Δευτέρα, Απριλίου 20

Στο εδώλιο η Χρυσή Αυγή Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ 69 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΕΝΟΧΟΙ ή ΑΘΩΟΙ;


Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται σήμερα 69 στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής. Η δίκη της ηγεσίας της Χ.Α., πρωτοκλασάτων στελεχών και δεκάδων μελών της για εγκληματική οργάνωση αναμφίβολα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αφού δεν έχει μόνο ποινικό ενδιαφέρον αλλά και πολιτικό.
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με προβλήματα, λόγω της στενότητας του χώρου αλλά και των συλλαλητηρίων που έχουν προγραμματιστεί έξω από τις φυλακές, οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε σχολεία.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ωστόσο θα δούμε ιδίοις όμμασι εάν αυτό κατέστη εφικτό. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε ακόμη και σύντομη διακοπή της δίκης.



Ειδικότερα, στο εδώλιο θα καθίσουν (με αλαφαβητική σειρά) οι:


Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παππάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.



Παράλληλα, το «παρών» αναμένεται να δώσουν και εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας, τα θύματα των περισσότερων από 10 επιθέσεων που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που έχασαν ή κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους και φυσικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τους ανθρώπους που καλούνται να καταθέσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα όσα καταλογίζει στους κατηγορούμενους το Συμβούλιο Εφετών, μέσω του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Η Έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε είναι η εξής: Πρόεδρος του δικαστηρίου η κ. Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κ. Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου oρίστηκαν οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη.

Εισαγγελέας της έδρας κληρώθηκε η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Η δίκη με κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος και μάλιστα για εγκληματική οργάνωση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός τόσο στα ελληνικά δικαστικά χρονικά όσο και παγκοσμίως.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο τρόπος που θα διεξαχθεί η δίκη, καθώς οι συνθήκες στον Κορυδαλλό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φιλοξενήσουν μια τέτοια διαδικασία όπου μόνο οι κατηγορούμενοι μαζί με τους συνηγόρους τους θα ξεπερνούν τους 200!

Αν συνυπολογιστούν επίσης οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι είναι σίγουρο πως η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα δημοσιότητα της δίκης εξαφανίζεται.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας-ξένοι δημοσιογράφοι στον Κορυδαλλό

Για την κάλυψη της διαδικασίας έχουν διαπιστευθεί δημοσιογράφοι από Γαλλία, Κίνα, Γερμανία, Ολλανδία, Αμερική («Wall Street Journal»), Ισπανία, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, FYROM, Σλοβενία, Αυστρία.

Η προσέλευση στον χώρο θα γίνεται ως εξής:
(α) από μία είσοδο κατηγορούμενοι που είναι εκτός φυλακής, δικηγόροι και δημοσιογράφοι
(β) από άλλη είσοδο μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων θύματα.

Η αίθουσα πάντως, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητάς της, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, δικηγόρων και δημοσιογράφων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής δίκης. Στις σημαντικότατες ελλείψεις καταγράφεται μεταξύ άλλων και η περιορισμένη δυνατότητα χρήσης τηλεφώνων και ίντερνετ, για λόγους ασφαλείας των φυλακών.

Στις φωνές διαμαρτυρίας για την επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διενέργειας της διαδικασίας προστίθενται και οι αντιρρήσεις των δικηγόρων που γνωρίζουν πολύ καλά πως θα χρειαστεί να έχουν ανά χείρας χιλιάδες σελίδες δικογραφίας βρισκόμενοι κυριολεκτικά στο… ένα πόδι!

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υπολογίζονται γύρω στους 100 και οι πολιτικής αγωγής περίπου 50.

Στη δικαστική αίθουσα θα μπουν οι 80 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, αλλά την πρώτη ημέρα, που θα παραβρεθούν και όλοι οι μάρτυρες, θα υπάρξει το αδιαχώρητο. Ο κατάλογος των μαρτύρων του κατηγορητηρίου περιλαμβάνει 131 πρόσωπα, από τα οποία 24 θα καταθέσουν για τη δολοφονία Φύσσα.

Κλειστά τα σχολεία - Προγραμματισμένες κινητοποιήσεις


Πρέπει να σημειωθέι ότι κατά την έναρξη της δίκης θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Κορυδαλλού. Με σύνθημα «Όχι στη δίκη της Χ.Α στον Κορυδαλλό» θα συγκεντρωθούν στις 08.00 στο ισόγειο του Δημαρχείου ο εργαζόμενοι και φορείς της πόλης καθώς επίσης και βουλευτές της Β΄ Πειραιά και ακολούθως θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις φυλακές.

Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί αντιφασιστική συγκέντρωση από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης.

Κινητοποίηση πραγματοποιούν και τα ναυτεργατικά σωματεία στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.
http://www.zougla.gr