Τρίτη, Απριλίου 2

Προτεραιότητα στην έρευνα των καταγγελιών σε βάρος του ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Προτεραιότητα στην έρευνα των καταγγελιών σε βάρος του ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης. Ορκίστηκε η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε με στόχο την αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία
Να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα οι καταγγελίες σε βάρος του, ζήτησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την ορκωμοσία της τριμελούς επιτροπής που συστάθηκε με στόχο την αναζήτηση ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία. 
«Επειδή αυτές τις ημέρες ευρίσκομαι και ο ίδιος υπό κρίση, σας παρακαλώ όπως κατά προτεραιότητα εξετάσετε με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα αμέσως ή εμμέσως μου αποδίδονται και μην περιοριστείτε στους εξ αγχιστείας συγγενείς μου, αλλά επεκτείνετε την έρευνά σας και στις συναλλαγές του δικηγορικού γραφείου, του οποίου μέχρι πρότινος ήμουν συνέταιρος», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε, επίσης, ότι ο διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής για τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κρίση είναι το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει συζήτηση σχετικά με δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο εξ αγχιστείας συγγενείς του κ. Αναστασιάδη φέρονται να μετέφεραν 21 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στο εξωτερικό, στις 12 και 13 Μαρτίου.
Ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε, ακόμη, ότι τις συνέπειες της κρίσης, η οποία, όπως εξήγησε, οφείλεται σε εξωγενείς, αλλά και εσωγενείς παράγοντες, καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και δικαίως αξιώνουν τιμωρία των ενόχων. 
Απευθυνόμενος στα τρία μέλη της επιτροπής, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά «θεωρούμε πως θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι, αν δεν ανταποκρινόμαστε στην αξίωση των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης» και πρόσθεσε: «Δεν έχω και ούτε και ο λαός έχει την παραμικρή αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας το βαρύτατο φορτίο που σας εναποτίθεται ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα μέσα από την απόδοση ποινικών, αστικών και πολιτικών υπευθύνων εις όσους τυχόν τις φέρουν».
Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής, και οι πρώην δικαστές Καλλής και Κωνσταντινίδης, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γιώργος Πικής περιορίστηκε σε μια λακωνική δήλωση. «Ευελπιστούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας ότι θα επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο. Οφειλή προς πάντες», σημείωσε.
Η έρευνα θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2006-23 Μαρτίου 2013. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στόχος η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.
Κάποιες από τις συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής αναμένεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για να διαφυλαχθούν απόρρητες πληροφορίες, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των μελών της τριμελούς επιτροπής.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .