Κυριακή, Ιουνίου 28

Βαρουφάκης: Με βελτιωμένη πρόταση λέμε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα

Βαρουφάκης: Με βελτιωμένη πρόταση λέμε «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμασ

 Τους λόγους που δεν μπορεί να δεχθεί την πρόταση των δανειστών εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Τα προαπαιτούμενα ήταν υφεσιακά και άδικα για αυτούς που μπορούσαν να πληρώσουν και η πρόταση της χρηματοδότησης ήταν ανεπαρκής. Ωστόσο, θεωρεί πως ως την Τρίτη μπορεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις κατά τις οποίες μπορεί να προκύψουν βελτιωμένες θέσεις. Σε αυτή τη
περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάλεσμα για υπερψήφιση των νέων προτάσεων.
"Εχουμε εντολή να υπογράψουμε βιώσιμες προτάσεις και να γνωρίζουμε τις δυσκολίες τις ιστορικές ευθύνες. Δεν έχουμε την εντολή να απορρίψουμε χωρίς την άποψη των πολιτών. Εξηγήσαμε επίσης στους εταίρους μας πως η κυβέρνηση θέλει λύση για το καλό και των πιστωτών και του ελληνικού λαού", είπε επίσης.
Απόφαση του Ντάισελμπλουμ, λέει ο Γιάνης βαρουφάκης στο γεγονός ότι δεν θα παρευρεθή στη συνεδρίαση του Eurogroup, όχι των Ευρωπαίων εταίρων
 Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η σημερινή απόρριψη εκ μέρους του Eurogroup για επέκταση της συμφωνίας για μερικές μέρες κάνει μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία στο Eurogroup.
«Η Ευρώπη έχει ακόμη την ευκαιρία να διασώσει αυτή τη διαδικασία» υποστήριξε παράλληλα, προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να βελτιώσει την πρότασή της προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει να έρθει σε μία συμφωνία της ύστατης στιγμής έως την Τρίτη, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών. 
Όσον αφορά την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει επανειλημμένως  την πληρωμή του ΔΝΤ μέσω των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, τόνισε ότι θα αφορά την έγκριση ή την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών. Εάν αυτές βελτιωθούν, συνέχισε, τότε θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό να τις υπερψηφίσει.
Παράλληλα, απέρριψε τη σύνδεση του δημοψηφίσματος με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το ερώτημα είναι απλά, θέλετε να συμφωνήσουμε σ’ αυτή την πρόταση ναι ή όχι» εξήγησε.

 http://www.sofokleousin.gr