Τρίτη, Ιουνίου 24

Ζέστη και υγρασία: Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπιση τους

Η ζέστη με υγρασία είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός
Όσοι έχουν ζήσει την εμπειρία του ζεστού καιρού με υγρασία γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δυσάρεστο αυτό είναι.Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζουν είναι ότι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Υπάρχει ακόμη και κίνδυνος θανάτου λόγω εξάντλησης από τη θερμότητα και θερμοπληξία.
Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι και οι ασθενούντες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους κινδύνους του θερμού και υγρού καιρού.
Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες και έτσι κινδυνεύουν περισσότερο από την αφυδάτωση.  
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποβάλλει τη θερμότητα με διάφορους τρόπους. Δια μέσου της κυκλοφορίας του αίματος και κυρίως διάμεσου της εφίδρωσης.

Η υγρασία εμποδίζει την ορθή λειτουργία της εφίδρωσης η οποία είναι ο κυριότερος μηχανισμός που έχουμε για το κρύωμα του οργανισμού μας στις ψηλές θερμοκρασίες. Η εφίδρωση βασίζεται στην εξάτμιση της υγρασίας από το δέρμα για να πετύχει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν υπάρχει ψηλή υγρασία στον αέρα υπάρχει πολύ περισσότερο νερό υπό τη μορφή ατμού στον αέρα σε σύγκριση με την υγρασία του δέρματος.
Η συνέπεια του φαινομένου αυτού είναι ότι η ποσότητα εξάτμισης που μπορεί να γίνει από το δέρμα για να κρυώσει το σώμα είναι πολύ λιγότερη στο θερμό και υγρό καιρό.
Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή όταν στο ζεστό και υγρό καιρό κάνετε γυμναστική ή έχετε μια δουλειά που χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα.
Η απώλεια νερού και άλλων στοιχείων από το σώμα μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση, σε προβλήματα των νεφρών και της κυκλοφορίας του αίματος και δυνατόν να οδηγήσει και στο θάνατο.
Πολλοί πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν από αφυδάτωση διότι η δίψα που θα δημιουργηθεί θα τους δώσει το μήνυμα για να πιουν έγκαιρα. Αυτό δεν αληθεύει.
Θα πρέπει να πίνετε νερό έστω και εάν δεν διψάτε σε περίπτωση που εξασκείστε ή κάνετε κάτι που απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα σε ζεστό καιρό με υγρασία. Ακόμη προτιμότερο είναι να πίνετε ποτά που περιέχουν και ηλεκτρολύτες.
Τα σημεία που θα σας προειδοποιήσουν ότι δεν πίνετε αρκετά και ότι κινδυνεύετε από αφυδάτωση είναι ένα γενικευμένο αίσθημα δυσφορίας, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα και μείωση του επιπέδου της ενέργειας και της απόδοσης σας.
Οι αθλητές και οι προπονητές τους πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί κάτω από τις συνθήκες αυτές. Οι νέοι όταν παίζουν ή εξασκούνται πρέπει να πίνουν αρκετά υγρά.
Κατά γενικό κανόνα είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τη ζέστη όποτε είναι δυνατόν. Εάν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε σε χώρους με κλιματισμό σίγουρα είναι προτιμότερο. Επίσης η αποφυγή του ήλιου είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όποτε είναι δυνατόν.
Όταν υπάρχει ζέστη και υγρασία πρέπει να τρωμε μικρά γεύματα αλλά πιο συχνά. Πρέπει να αποφεύγουμε τα φαγητά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες διότι αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας λόγω μεταβολισμού.
Το ελαφρύ ντύσιμο, με φαρδιά ρούχα ανοικτού χρώματος, που να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος, το καπέλο με φαρδύ γείσο μπορούν να μας προσφέρουν επιπρόσθετη προστασία.
Ο καφές, το τσάι και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, αυξάνουν τη διούρηση με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται και να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, ποτά με ηλεκτρολύτες και φυσικούς χυμούς έστω και εάν δεν διψάτε.www.medlook.net