Τρίτη, Φεβρουαρίου 11

Οι ευρωεκλογές ρυθμιστής της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα...Στημένο παιχνίδι ...


Οι ευρωεκλογές ρυθμιστής της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα
Μόνο εύκολο δεν είναι τους επόμενους μήνες το έργο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών και η αντίστοιχη για την τοπική Αυτοδιοίκηση έρχονται όλο και πιο κοντά, ενώ ασαφές παραμένει το πλαίσιο σχετικά με τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιβεβαιωθεί, ενώ την ίδια στιγμή Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν έχουν τελειώσει και απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εβδομαδιαία βάση αντιμέτωπη με… σκωτσέζικο ντους και προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τις… επιδόσεις του 2013. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιβεβαίωσή του από τη Eurostat θα φέρει στο τραπέζι την πραγματική ουσία της διαπραγμάτευσης. Τον κρυφό πόθο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

Μέχρι τότε όμως το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση είναι η πίστωση χρόνου από τους δανειστές, έτσι ώστε σε περίπτωση που απαιτηθεί νέο πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών, τότε αυτό να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές. Το πολιτικό κόστος είναι ήδη μεγάλο τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για το ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί υψηλά τα ποσοστά του -παρά τις απανωτές γκάφες σε επίπεδο δηλώσεων και πράξεων- και τα υπόλοιπα κόμματα να καρπώνονται αργά αλλά σταθερά τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα έπρεπε να είχε κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η υπόθεση πήγε από αναβολή σε αναβολή και ήδη πηγές μέσα από το Υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να επέλθει τον προσεχή Μάρτιο. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως παραμένει εντάξει με τις υποχρεώσεις της και καλεί τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ουσιαστική στήριξη της Αθήνας σε περίπτωση που τηρούνταν τα προαπαιτούμενα.http://www.zougla.gr