Τετάρτη, Μαρτίου 12

Επίθεση στην τρόικα και από το Δουβλίνο


 
Ο Α. Τσίπρας, στο έδαφος της χώρας που θεωρείται το… υγιές γουρούνι (PIGS), αποδόμησε την ιρλανδική εκδοχή του success story, μιλώντας για την καταστροφή που έφερε στη χώρα η λιτότητα

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι ο Μπόνο, λέγοντας «η τρόικα μας πήδηξε αλλά εμείς τα καταφέραμε», είπε τη μισή αλήθεια, αφού αυτοί που τα κατάφεραν στην Ιρλανδία είναι οι τράπεζες και οι μεγάλοι ομολογιούχοι. Κάτω, με Ιρλανδούς συντρόφους του

Του Νίκου Σβέρκου


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ«Ορισμένοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν “γιατί;”, ενώ εγώ βλέπω τα πράγματα όπως θα μπορούσαν να είναι και ρωτώ “γιατί όχι;”». Με αυτή τη φράση του Μπέρναρντ Σo, που ήταν και η αγαπημένη του «σπουδαίου Αμερικανού πολιτικού» Ρόμπερτ Κένεντι, έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην αποδόμηση της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας τονίζοντας τις ομοιότητες μεταξύ της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Συνέδριο του φόβου»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε μάλιστα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξήχθη λίγες μέρες νωρίτερα στο Δουβλίνο, χαρακτηρίζοντάς το «συνέδριο της λιτότητας και του φόβου».

Σημείωσε δε ότι τόσο ο Ιρλανδός όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός αποτελούν επιλογές της Ανγκελα Μέρκελ και υπογράμμισε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία οδήγησαν την Ευρώπη σε στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς αποδείχτηκε ότι η πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης απέτυχε».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην πρόσφατη φράση του τραγουδιστή των U2, Μπόνο, «η τρόικα μας πήδηξε (sic) αλλά τα καταφέραμε». «Είπε τη μισή αλήθεια», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που τα κατάφεραν είναι οι τράπεζες και οι μεγάλοι ομολογιούχοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τα τρία βασικά ερωτήματα βάσει των οποίων θα τοποθετηθούν οι πολίτες στις επικείμενες ευρωεκλογές: «Απέτυχαν τα μνημόνια; Πώς θα βγούμε από την κρίση; Τι Ευρώπη θέλουμε;» Προσέθεσε δε ότι η Αριστερά δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ευρώπης. «Θέλουμε να ενώσουμε και να αλλάξουμε την Ευρώπη, γιατί η Αριστερά είναι ήδη στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και αλλού, η πολιτική δύναμη που θα κυβερνήσει».

Χτες το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκαν στο Darndale στα βόρεια περίχωρα του Δουβλίνου, όπου ζουν εργατικές οικογένειες, που έχουν πληγεί από την κρίση και τη μετανάστευση των νέων.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για το πώς η κρίση και η διακοπή δημοτικής χρηματοδότησης έχουν καταστρέψει τις κοινωνικές δομές, καθώς και για το πώς βαίνει η διαδικασία δημιουργίας νέων αυτοδιαχειριζόμενων δομών.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το ηγετικό στέλεχος και βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τζο Χίγκινς, και τον ευρωβουλευτή, Πολ Μέρφι.

Οι Ιρλανδοί πολιτικοί στη συζήτηση τόνισαν ότι η χώρα τους προβάλλεται ως επιτυχημένο πείραμα εξόδου της κρίσης με όχημα τη λιτότητα. «Στην πραγματικότητα η Ιρλανδία έχει ζήσει μια καταστροφή και προβάλλεται πια σαν το υγιές “γουρούνι” (σ.σ. αναφέρεται στις χώρες PIGS), ώστε να μην αποκλίνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», δήλωσε αργότερα από το βήμα του συνεδρίου ο Πολ Μέρφι.

Ψεύτικη εικόνα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών όπου επιβλήθηκαν εξοντωτικά μνημόνια επιχειρούν να δημιουργήσουν «την ψεύτικη εικόνα ότι η τρόικα πέτυχε». «Οι λαοί, όμως, δεν θα τους πιστέψουν, διότι έζησαν και ζουν μια τραγωδία» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εκ νέου το βασικό δίλημμα των επικείμενων ευρωεκλογών.

«Στις 25 Μάη το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν», είπε υπογραμμίζοντας ότι «στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project για όλη την Ευρώπη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Σιν Φέιν, Τζέρι Aνταμς, με τις ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων Mandate, Unite και ICTU και με την ελληνική κοινότητα.
 http://www.efsyn.gr