Νόμιμη η πρώτη έκτακτη εισφορά
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «πιλοτική» δίκη απέρριψε την πρώτη αίτηση ακύρωσης κατά της έκτακτης εισφοράς του ν. 3758/09, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να «κλείσει» τις περίπου 20.000 υποθέσεις που εκκρεμούν σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Καθώς στην πρότυπη αυτή δίκη δεν απαντήθηκαν όλα τα συνταγματικά προβλήματα.
Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Α΄ Τμήματος ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματική την αναδρομική φορολόγηση που επέβαλε ο ν. 3758/09, η Ολομέλεια δέχθηκε ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα λόγω της αναδρομικότητας ούτε οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τη φορολογική ισότητα, τη φοροδοτική ικανότητα, το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης των πολιτών.
Δεν εξέτασε, όμως, άλλους λόγους που έθεσαν φορολογούμενοι με παρεμβάσεις τους στην πιλοτική δίκη, εκθέτοντας και άλλους ισχυρισμούς για παραβίαση του Συντάγματος και το 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που κατοχυρώνει τα περιουσιακά δικαιώματα.
Έτσι το Δημόσιο αποφεύγει προσωρινά τον κίνδυνο επιστροφής μεγάλων κονδυλίων, καθώς οι υπόλοιποι ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας θα συνεχίζουν να εξετάζονται σε Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, κάποια από τα οποία έχουν ήδη κρίνει ανίσχυρη τη σχετική έκτακτη εισφορά και δεν αποκλείεται να χρειαστεί νέα πιλοτική δίκη για τις 20.000 εκκρεμείς δίκες.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας έκρινε αρχικά αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, γιατί επιβλήθηκε αναδρομικά με βάση όχι τα εισοδήματα του 2008, αλλά του 2007, κάτι που απαγορεύει το Σύνταγμα. Το ίδιο έκρινε και το Α΄ Τμήμα ΣτΕ, αλλά η πλειοψηφία ανατράπηκε στην Ολομέλεια. Η πλειοψηφία της Ολομέλειας δέχθηκε τελικά τον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικής φορολόγησης που απαγορεύει το Σύνταγμα.
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης