Τρίτη, Απριλίου 2

Το "Σουλτανάτο της Ελλάδας"

Του Γιώργου Κράλογλου
Είναι γνωστό και ως Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην πράξη όμως, ως θεσμός, παραμένει το καταφύγιο των «καταπιεσμένων ραγιάδων» από την Οθωμανική δυναστεία των επενδυτών και κάθε λογής Βεζίρηδων που επιδιώκουν να πουλήσουν την γη των «γκιαούρηδων» και να μετατρέψουν το «Γιουνάν» σε «Φράγκικο» υπονομεύοντας έτσι την Ανατολή και τις παραδόσεις της.

Ας δούμε όμως πως έχει μείνει αυτό το κατάλοιπο της Οθωμανικής περιόδου κοντά 200 χρόνια από την δήθεν απελευθέρωση...


Το μυστικό είναι το «γιαβάς - γιαβάς» (σιγά - σιγά, για όποιον δεν είναι Μικρασιάτης όπως εγώ) που κυριολεκτικά επιβάλει ο εκάστοτε «μέγας Σουλτάνος», από την μεταπολίτευση και μετά, αφού ουδέποτε βρήκε κάποιον σοβαρό λόγο ή ανάγκη... για να εκσυγχρονίσει το «Σουλτανάτο».

Όταν ακόμη και σήμερα, το 2013, όπου οι οικονομικές «σφαγές» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθημερινότητα, ο «Αττίλας» επιστρέφει στην Κύπρο, οι Γερμανοί κάνουν την επέλασή τους στην Ευρώπη ακάθεκτοι..., το «Γιουνάν» (γεωγραφικά γνωστό και ως Ελλάς) ανακαλύπτει (μετά από 40 χρόνια) ότι ο θεσμός του ΣτΕ δεν λειτουργεί με το ρυθμό που επιβάλλουν οι καιροί αφού ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς μαζί με τον οικονομικό επιτελή του κ. Μηταράκη μόλις πριν από ένα μήνα το πήραν χαμπάρι... ευλόγως διερωτάται κανείς μήπως ο ραγιαδισμός μας πηγαίνει τόσο πολύ που σκόπιμα δεν τον ξεφορτωνόμαστε. Μήπως και μας βολεύει πολιτικά οπότε ας κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

Έχω τους λόγους μου να καταλήγω στο συμπέρασμα αυτό ξεκινώντας βεβαίως από την βασική παραδοχή ότι την ευθύνη για την λειτουργία των θεσμών και των Οργάνων την έχει αποκλειστικά η Πολιτεία.

Όταν λοιπόν ένα φαινόμενο, όπως αυτό με τις (μοναδικές για την Ευρώπη) καθυστερήσεις στην λειτουργία των Οργάνων της Δικαιοσύνης, επιμένει, τότε μάλλον κάποιοι θέλουν τα πράγματα να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνω ευθύνες σε αυτό το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας με το οποίο έχω ασχοληθεί και πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν με τις αποφάσεις του έστω και αν αναστάτωσαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της βιομηχανίας και κατ΄ επέκταση της οικονομίας και της ανάπτυξη του τόπου.

Εάν η πολιτεία αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το ΣτΕ είναι στο χέρι της να το διορθώσει. Να το αναμορφώσει ώστε να αφανιστούν τυχόν εμπόδια.

Όσο όμως δεν διορθώνεται η σκέψη, πιστεύω όλων μας,  επικεντρώνεται σε ένα και μόνο σημείο.

Μήπως και ο κ. Σαμαράς και τα κόμματα που τον στηρίζουν κάνουν τον σταυρό τους... πανευτυχείς που και το ΣτΕ παρεμβάλλεται και καθυστερεί επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες οι κάτοικοι του «Γιουνάν» (έτσι όπως τους έμαθαν και οι ίδιοι) τις θεωρούν επάρατες και τρισκατάρατες... γιατί αλλάζουν το περιβάλλον της Ανατολής στην Ελλάδα;

Εάν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία του αποκαλυπτικού χθεσινού ρεπορτάζ στο Capital.gr του συναδέλφου κ. Παναγιώτη Στάθη, για τις εκκρεμότητες του ΣτΕ θα επιβεβαιώσουμε (με καλόπιστη κριτική) το παραπάνω συμπέρασμα.

Αντιγράφω από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ:

«...η δεύτερη κατηγορία (εκδικάσεων του ΣτΕ που εκκρεμούν) αφορά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΘ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ,ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η Διεύθυνση Αερολιμένα Αθηνών, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εγνατία Οδός.

Όλες οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 5 Απριλίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν λόγω της σπουδαιότητάς τους». 

Προσέξτε τώρα ποια είναι η σπουδαιότητα.

«...εντελώς αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις είναι εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις περισσότερες αιτήσεις στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι μεταβιβάσεις των εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ. Το κεντρικό επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι εκχωρούνται σε ιδιώτες αγαθά στρατηγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.»

Λες και περίμενε κανείς να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στο κράτος και οι συντεχνίες τους.

Τι είναι λοιπόν το περίεργο σε όλα αυτά αφού τελικά η εμπλοκή του ΣτΕ και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης;

Ποιος μέσα στην κυβέρνηση θέλει να επωμισθεί τις ευθύνες για την αποκρατικοποίηση;

Ποιος έχει την διάθεση να κοντραριστεί με τα Σωματεία, τους εργαζόμενους και οποιονδήποτε σιτίζεται σήμερα άπω το κράτος και έχει ανασφάλεια με τις ιδιωτικοποιήσεις;

Στο Σουλτανάτο της Ελλάδας (ΣτΕ) έχουν προσφύγει όμως (κάνοντας τους φακέλους του ΣτΕ 50 και πλέον στο σύνολό τους) και οι κάτοικοι και οι Δήμαρχοι της Κέρκυρας, της Σάμου και της Κρήτης που δεν θέλουν τα ψωρο-500 εκατ. ευρώ... των επενδυτών όπως και τις τουριστικές τους επενδύσεις γιατί θα χαλάσουν την γραφικότητα του «ζορμπά»... και του... τίμιου φτωχού Έλληνα ταβερνιάρη φέρνοντας την φράγκικη νοοτροπία.

Άντε τώρα η κυβέρνηση να τα βάλει και με αυτούς.

Ας είναι λοιπόν καλά το Σουλτανάτο της Ελλάδας (ΣτΕ) που θα καθυστερήσει και αυτές τις αλλαγές μέχρι να έλθουν οι επόμενοι Βεζίρηδες...

george.kraloglou@capital.gr 




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .