Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14

Η Microsoft καταργεί τα Nokia και Windows Phone brands

Sha
9566756179707366296


Όταν η Microsoft εξαγόρασε τo τμήμα κινητής τηλεφωνίας της Nokia, όχι πολύ καιρό πριν, κάποιοι σκεφτήκαμε ότι αυτό σήμαινε αυτόματα την κατάργηση του Nokia brand από τα smartphones που θα κυκλοφορούσαν απο εκείνο το σημείο και έκτοτε.
Ωστόσο το πρώτο κινητό που κυκλοφόρησε  μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς έφερε κανονικά το λογότυπο της Nokia. Ίσως η αμερικανική εταιρεία δεν ήθελε να βιαστεί προτού προβεί στις αλλαγές και θεώρησε ότι η μετάβαση του brand στο μυαλό του καταναλωτή έπρεπε να γίνει με προσεκτικό
τρόπο.
Από την άλλη μεριά, το Nokia brand αποτελεί ένα σίγουρο «χαρτί», αποτελώντας ένα απο τα πιο αναγνωρίσιμα (έστω και αν έχει χάσει την παλιά του αίγλη) logos, οπότε ίσως η Microsoft ήθελε να εκμεταλλευτεί την δυναμική του.
Ό,τι από τα παραπάνω και να ισχύει, γεγονός είναι ότι η Microsoft σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στην στρατηγική της και συγκεκριμένα την κατάργηση, όχι μόνο του Nokia, αλλά και του Windows Phone brand κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η εν λόγω αλλαγή αναφέρεται ξεκάθαρα σε εσωτερικό έγγραφο της Microsoft, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση και αναφέρει τις κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας για το επόμενο διάστημα. Στο έγγραφο αναφέρεται ρητά ότι «Θα καταργηθεί το όνομα του κατασκευαστή (Nokia) από τις προϊοντικές μας αναφορές κατά την διάρκεια της εορταστικής καμπάνιας».



Παρά τις εξαιρετικές φωτογραφικές επιδόσεις του Lumia 1020, το μερίδιο των Windows Phone μειώθηκε
Παρά τις εξαιρετικές φωτογραφικές επιδόσεις του Lumia 1020, το μερίδιο των Windows Phone μειώθηκε
Το ίδιο σχεδιάζει η Microsoft και για το logo “Windows Phone”, το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσει σε διαφήσεις και προωθητικές ενέργειες, αντικαθιστώντας το με το λογότυπο “Windows”. Aντιθέτως η ονομασία “Lumia”, (όπως ονομάζεται η σειρά των smartphones πριν ακόμα εξαγοραστεί η Nokia και μέχρι σήμερα) θα παραμείνει.
To ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αποτελεί μια πρόσκαιρη στρατηγική ή οδηγό για το μέλλον. Θα επιλέγαμε το δεύτερο σενάριο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι στα σκαριά βρίσκεται μια νέα έκδοση λειτουργικού που θα συγχωνεύει τα Windows RT και Windows Phone και αναμένεται την Άνοιξη του 2015 (Windows 9). Είναι δεδομένο ότι η Microsoft θέλει να εκμεταλλευτεί την παντοκρατορία της στους υπολογιστές και οραματίζεται ένα ενιαίο λειτουργικό με εφαρμογές από τα PC και τα smartphones μέχρι τις κονσόλες Xbox.
«Οι σκληροί καιροί απαιτούν σκληρά μέτρα», λέει ένα γνωμικό. Δεδομένης της πτώσης των Windows Phone στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας (σύμφωνα με στοιχεία της IDC που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο) ίσως η Microsoft επιτάχυνε τις εξελίξεις στην αλλαγή της marketing στρατηγικής της. Ίσως πάλι ακολουθεί μεθοδικά έναν πλάνο που είχε εκπονηθεί εξαρχής. Οι ερχόμενοι μήνες θα έχουν ενδιαφέρον.
Αντώνης Ανδρονικάκης
ΠΗΓΗ

  από:kexag31