλήματα στις εκλογικές διαδικασίες που θα καθόριζαν τις «σφαίρες επιρροής» των Βενιζελικών και των Παπανδρεϊκών πρωτίστως, με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δυσκολεύεται να ελέγξει τις εξελίξεις, να επιβάλλει αποκλεισμούς και εν τέλει να τις υποβαθμίζει, κάνοντας λόγο για δευτερεύουσας σημασίας «οργανωτικά»  προβλήματα, ενδεικτικά ενός ζωντανού διαλόγου σε ένα ζωντανό και δημοκρατικό κόμμα. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος μέχρι στιγμής εκφράζει την «απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη του συνεδρίου και τις ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις».
Ο αποκλεισμός των ευρωβουλευτών από την Κ.Ε
Ωστόσο, μετά την οργανωμένη επίδειξη δύναμης - «αποθέωση» του πρώην προέδρου του Κινήματος και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την είσοδό του χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο κ. Βενιζέλος «απάντησε» μέσω επιτροπής καταστατικού του κόμματος, αποκλείοντας τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση καθώς στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν  28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχαν εκλεγεί τον Μάϊο, αλλά δεν επανεκλέχτηκαν τον Ιούνιο και αποκλείονται για πρώτη φορά οι ευρωβουλευτές! Συμμετέχουν επίσης αριστίνδην (χωρίς να μπουν σε διαδικασία ψηφοφορίας) όχι μόνο οι διατελέσαντες πρόεδροι του κόμματος αλλά και πρόεδροι μεγάλων Τριτοβάθμιων Οργανώσεων.
Από πλευράς των αποκλεισθέντων ευρωβουλευτών, ήδη ακούστηκαν «απειλές» ότι μετά τον αποκλεισμό τους, θα ανεξαρτητοποιηθούν στην ευρωβουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή και θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Μέχρι στιγμής καμία συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει γίνει.
Η πλευρά Βενιζέλου αντιτείνει ότι όλοι οι ευρωβουλευτές δεν αναδείχθηκαν ως υποψήφιοι για το αξίωμα που τους δόθηκε με εσωκομματικές διαδικασίες αλλά επιλέχθηκαν προσωπικά από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Γ. Παπανδρέου. Η πλευρά των «Παπανδρεϊκών» υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός των ευρωβουλευτών, είναι η  «απάντηση» πυγμής από μέρους του νέου προέδρου στην εντυπωσιακή είσοδο του κ. Παπανδρέου στο χώρο του συνεδρίου.
Εκτός Κ.Ε όσοι είναι διοικητές οργανισμών
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η «Βενιζελική πτέρυγα» υπέστη και άλλο πλήγμα: Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων έκανε αποδεκτή την  πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για ασυμβίβαστο μεταξύ της υποψηφιότητας στην ΚΕ και της θέσης προέδρου ή διοικητή οργανισμού, παρά το γεγονός ότι η επίσημη γραμμή που κατέβασε η επιτροπή Καταστατικού ήταν αντίθετη.
Αυτό έφερε καθυστέρηση 3 ωρών σήμερα στην εκλογική διαδικασία καθώς απορρίφθηκαν στα ήδη τυπωμένα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των 120 εκλεγμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής στα οποία υπήρχαν ονόματα υποψηφίων , που έχουν θέση προέδρου ή διοικητή οργανισμού, μεταξύ των οποίων και του Στέλιου Αγγελούδη (ΟΛΘ,) του πιο στενού συνεργάτη του κ. Βενιζέλου που με την παραπάνω απόφαση αποκλείστηκε από τη συμμετοχή του στην Κεντρική Επιτροπή!
Για το εκλογικό μέτρο
Επίσης υπήρξε ένταση όταν  στην πρόταση της ΕΚΑΠ, που παρουσίασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας για εκλογικό μέτρο 30%, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία δική τους πρόταση για μέτρο 15%. Καθώς στην πρώτη ψηφοφορία, φάνηκε ότι η νέα πρόταση θα στηριχθεί από την πλειοψηφία,  το προεδρείο ζήτησε την καταμέτρηση των συνέδρων σειρά-σειρά. Ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία, ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιάννης Σουλαδάκης και πρότεινε τον συμβιβασμό στο 20%, προκειμένου «μετά από ένα συνέδριο που είχε επιτυχία να μην φύγουμε από εδώ διασπασμένοι, για ένα θέμα διαδικαστικό που είναι όμως και ουσιαστικό». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χειροκρότησε όρθιος την πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με το κλίμα στο συνέδριο, η νεότερη γενιά των Νίκου Ανδρουλάκη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που πήγε κόντρα σε δύο θέματα της εκλογικής διαδικασίας και κέρδισε σε ψηφοφορία την επίσημη «γραμμή» έχει κερδίσει και τις εντυπώσεις στη νεότερη γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
 Η Αριστερή Πρωτοβουλία καταγγέλλει και προϊδεάζει για ... αποχώρηση
Με ανακοίνωση της , η Αριστερή Πρωτοβουλϊα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που συγκλήθηκε σε μία οριακή στιγμή για τη χώρα, την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του ίδιου του ΠΑΣΟΚ κατεγράφησαν δύο ριζικά διαφορετικές στρατηγικές για την πορεία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η πρώτη, του υπάρχοντος ηγετικού κυβερνητισμού, της συνέχισης της ασκούμενης πολιτικής και της βαθύτερης εμπλοκής στην κυβέρνηση Σαμαρά.Η δεύτερη, του απεγκλωβισμού από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των μνημονίων και της τρόικας της αποχώρησης από την κυβέρνηση των μεγάλων αδιεξόδων και της κοινωνικής αποσύνθεσης και της επαναποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς.
Η λαθροχειρία και η απαράδεκτη λειτουργία του προεδρείου του Συνεδρίου να ισοπεδώσει και να μην θέσει σε ψηφοφορία τις δύο ριζικά διαφορετικές προτάσεις δεν μπορεί να συγκαλύψει την μείζονα αυτή στρατηγική αντίθεση και είναι πλέον κτήμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η απολίτικη κατάληξη του Συνεδρίου με τον ανταγωνισμό τμημάτων της ηγετικής ομάδας για τα ποσοστά της σταυροδοσίας και τη νομή μιας φθαρμένης κομματικής εξουσίας επιβεβαιώνουν μία εικόνα εκφυλισμού την οποία είχαμε επισημάνει και έγκαιρα καταγγείλει και η οποία δείχνει έναν ηθικό και πολιτικό κατήφορο χωρίς τέλος».
Μπροστά σ’ αυτά τα γεγονότα και μετά την σαφή οριοθέτηση των στρατηγικών δηλώνουμε ότι μία νέα φάση ανοίγει στην προσπάθειά μας και μια μεγάλη πορεία αρχίζει στην βάση του ΠΑΣΟΚ και στα κοινωνικά του ερείσματα για την πραγματική αναγέννηση και ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου σε νέα προοπτική στα πλαίσια της ευρείας ελληνικής δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς.
 eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .