Δευτέρα, Μαρτίου 11

Ηλεκτροπαραγωγή με άνθρακα βλάπτει σοβαρά την υγεία

dei_megalopoliΤα ρυπογόνα σωματίδια που εκπέμπονται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα ευθύνονται για περίπου 20.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζει σε μια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον (HEAL), καταδικάζοντας τα σχέδια για την ανέγερση
νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αυτού του είδους.

"Η έκθεσή μας φέρνει την επιστημονική απόδειξη για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που έχει η καύση του άνθρακα για την υγεία", σχολίασε η διευθύντρια της HEAL Τζίνον Γένσεν. "Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί η χρήση άνθρακα αυξάνεται", πρόσθεσε.


Η Συμμαχία βασίστηκε σε μελέτες γιατρών μελών της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Το κόστος των αναπνευστικών παθήσεων όσον αφορά την νοσηλεία και την απώλεια ημερών εργασίας εκτιμάται ότι φτάνει τα 42,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μισό από αυτό το κόστος το επιμερίζονται η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γερμανία, τρεις χώρες που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε το 2008 να περιορίσει κατά 20% τις εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και έχει προτείνει την κατάργηση των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η επίτευξη του στόχου ωστόσο καθυστερεί ενώ η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να καταργήσει τις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έδωσε νέα ώθηση στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. "Περίπου 50 νέοι ανθρακικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί σχεδιάζονται" σε χώρες της ΕΕ, σημειώνει η HEAL.

Μία από αυτές τις νέες μονάδες προβλέπεται να κατασκευαστεί στον ηλεκτρικό σταθμό του Ρίμπνικ, στην Πολωνία, που θεωρείται ως ένας από τους 20 πιο επικίνδυνους για την υγεία στην ΕΕ. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να συμπεριλάβει τη νέα μονάδα του Ρίμπνικ στον κατάλογο των δικαιούχων οικονομικής στήριξης από το πολωνικό κράτος στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 ΑΠΕ- Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .