Τετάρτη, Μαρτίου 12

Ο Εθνοπροδότης σαμαράς πάει για εκλογές;

ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...ορατός ο κίνδυνος ρήξης με την Τρόικα

Ορατός ο κίνδυνος ρήξης με την Τρόικα

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται «μουδιασμένη» λόγω της στάσης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η σύσταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την Αθήνα να κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η διαπραγμάτευση ερμηνεύεται ως νέα πίεση προς την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία βλέπει τις εξαγγελίες για αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω παροχών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να βρίσκονται στον αέρα.


Τα ανοικτά ζητήματα είναι εξαιρετικά επώδυνα για να τα δεχτεί η ελληνική πλευρά, καθώς το πολιτικό κόστος είναι ήδη μεγάλο και η κοινωνία δείχνει να μην αντέχει άλλα μέτρα. Εκτός από την τιμή στο γάλα και το ψωμί και την αλλαγή στο καθεστώς πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η Τρόικα απαιτεί την πλήρη διάλυση του εργασιακού περιβάλλοντος με απελευθέρωση απολύσεων και κατάργηση τριετιών, νέα μείωση των μισθών στον Δημόσιο Τομέα και απολύσεις και το 2015. Την ίδια στιγμή οι δανειστές, αφού δέχτηκαν τελικά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ουσιαστικά απαγορεύουν στην κυβέρνηση να το διαθέσει, όπως κρίνει εκείνη. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι στο… περίμενε, ενώ η Τρόικα κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου τα χρήματα του πλεονάσματος να δοθούν στην κάλυψη δανείων ή χρηματοδότηση αναπτυξιακών στόχων.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ωστόσο πως μόλις το Eurostat επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα αρχίσει να δίνεται πρώτα σε ένστολους, υπό μορφή επιδόματος, στα τέλη Απριλίου. Αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, θεωρείται βέβαιο πως αυτές θα υλοποιηθούν κατά ένα 85%, ενώ στο γάλα, τα φάρμακα και το ψωμί θα υπάρξει συμβιβασμός.

oxafies.com